In 2004 wint Patrick Jonker de dan nog niet al te bekende Tour Down Under. Jonker is dan al min of meer gestopt als renner en komt uit voor een klein team met renners zonder contract (UniSA, University of South Australia) maar toch blijft hij Robbie McEwen, Baden Cooke en Philippe Gilbert voor.

Jonker, die zowel een Australisch als een Nederlands paspoort bezit, rijdt voor Australië de Olympische Spelen om een paar jaar later Nederlands tijdritkampioen te worden. Hij rijdt in de periode voor Rabobank, de ploeg waarvoor hij ook in de Tour uitkomt; in 1996 wordt hij zelfs twaalfde in het eindklassement.

Voor de Tour geselecteerd te worden is lastiger dan het halen van de Olympische selectie van de Australiers, laat hij in een interview weten.

Veel winnen doet de man met de twee paspoorten niet maar dus wel een van de eerste edities van de Tour Down Under. Dat vindt hij wel mooi: ‘Winning the Tour Down Under was a special way to end my racing career though. It is something that will stick with me forever.’

Tegenwoordig werkt de weer vooral Australiër Pat Jonker voor ‘Bikesportz Imports’, ‘Australia’s leading supplier of premium ‘A Brand’ cycling parts and accessories’.

Jos van Nierop
Latest posts by Jos van Nierop (see all)