Léon Geuyen: Gaat Philippe Gilbert zondag tenonder aan het Cancellara-syndroom? Na zijn machtsvertoon in de Brabantse Pijl weet iedereen weer precies wie de sterkste is. En op wiens wiel ze moeten rijden in de Amstel Gold Race. Net als Cancellara moet Gilbert het niet van de breedte van zijn ploeg hebben, dus dat kan nog interessant worden. Is er een groepje dat het lukt nog voor de Cauberg een behoorlijke voorsprong te nemen op Gilbert? Dan maken mannen als Cunego, Gesink, Hoogerland, Hesjedal of Ivanov een kans. Zit Gilbert bij het opgaan van de Cauberg in de voorste groep? Vergeet het dan maar. Dan gaat de Waalse IJzervreter er met de buit vandoor. Mijn gok: Gilbert rijdt iedereen aan gort.

Winnaar: Philippe Gilbert

Jan van Mersbergen: Het is een mooi voorjaar, met verrassende winnaars en verrassende niet-winnaars. Iedereen dacht dat Cancellara de gouddelver van 2011 zou worden, het pakte anders uit. De Belgen rijden sterk. Gilbert zal zondag knallen, net als vorig jaar, toen een vulkaan op IJsland een flink aantal favorieten van de start hield. Toch zal Gilbert alles op alles zetten om volgende week Luik-Bastenaken-Luik te winnen, want daar won hij nog nooit. Die koers gaat langs zijn geboorteplaats Aywaille, vlakbij de Redoute. In Limburg let ik op Vinokourov, Hesjedal, Gesink en Ivanov, maar uiteindelijk komt een jongen die ook in de Tour goed zal zijn, alleen boven op de Cauberg.

Winnaar: Andy Schleck

Frank van Dam: Philippe Gilbert is de favoriet, maar in een groepje de Cauberg op, redt hij het niet. Althans zo luidt mijn wensdenken. Bovendien zal hij inzetten op L-B-L. Mijn wensdenken leidt naar een Nederlandse winnaar. Vacansoleil rijdt sterk, met outsiders Hoogerland en Poels, maar ik zet mijn kaarten dit keer volledig op:

Winnaar: Robert Gesink

André Schaminée: De woensdagrenners winnen dit jaar de zondagskoersen en vice versa. En dat is goed nieuws voor de Nederlanders want wij hebben beduidend meer woensdagrenners dan zondagrenners. Mooie bijkomstigheid is dat woensdagrenners die zondagskoersen winnen vanzelf zondagrenners worden (bent u er nog?). Wie er wint? Wout Poels. Waarom? Omdat hij het kan. En in een tijd dat woensdagrenners grote koersen winnen, kan er ook weer ineens een toptalent opstaan en naar het hoogste reiken. Het is eerder gebeurd.

Winnaar: Wout Poels.

Bas van Eijk: Na het oeverloze gejakker over muren en keien mogen we eindelijk de heuvels in. Het veld der favorieten verandert zienderogen naarmate de hellingen langer worden. De Amstel Gold Race gaat van start met een mooie startlijst en genoeg favorieten voor een spannende finale tussen de Nederlandse heuvels. Na de eerste inspanningen zullen de renners die het vlakke Vlaamse land in de benen hebben afhaken en komen de specialisten naar voren. Wat te denken van een jagend uitgedund peloton met daarin een Gesink, dé Hoogerland, de broertjes Schleck, Van den Broeck, S. Sanchez en L.L Sanchez? Het zou de koniginnerit van de Tour de France kunnen zijn! En dat hier om de hoek! Ze zijn op jacht naar de kopgroep van vroege vluchters. Met daarin geen kleine name, maar grote meneren zoals Vinokourov, Igor Anton en Woutje Poels. Stel je toch eens voor! Het is -uiteraard- Stijn Devolder die de laatste meters naar de kopgroep dicht en dan lek rijdt, net voor het opdraaien van de Cauberg. Dan heb ik één naam nog niet genoemd. Toevallig de naam van de winnaar: Philippe Gilbert. Of hij in de kopgroep zat, of meejoeg in het peloton of zelfs daarachter nog wat aan het rondpedaleren was: hij wint.

Winnaar: Gilbert

Alex van der Hulst: Philippe Gilbert is de Cancellara van de Amstel Gold Race, en als er één ploeg is die op het wiel van ‘Phil’ gaan rijden dan is dat het sterke blok van Katusha. In dit kat-en-muisspel kan de gewiekste vos er wel eens met de winst vandoor gaan. Vinokourov, de oude krijger, maakte indruk in het Baskenland. Hij kent het parcours, als oud-winnaar, en heeft het grote voordeel van zijn routine.

Winnaar: Alexandre Vinoukorov

Leo Aquina: Als Philip Gilbert zondag tijdens de koers afstapt voor een kopje koffie gaat het halve peloton met hem mee. Dan win je dus niet, zie Fabian Cancellara. En als de topfavoriet niet wint, maakt iedereen kans. Zie Johan Vansummeren. Tien jaar geleden was Erik Dekker de laatste Nederlandse winnaar in de Amstel Gold Race. Zondag treedt Johnny Hoogerland in zijn voetsporen. Woensdag offerde hij zich in de Brabantse Pijl nog volledig op voor Björn Leukemans, maar zondag zijn de rollen omgedraaid. Rabobank koerst in de Limburgse heuvels zoals altijd met het gewicht van de koers op de schouders en daaraan is de ploeg de afgelopen negen jaar steeds opnieuw ten onder gegaan. Ik zie niet waarom dat zondag anders is. Johnny Hoogerland valt aan omdat het in zijn bloed zit en dat is in deze Amstel Gold Race de winnende tactiek.

Winnaar: Johnny Hoogerland

Wibe Balt: Ik maak er geen geheim van dat ik altijd wil dat de bekritiseerde, beschimpte, vergeten of kansloze renner wint. Toen ik gisteren zelf de bontgekleurde slang bijna loodrecht omhoog zag kruipen was ik niet alleen bang. Ik dacht ook dat het toch mooi zou zijn als Bert de Waele, de nestor van Landbouwkrediet, op de Kruisberg, Eyserbosweg en de Keuterberg de sterkste zou blijken. Daarna dacht ik niet zoveel meer. Enfin, het wordt natuurlijk Gilbert. Boos en verdrietig word ik van de achterklap over de zogenaamde gekochte Brabantse Pijl. Nou en, wat sjakt het. Je moet de andere 150 nog steeds óók verslaan. Gilbert is ontzettend sterk. Maar, omdat iedereen weet dat Gilbert wint, tip ik even die andere Gil. De tot nu toe (mij) tegenvallende Louis Leon Sanchez, gepiloteerd door een uitmuntende Gesink, verslaat hij onze Waalse held en de Luxemburger Frank Schleck op de Cauberg. Daarachter de moegestreden Stijn Devolder.

Winnaar: Bas Wijzeman*

(* De grote onbekende)

Leon Geuyen