Of ik het uitgebreide interview met Michel Stolker in Wieler Revue destijds gelezen heb, weet ik niet meer. Bij herplaatsing op Hetiskoers, afgelopen mei na zijn overlijden, nam ik het in elk geval niet tot me. Deze week wel. Wat een bijzondere kerel was Stolker!

Als twintiger en dertiger is hij een schuchtere man die mensen amper aan durft te kijken, maar na zijn wielerloopbaan gaat Mies Stolker daar aan werken. Met succes zou ik zeggen, zeker als je kijkt naar een passage van een tv-gesprekje met Mart Smeets. Zelf begint Smeets niet over doping, blijkt uit het Wieler Revue-interview. Maar de inmiddels zelfverzekerde Stolker wil eigenlijk wel wat kwijt over ‘opwekkende middelen’. Daarbij probeert hij de kijker ook nog even op het verkeerde been te zetten.

Over seks en wielrennen heeft hij ook een mening. Tegen Arie Hut van Wieler Revue: ‘De Tour de France win je in bed, zonder vrouw. Maar wat zijn de beste dopingmiddelen van de wereld? Hormoonpreparaten. En jij geeft je beste sperma weg. Het beste dat er door jou geproduceerd wordt en wat in je hoort. Dat kan je niet aanvullen.’

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop