“In de elf jaar dat ik nu prof ben, maak je soms bijzondere portretten mee. Ji Cheng zaagde ’s nachts een heel woud om. Hij sliep dan ook al gauw in zijn eentje op een kamer. Tom Veelers zorgde ook altijd voor mooie verhalen aan de ontbijttafel. Die kon om drie uur ’s nachts al slapend plotseling de gordijnen opentrekken. Om kort daarna in een droom rechtop in bed te zitten en “we zijn 1, 2 en 3 geworden!” uit te schreeuwen. Met zijn handen hoog in de juichstand.”

Het fenomeen ‘roomies’ binnen een profteam maakt me nieuwsgierig. Hoe komen ze bij elkaar? Worden ze geselecteerd op taal, lengte, leeftijd, kleur haar of functie in het team? Zijn het altijd dezelfde combinaties? Vindt er een speeddate plaats na de briefselectie? Kun je een persoonlijke voorkeur aangeven? Heb je een vetorecht?

“De verleiding is groot om met je eigen vrienden -zoals Albert Timmer- een kamer te delen. Dan weet je op voorhand al wat je aan elkaar hebt. Heel vertrouwd. Maar eigenlijk gebeurt dit in de praktijk weinig. Dat is een bewuste keuze van de ploegleiding. Zij bepalen wie bij elkaar op de kamer liggen. Daar denken ze heel bewust over na, want het heeft alles te maken met teambuilding. Iemand die verder van je afstaat, begrijp je na drie weken samen op een kamer veel beter.”

Stamsnijder moet er niet aan denken om alleen te liggen. Dat is misschien een paar dagen leuk. Maar hij wil zijn verhaal kwijt kunnen. Deze Giro deelt Stamsnijder de ruimte met de jonge Oostenrijker Georg Preidler, talentvol klimmer en tijdrijder. De twee kunnen het bijzonder goed vinden, zijn uit hetzelfde hout gesneden. Ze houden van orde op de kamer, slapen op tijd, gaan vroeg uit de veren en lopen gezamenlijk naar avondeten en ontbijt.

“Gedurende zo’n ronde krijg je een intense band met je roomie. Je ziet hem in die weken meer dan wie ook ter wereld. Dan is het wel verrekte handig dat je goed met elkaar kunt opschieten. Als routinier word ik vaak aan een jonge gast gekoppeld. Zodat je een nieuweling wat extra begeleiding kunt geven. Je praat veel met elkaar. Hoe verliep de koers? Wat staat er morgen te wachten? Maar eigenlijk praten we vooral over onderwerpen buiten het wielrennen. Thuis praat je nou eenmaal ook niet altijd over je werk.”

Renner zoekt roomie heeft dit jaar in ieder geval één goede match opgeleverd.
Stammie en Preidie.

Yvon Jaspers eat your heart out.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stammie’s Giro. De 100ste Giro d’Italia in het wiel van Tom Stamsnijder, Twentse meesterknecht van Team Sunweb
Martijn Kogelman
Laatste berichten van Martijn Kogelman (alles zien)