De passie van ProCyclingStats

By |woensdag 13 september 2017|

Stephan van der Zwan had de nacht voor ons interview zijn wekker gezet om de uitslag van de Tour of Alberta in te voeren. Die 2.2-wedstrijd in Korea liet hij maar even liggen voor de volgende ochtend. Er is altijd wel een wedstrijduitslag om in te voeren op ProCyclingStats.com, maar zelfs Van der Zwan moet af en toe slapen, al schiet dat er geregeld bij in.

https://www.instagram.com/p/BVLINjSjSEL/?taken-by=procyclingstats

Verdwalen
ProCyclingStats is in enkele jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste online databases met wieleruitslagen. Wie een wielerpool moet invullen kan tijden zoet brengen met het analyseren van uitslagen om te bepalen of een renner wel of niet in vorm zal zijn. ProCyclingStats is een site om in te verdwalen, zegt Stephan van der Zwan. Steeds maar doorklikken op wedstrijden en renners zorgt ervoor dat je vergeet wat je ook alweer zocht. Je kunt er zelfs terecht komen bij de Costa Ricaanse Alejandro Valverde.

“Wat betreft het heden zijn we volledig”, zegt Van der Zwan. “Maar we hebben niet alle historische uitslagen in ons archief. We zijn daar wel mee bezig, maar willen nu vooral alle tegenwoordige uitslagen publiceren. Wat betreft de historische uitslagen is de Tour voor ons nu het belangrijkste en daarna komt de Vuelta.”

Digitale nomade
Er is geen ProCyclingStats-hoofdkantoor. Stephan van der Zwan woont op dit moment in zijn camper, die wel is volgeplakt met PCS-stickers. Hij heeft gekozen voor een bestaan als digitale nomade. In de zomer volgde hij de Tour vanuit die camper, in het najaar zit hij in Azië waar hij koersen volgt en de Europese uitslagen invoert, en in november staat de Tour van Rwanda weer op het programma, een wedstrijd waar hij zijn hart aan verloren heeft.

“Overal waar ik ‘ik’ zeg, moet wij staan”, zegt Van der Zwan. Hij begon en beheert ProCyclingStats samen met Bert Lip. Die laatste neemt de technische kant voor zijn rekening en heeft de site gebouwd. Voor Van der Zwan begon het ooit met de site jeugdwielrennen.nl. “Mijn broer overleed in 2000 tijdens het wielrennen na een ongeluk met een landbouwvoertuig. Ik erfde zijn computer. Mijn dochter deed ook aan wielrennen en bij categorie 1. rijden ze meestal vijf kilometer. Dus dan rijd je het hele land door voor een kwartier wedstrijd. Maar die kinderen gaan daarna samen spelen en je wil contact houden. Daar was jeugdwielrennen.nl voor bedoeld. Dat werd een community met renners die nu rond de 25 zijn. De generatie van Mike Teunissen en Elmar Reinders. Die community groeide toen de nieuwelingen en junioren er ook bij wilden.”

Wielerland
Tegelijkertijd begon Bert Lip met wielermasters.nl om zijn eigen uitslagen in een database bij te houden. Stephan van der Zwan werd gevraagd om hoofdredacteur te worden van Wielerland – een magazine en een site, hij gaf er zijn baan bij Defensie voor op. De database met uitslagen was een een populair onderdeel op de site van Wielerland. Van der Zwan betrok ook Lip erbij, maar die vertrok toen de zakenman achter Wielerland slecht van betalen bleek. Een euvel waardoor Van der Zwan uiteindelijk als laatst overgebleven werknemer er ook de brui aan gaf en het merk failliet ging.

Lip had toen nog zijn eigen databases en Van der Zwan had een werkloosheidsuitkering, maar ook een goed idee. Hij ging naar het UWV met het idee van ProCyclingStats. Vanuit zijn uitkering mocht hij de site in 2014 opstarten. Al snel kwam de eerste betalende klant. IAM Cycling wilde de database gebruiken voor de uitslagen op hun eigen site. Al snel volgde Quickstep en LottoJumbo. “Met de advertentie-inkomsten erbij hadden we een soort van inkomen na een jaar.” ProCyclingStats heeft verschillende betalende klanten en Van der Zwan kan er van leven.

Inmiddels gebruiken veel ploegen de data van ProCyclingStats voor hun sites. Van der Zwan:

“Vroeger kregen de ploegleiders een briefje van de jury, die moest dan worden doorgegeven aan een webmaster die alles moest gaan invullen. Via ons gaat het sneller en makkelijker. Ons netwerk groeit enorm. Mensen benaderen ons. Vanuit de jurywagen bij de Ronde van Servië stuurt een jurylid me direct na de finish de eerste drie rugnummers.”

ProCyclingStats is dus niet alleen volledig in de uitslagen van hedendaagse wedstrijden. Ze zijn ook erg snel. Dat betekent wel dat Van der Zwan dagelijks met uitslagen bezig is. “Het is geen baan van negen tot vijf. Tussen drie uur ’s middags en acht uur ’s avonds is het vooral druk. Op andere uren ben ik met startlijsten bezig en profielen. Maar ik kan inmiddels prima ergens op bezoek zijn en met iemand praten terwijl ik tegelijkertijd een uitslag verwerk. Mijn omgeving is er aan gewend dat er een moment kan komen dat ik even mijn laptop erbij pak. En als ik om acht uur de laatste uitslag heb verwerkt, is er nog de hele avond over voor sociale activiteiten.”

Visitors an #PCSonTour camper van @letourdefrance

A post shared by ProCyclingStats (@procyclingstats) on

Ieder jaar probeert ProCyclingStats met iets nieuws te komen. Ook hoopt Van der Zwan meer voet aan de grond te krijgen buiten Europa. Daarom staat hij op voor de Tour of Alberta. “Het zou leuk zijn onze doelgroep uit te breiden met bezoekers uit Amerika en Azië.”

Cancellara
De profs kennen de site goed, merkt Van der Zwan. “Een retweet van Cancellara zorgde voor enorm veel verkeer bij ons. Thomas de Gendt en Jetse Bol houden de site goed bij. Ik stond met mijn camper op de Izoard toen Luis Angel Maté afstapte om een hand te geven en te zeggen dat hij de site zo leuk vond. En Gilbert heeft weleens gemaild over een oude overwinning die niet op de site stond. Toen ik wielerkleding inzamelde voor renners in Rwanda kwamen Wilco Kelderman en André Greipel langs met kleding. De juniorenkampioen in Rwanda rijdt rond in het oude tijdritpak van Greipel. Er is een hele wielerploeg in Rwanda die rijdt in kleding van de Tour de Suisse Gran Fondo.”

Als Stephan van der Zwan vertelt gaat het al snel over Rwanda of koersen in Azië en Afrika. Zijn hart ligt bij de mondialisering van het wielrennen. Dan heeft hij het over de Muur van Kigali en de droom om ooit het WK Wielrennen naar Rwanda te krijgen. “Het draait toch om passie. Ik gebruik vaak de hashtag sharingpassion. We zijn meer dan alleen een database.”

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken:


Related Post

Geef een reactie