Wie Waalse wegen zegt, denkt vooral aan de Ardennen. Beklimmingen tussen Luik en Bastenaken. De Muur van Huy. Toch wordt het Waalse wielerseizoen geopend in Henegouwen, oftewel Hainaut. De GP Fayt-le-Franc, omgedoopt tot GP Samyn, heeft die eer. José Samyn was de eerste winnaar in 1868, maar kwam enkele maanden later om het leven. Uit eerbetoon draagt de koers nu zijn naam.

Het horen van Fayt-le-Franc roept geen grootse wielerverhalen op. De huidige startplaats Quaregnon en finishplaats Dour evenmin. Een koers op dinsdag is ook wat vreemd. Doorgaans kent het voorjaar een hiërarchie van zondag- en woensdagkoersen. De wedstrijd wordt bovendien gereden in de schaduw van het Vlaamse openingsweekend.

Zoals de GP Samyn niet hetzelfde verwachtingspatroon oproept als De Omloop, zo heeft Henegouwen ook geen hele rits aan toeristische trekpleisters die je gezien moet hebben. Een ideale bestemming voor een korte vakantie met als doel “rustig aan doen” en “niets moet”.

Wel alle tijd om op de fiets te ontdekken wat de regio te bieden heeft. Een vlak tot licht glooiend landschap. Veel slechte wegen; geen verrassing in Wallonië. Ik kwam meer kasseien tegen dan ik verwachtte. Wellicht wat naïef; Roubaix en de streek waar de Vlaamse koersen in hun plooi vallen, liggen slechts op een steenworp afstand.

Anders dan in Vlaanderen of in Roubaix, lijken de kasseien hier niet verheven tot cultureel erfgoed. Integendeel, ze zijn verborgen onder een laag asfalt; een smeersel van zo’n abominabele kwaliteit dat de kasseien weer tevoorschijn zijn gekomen.

Kasseien zichtbaar door een mix van nonchalance, gelatenheid of onverschilligheid. Wel een bord ter waarschuwing: route dégradée. Voor wielrenners juist een route préférée.

Ik kan kiezen tussen het asfalt of dokkeren over de kasseien. Ik kies voor de kasseien. De asfaltstrook is nauwelijks beter, en wellicht met de gaten gevaarlijker voor lekke banden. De kasseien zijn uniek, ik moet er op blijven.

Het grauwe weer en stevige wind doen de rest. Ik schakel een tandje bij. Moraal door het besef dat alle ingrediënten aanwezig zijn om hier een Waalse koers voor Flandriens uit te tekenen. Dat belooft een mooie schouwspel te worden.

Vanaf dat moment kijk ik al uit naar de GP Samyn.

Dik van de Koolwijk