In het verleden werden wij als redacteuren van hetiskoers.nl wel eens meewarig aangekeken als we weer eens iets schreven over Jetse Bol. Want ja, sympathieke gast, leuke coureur, maar hij wil maar niet doorbreken. Na vandaag is alles anders. Als we over 15 jaar terugkijken op de wielercarrière van Jetse Bol, zal de etappe van vandaag een kantelpunt zijn. Want Jetse Bol, de man die vorig jaar nog in een continentale ploeg reed, was op een bepaald moment de virtuele rode-truidrager van deze Vuelta. En de smaakmaker van de rit.

‘Dit was zonder meer een mooie dag! Mijn plan was om vandaag een poging te wagen in de vroege vlucht omdat ik kansen rook. Gisteren heb ik nog even advies ingewonnen bij Robert Gesink. Die zei: probeer maar, en hij weet tenslotte hoe het moet. Vanmorgen in de bus was de stemming goed. Ik kondigde in de voorbespreking mijn plan aan en werd raar aangestaard. Huh? Voorop blijven? Niet voor de bergtrui rijden? Ja, dit is mijn plan. Dit wil ik doen. Vanuit de start ben ik gelijk gedemarreerd en na twee keer hard aanzetten was het raak. We kwamen met negen man voorop en tien kilometer later kwam er nog een groep overgestoken. Helaas werd de samenwerking stroever nadat een renner van Katusha (Haller) demarreerde in de afdaling van de een na laatste klim. Vervolgens kon in nét niet mee toen Alaphilippe hard doortrok. Een slecht moment op een slecht moment. Ik ben erachter blijven draaien met een groepje en heb mijzelf op de slotklim vervolgens nog eens helemaal leeg getrokken. Ik was niet echt bezig met de rode trui, maar meer met de etappezege. Ik wist dat de slotklim een steile puist was, dus dan is de kans aanwezig dat het peloton er nog wat minuten afsnoept. Natuurlijk baalde ik dat ik niet meekon toen de groep brak, maar daar heb ik mij vrij snel bij neergelegd. Het zijn geen koekenbakkers die bij mij wegrijden en ik heb vol gereden. No regrets.’

‘Of ik na de finish platgebombardeerd ben met appjes en tweets? Ja man, mensen hebben inderdaad weinig begrip voor je. Zie je eerst vier uur af op de fiets, moet je jezelf vervolgens door 250 whatsappjes worstelen en 500 tweets liken ;). Nee, het is erg gaaf om te zien hoe iedereen met mij meeleefde. Ik zag op Twitter het bericht van Thijs Zonneveld met de uitspraak over de leiderstrui van Michel Wuyts – dat geeft je wel even kippenvel.’

‘WorldTour-ploegen heb ik nog niet aan de lijn gehad. Maar daar ben ik ook niet mee bezig. Ik moet nog 17 dagen hard trappen en dan zien we wel of er interesse is. En natuurlijk kan ik dit nog overtreffen, mijn doelstelling is om rustig af te tellen naar de 1 ;). Nee zonder dollen, dit is mooi maar ik blijf strijdbaar.’

‘Een boodschap voor de fans? Ja, No Te Rajes en op 8 september ben ik jarig. Ik fiets die dag naar Gijón, iedereen is welkom! O, en voor alle Colombianen die Nederlands spreken en Het is Koers lezen: jullie zijn echt zonder twijfel de meest vrolijke wielerfans. Bedankt!’

Foto’s: Team Manzana-Postobon

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen