Waar komt die man vandaan? Pas op gast, HALT! Heeft hij niet in de gaten dat het koers is? Het is niet warm, toch zeker voorjaar. De man draagt een licht pak. Hij heeft het goed. Hij is gekleed volgens de laatste mode, met een hip overhemd en een zonnebril. In zijn linkerhand een filtersigaret. Die zonnebril is vandaag slechts een nutteloos statussymbool. Niemand op de foto draagt een zonnebril. De zon schijnt flauwtjes. Het volk achter de dranghekken kijkt de renners zonder frons na. Niks tegenlicht.
Twee jongens rechts achter dragen korte broeken en iets wat op een colbertje lijkt. Het zouden schooluniformen kunnen zijn, of zondagse kledij. Het linker jongetje schreeuwt opgewonden zijn held na. Het rechter jongetje is alweer met zijn blik bij de achtervolgers. Zij zijn de enige jonge supporters. Verder staan er vooral mannen achter de hekken en twee ‘boerkes’ met een pet op hun kop. In de linkerhoek lijken een paar vrouwen te staan. Of zijn het mannen met lange haren en bakkebaarden? Het zijn immers de seventies.
Zijn dat de strepen van een wereldkampioen aan de mouwen van de man aan kop? Dan zou de foto in het tijdvak 1971-1976 geschoten moeten zijn. In die periode reed deze coureur voor de Italiaanse ploeg van Pietro Molteni en greep hij zijn tweede (’71) en derde (’74) wereldtitel op de weg. Dan blijven er dus vier wielerseizoenen over waarin deze foto is gemaakt, wetende dat de coureur twee seizoenen in de regenboogtrui reed.
Wat heeft de man in het zomerpak in zijn rechterhand? Op het eerste gezicht lijkt het een luxe magazine. Maar als je goed kijkt zijn het twee dezelfde tijdschriften op een rolletje. Heeft hij twee exemplaren van een rondeboek in zijn hand? Gekregen bij de VIP-tent misschien? Wordt hier eigenlijk wel een ronde gereden? Of is het slechts een criterium? En wat doet die butagasfles achter de benen van de man in het pak? Er loopt een draad naar toe en een draad van weg. De fles lijkt gebruikt om het parcours af te zetten. Een parcours dat aan het slechte asfalt in de bocht te zien in België zou kunnen liggen. Of waren de wegen in Nederland in de zeventiger jaren ook van een inferieure kwaliteit?
Het lijkt of de man zich nergens wat van aantrekt. Zijn indifferente blik achter de donkere brillenglazen, zijn rechterbeen iets geheven, alsof hij van plan is over de draad heen te stappen. Zal hem een worst zijn. Al die heisa om een paar fietsers.
Misschien is het Molteni zelf? Dat zal het zijn. Dat mooi gesneden pak, die zonnebril, Italiaans design, de sigaret: in alles detoneert deze man in het straatbeeld. Gelukkig maar. De man in het pak weet wat hij doet. Geen overstekend wild. De renners kunnen de bocht veilig nemen.
Wat is het echte verhaal achter deze foto? Iemand die het weet? Het enige wat wij weten is dat de foto ooit is gepubliceerd in de Haagsche Courant. Welke koers is dit? In welk jaar? Wie is de fotograaf? En wie is de man op de foto? Uw hulp is welkom!
- Fietsenmaker - 21/11/2016
- Geplette ui - 27/05/2014
- Hippocrietes - 01/11/2012
DranKhekken. Haha, mooi woord. Zijn dat Freudiaanse dranghekken?
De renner links van ‘meneer Molteni’ lijkt mij Roger Swerts, in 1971, 1972, 1973 en 1976 uitkomend voor Molteni.
Merckx lijkt tussen de man in pak en de fotograaf door te willen rijden; misschien staat de fotograaf dus nog gevaarlijker opgesteld.
Je mag toch aannemen dat Eddy in een echte koers niet op kop zou rijden. Ergo: criterium. Maar dan wel in het voorjaar, of is er een jaar geweest dat hij niet met een trui uit de Tour kwam?
In 1976 had de Molteni ploeg adidasstrepen op de schouders, blijven dus over 1971-73, en juister nog : begin 1971 tot augustus 1971 en september 1972 tot einde 1973.
Het hoeft geen criterium te zijn, het kan eender welke wedstrijd zijn, ook in belangrijke wedstrijden reed Merckx veel aan kop. De valhelmen doen mij aan een wedstrijd in België denken (tenzij die ook in Nederland verplicht waren, zeker niet in Italië of Frankrijk).
Ik kan helaas niet meepraten, mijn kennis schiet tekort. Maar ik wil wel even kwijt dat ik geniet van deze wielerarcheologie :-)
Hoe het publiek er staat lijkt het mij een criterium. Die man zou dan de plaatselijke dorpsgek kunnen zijn. Alles is natuurlijk fout aan die man en dat maakt het weer zo mooi.Hij lijkt een beetje op zo’n mislukte Vlaamse zanger zoiets als Eddy Wally. Een oud coureur is ook niet uitgesloten maar wie dan? Leuk verhaal bij een mooie foto.
De foto lijkt me genomen tijdens een criterium. Zoals de mensen aan de overkant kijken lijkt het me geen “even opletten want ze zijn zo voorbij oplettendheid”. Het publiek kijkt of de posities de afgelopen ronde zijn verandert. De man op de voorgrond lijkt me geen Italiaans type. Hij lijkt mij meer een Indonesisch of Ambonees type. (ik zie een Giovanni van Bronckhorst blik op zijn gezicht) Een man met niks in Europa aangekomen en na hard werken in de gelegenheid om zich te kleden in een mooi pak. Het pak is alleen voor de zondag of bijzondere aangelegenheden zoals een dorpsfestijn met wielerronde.
De slechte staat van het wegdek en vooral de goot lijken mij Belgisch, ook de put in de goot lijkt me Belgisch. Nederlandse putten zitten veelal verwerkt in de stoep en stoepen in Nederland zijn haast nooit geasfalteerd.
Het zou ook een lokale bekendheid kunnen zijn (regio Den Haag?) die door de Haagsche Courant is geinterviewd. De sponsor of organisator van de bewuste ronde?
Die man. Jules Deelder meets F. Jacobse.
Misschien is het Knokke Heist in 1974, Merckx in kampioenstrui. molteni. Stoepranden doen me aan België denken. Nederlandse en Belgische toeschouwers. Zo maar een idee.
1974 kan niet, Swerts reed toen niet voor Molteni. Eigenlijk kan enkel juni-augustus 1971 (tot juni was Merckx BK) en september 1972-eind 1973 zijn mogelijk, gezien de aanwezigheid van Merckx en Swerts in Molteni trui.
Een criterium kan, maar is onwaarschijnlijk :
1. Merckx zou normaal een gele of roze trui gedrage hebben
2. er lijkt me toch eerder weinig volk te staan
Ik denk eerder aan een kermiskoers of eventueel (maar ook minder waarschijnlijk) een plaatselijke ronde op een stad-tot-stad koers zijn prima mogelijk. De manier van kijken van de toeschouwers kan ook verklaard worden door kijken waar de achtervolgers zijn.
Volgens de discussie hierover op http://wielerarchieven.be/forum/showthread.php?t=17332 is de andere Molteni-renner Ludo van der Linden
Criterium Peer 22 juni 1973, is een van de laatste bevindingen van ‘de kenners’ op Wielerarchieven.be : http://wielerarchieven.be/forum/showthread.php?t=17332&page=2