Stammie’s Giro. De 100ste Giro d’Italia in het wiel van Tom Stamsnijder, Twentse meesterknecht van Team Sunweb

Home/dag 13, 14, 15 | het braafste jongetje

dag 13, 14, 15 | het braafste jongetje

By |maandag 22 mei 2017|

Het is volgens velen de reden waarom we al decennialang droog staan. Waarom Italiaanse, Britse en Spaanse ploegen er continu met de buit vandoor gaan. We (‘ze’) zijn te braaf. Niet slim genoeg, wimpelen bondjes af en gaan combines uit de weg. Met een loodzware laatste week in de Giro en de fenomenale voorsprong van Dumoulin, mag het ons niet nog een keer gebeuren. Het verlies van Dumoulin in de Vuelta en Kruijswijk in de Giro hebben erin gehakt.

Nu code oranje van kracht is, moet ik wel ingrijpen. In het belang van wielerminnend Nederland. Ik besluit alles te doen wat in mijn vermogen ligt om Tom in het roze te houden.

“Stammie, Martijn hier. Tsjonge jonge wat heb ik genoten in de volgwagen zaterdag! Met de neus in de boter noemen ze dat. Een jongensdroom die nog mooier was dan gehoopt. Maar wat gaat het fantastisch met jullie man. Toch maak ik me een beetje zorgen. We gaan het toch niet allemaal zelf doen die laatste week hè? We moeten nu echt een blok vormen tegen die Spanjaarden en Italianen. Hoogste tijd om bondjes te sluiten. Maar ik neem aan dat de ploegbussen van Lotto-Jumbo en Trek-Segafredo al zijn bezocht door jullie ploegleiders. Toch?” 

Stamsnijder waardeert mijn meedenken, maar laat mijn reddingsboei passeren.

“Als Mollema en Kruijswijk er belang bij hebben, gaan ze uiteraard samenwerken met Dumoulin. Maar als ze de kans krijgen Tom te slopen, zullen ze het zeker niet nalaten. Andersom ook niet trouwens. Je bent toch bezig met je eigen klassement en je eigen prestaties? Ook als een goede klassering in het algemeen klassement buiten bereik zou raken, dan nog stel je als team nieuwe doelen in plaats van te heulen met een andere ploeg. Dan fiets je je volgende dag een slag in de rondte voor een etappeoverwinning. Hoe denk je dat anders te verantwoorden naar management, sponsoren en de vele helpers die zich dag in dag uit voor ons uit de naad werken?” 

Misschien was het iets van vroeger. Misschien hebben wij wielerromantici het erbij verzonnen om het verhaal nog mooier te maken. Zochten we een excuus voor het feit dat we een tijd lang gewoon niet goed genoeg waren. Hoogste tijd om afscheid te nemen van het oude wielrennen.

Ik zie deze weken vooral bevlogen renners die in de waarden en plannen van hun eigen team team geloven. Die de puurheid van de sport nastreven. Die soms goed genoeg zijn en soms door het ijs zakken. Maar altijd op de toppen van hun kunnen presteren. Daarbij van hun eigen kracht uitgaan. Respect verdienen door hun doen en laten in de koers. En een overwinning niet via allerlei obscure achterkamertjes hopen binnen te halen.

Misschien zijn we wel het braafste jongetje van de klas.
Maar dat maakt de smaak van het roze alleen maar zoeter.

Stammie’s Giro. De 100ste Giro d’Italia in het wiel van Tom Stamsnijder, Twentse meesterknecht van Team Sunweb
Martijn Kogelman

Martijn Kogelman

Martijn Kogelman is voormalig mooiweervoetballer die zich tegenwoordig probeert te meten op de korte triathlons. Gek op alles wat met sport te maken heeft, in het bijzonder wielrennen. Voelt zich in zijn element met zijn fiets in de bergen. Schrijft kleine wielerverhalen over gebeurtenissen die de televisie en de kranten niet halen. Maar het daglicht wel verdienen, omdat ze te waardevol zijn om geheim te blijven. Zie www.gruppetto.nl
Martijn Kogelman

Latest posts by Martijn Kogelman (see all)

Related Post

Geef een reactie