Gisteren was de Amsterdamse Wielervereniging ASC Olympia jarig. Het is de roemruchte vereniging van kampioenen als Henk Faanhof. In 1903 al werd lid Piet Dickentman wereldkampioen stayeren. Bekender is de club natuurlijk van Olympia’s Tour, die nog steeds gehouden wordt. De club is van 1898 en daarmee de oudste van ons land. Eergisteren belde Harold Kip van de vereniging me op en ontdekten we een mooi geschiedenisfeit.
70jaarolympiaAmsterdam bevond zich in een grote verandering aan het einde van de 19e eeuw. Het was de tweede gouden eeuw. De stad groeide immers door pioniers als Samuel Sarphati. Ook ontstonden Amsterdamse iconen als Heineken en het Rijksmuseum. In 1889 opende als klap op de vuurpijl het Centraal Station.
 
Tegenover dat nieuwe Centraal Station begon mijn overgrootvader zijn hotel W. Meester. Een bescheiden hotel op een strategische plek, bij de nieuwe ‘stadspoort’ van Amsterdam. Het stond vlak naast het Victoriahotel. Het moet daar een drukte van belang zijn geweest, met koetsen en dat nieuwe vervoermiddel: de fiets. 
 
In 1898 werd juist in dat hotel de wielervereniging Olympia opgericht. Vanaf daar konden de sportievelingen misschien snel Noord-Holland in, of de Haarlemmerweg pakken, naar het Kopje van Bloemendaal. Het bleek tot 1923 een ideaal clubhuis met een ruime vergaderzaal en twee Wilhelmina biljarttafels.
 
hotelmeester

Deze week gaat de film Publieke Werken in première. Het gaat over hoe het nieuwe hotel Victoria om een vioolbouwer heen werd gebouwd, omdat deze het pand niet wilde verkopen. In werkelijkheid ging het om een slijter en een kleermaker. Op bijgaand schilderij uit 1911 is te zien hoe het hotel van mijn overgrootvader trots naast de nieuwe buurman staat. Deze zou hem later opslokken. Maar Olympia bestaat nog. Al 117 jaar, en onlangs nog met een nieuwe wereldkampioene : Carolien van Herrickhuyzen op de baan. De geschiedenis is dus nog springlevend.

Latest posts by Rick Lindeman (see all)