Beste Michel,

Amai, wat een bloedstollende apotheose ! Regelrechte Hitchkockiaanse suspense. Geen Deus ex Machina maar toch wel een koningsdrama zeker? Met de hermelijnen mantel al om de schouders van de troon gestoten door een schildknaap. Niemand had in de mot dat in de lange circustrein met al die trompetterende olifanten, in de laatste wagon zich een paardje, zeg maar pony’tje, van Troje had verstoken. Ook gij Brutus Wuyts eigenlijk niet. Toch ?!

Maar op zaterdagavond na de tijdrit hadden ze het allemaal wél zien aankomen. De duiders en analytici. Van Planckaert tot Merckx, van Tùmmeske Dekker (die ooit nog met enige regelmaat van Leonardo DiCaprio won met Rummikubben) tot Bert Wagendorp. Ook Lefevere. Zelfs Zjosé was na afloop kritisch naar de Olifanten.

Zo las ik deze week in de krant dat er in Botswana een mysterieuze olifantensterfte is. Kennelijk vanwege een cyanobacterie. En Rubberen Robbie Gesink heeft al forfait gegeven voor het WK. Ziek , zwak, misselijk ? Kom er maar in complotters.

Van de andere kant, alleszins formidabel toch, hoe jullie deze Tour de France hebben verslagen. Hoed af! En dat alles vanuit Brussel, België. Dikke proficiat !

Maar pas op dat je niet op een counter loopt. Want straks wordt u bij de budgetcommissie van de VRT genood. Complimenten in overdaad; maar zoals in elke evaluatie is er goed én slecht nieuws. Ze hebben een Wiebes-achtige consultant van McKinsey ingehuurd. Downsizen is de standaard boodschap. En niet te zuinig ook.

Gezien de geweldige performance van afgelopen Tour, moet er voortaan standaard vanuit de studio in Brussel commentaar worden geleverd. De kijker heeft immers geen sikkepit gemist. En er waren leuke terugblikken en interessante interviews tussendoor.

Ze beloven ruime geklimatiseerde kamers met comfortabele zetels en grote plasmaschermen. Verre te prefereren boven een benepen cabineke in de verzengende hitte van die mediterrane bakovens. Da’s evident. Geen vermoeiende verplaatsingen naar hotellekes die net de formule F1 zijn ontstegen, zullen ze zeggen. Nee, thuis wacht u elke avond de echtelijke sponde en tevoren kun je op de chaise-longue nog met half geloken ogen Vive le Vélo bekijken. Sterker nog, er zelfs bij aanschuiven.

En als compensatie voor die diners op restaurant, besproeid met Bourgogne en afgeblust met Armagnac, beloven ze een pak eetbonnen voor de KFC of de Mac. Gouden bergen dus. In Brussel daar brandt de lamp!

Maar pas op! Ga er niet te lucide in mee. Trap er niet in, want je komt bij manier van spreken je kot niet meer uit. Als anciens zul je verworden tot evenbeelden van Kuifje & Bobbie van Eurosport.

Renaaaat !!!!

Theo Buiting
Laatste berichten van Theo Buiting (alles zien)