De pronostiek van de Schedelberg. Wie wint de Ronde van Vlaanderen 2013?

By |zondag 31 maart 2013|
© Sporza

© Sporza

Het mag dan nog winter zijn, de koers der koersen wordt verreden. Zondag. Iedereen die niet ziet of erkent dat wielrennen fantastisch is, is zot. Dat mannetje, dat vorig jaar op zijn knieën viel met zijn armen in de lucht, zoals Elias in de belangrijkste scene van Platoon, dat mannetje is een metafoor. Dat wist hij ook wel toen hij ’s ochtends opstond (ik ben een metafoor) maar hij deed het toch maar allemaal. Laten zien, vol overgave hoe mooi de koers is, en hoeveel plezier wielrennen mensen oplevert.

Hier, ten noorden van Steenbergen hebben hele volksstammen afgelopen hun proeve gekregen van wat Martin van Amerongen eens ‘polderdilletantisme’ noemde. Een bezoek aan de Mattheus-Passie is een Nederlandse traditie. Goed. Dat is mooi, zeker als je muziekliefhebber bent. Ten zuiden van Steenbergen hebben ze evenwel Bach’s Magnus Opus om mee te pronken. De Hohe Messe in c-Moll. De Hoogmis. In de Belgische wielrvariant van dit meesterwerk is echter ook een kruisberg. Golgotha. Unseliges Golgotha. En op juist op die Kruisberg brengen de gladiatoren van de 21-ste eeuw hun ode aan de wielersport. En aan ons.

Het inmiddels tot grote hoogten gestegen kennel van penners van Hetiskoers heeft ook nu weer een voorspelling voor u gedaan. Geniet van alle wijze woorden. En van de koers natuurlijk.

Léon Geuyen – Niki Terpstra (OmegaPharma – Quickstep)
Wedden dat iedereen Peter Sagan en Fabian Cancellara noemt? Ha, dan voorspel ik gewoon Niki Terpstra, die op Devolderiaanse wijze profiteert van de animositeit tussen de twee genoemde favorieten en Tom Boonen. Ik zie hem in gedachten langzaam van de groep wegfietsen, à la Joop Zoetemelk. De favorieten kijken elkaar aan, gunnen elkaar de zege niet en zien Niki langzaam in zijn eentje wegsluipen. Op naar de finish in Oudenaarde, waar hij ten overstaan van duizenden vips de eerste Nederlandse klassiekerzege sinds 2001 viert. De straten bleven nog lang onrustig.

Frank van Dam – Fabian Cancellara (RadioShack)
Wie anders dan Fabian Cancellara wint de Ronde? Moet hij niet vallen natuurlijk. Sagan wordt op de Paterberg vermorzeld door Cancellara en Pozzato.

1 Cancellara
2 Pozzato
3 Terpstra

Jan van Mersbergen (die had gezworen nooit meer te voorspellen maar zwichtte voor de Hoogmis) – Niki Terpstra (OmegaPharma – Quickstep):
1. Niki Terpstra, gaat ze allemaal verrassen!
2. Peter Sagan. Beste van het groepje daarachter. De sterkste maar tactisch een jonkie.
3. Sylvain Chavanel. Zit er altijd bij maar wint nooit. Nummer 3 dus.

Jos van Nierop – Sebastian Langeveld (Orica – GreenEdge)
Omdat het te makkelijk is om voor één van de grote favorieten (Sagan, Cancellara, Boonen, zijn  er meer?) te kiezen, en omdat ik weiger mijn chauvinisme overboord te gooien, wordt mijn van De Ronde van 2013: Sebastian Langeveld.

Sander Peters – Sylvain Chavanel (Omega Pharma – Quickstep)
Niki Terpstra bereidt de weg, stopt af waar mogelijk en countert alle vluchtpogingen van Cancellara, Sagan, Boonen en de andere topfavorieten die snuivend, briesend en ten slotte huilend in het achtervolgende groepje ronddraaien. Wie wint? Dat kan er maar eentje zijn: degene die de Driedaagse van de Panne wint, zegeviert ook in de Ronde (tegeltjeswijsheid). Sylvain Chavanel dus. Renner naar m’n hart. Allround, aanvallend en voor de duvel niet bang. En eigenlijk geen Fransman (zie zijn ploeg en het feit dat ‘ie liever in Vlaanderen rijdt dan pak ‘m beet de Ronde van de Ain).

Allez ChaCha!

Frank Heinen (verkeerde in eerste instantie te zeer in staat van verwarring om zich aan pronostiek te wagen maar pakte toen alsnog uit met de volgende rij) – Maxim Iglinsky (Astana):
1. Maxim Iglinsky
2. Fabian Cancellara
3. Sylvain Chavanel
4. Stijn Vandenbergh
5. Greg van Avermaet
6. Sebastian Langeveld
7. Mirko Selvaggi
8. Heinrich Haussler
9. Vincent Jerome
10. Luca Paolini

Zo. U hoeft niet meer te kijken.

Bas van Eijk – Leukemans (Vacansoleil – DCM)
Maxime Vantomme, Baptiste Planckaert (geen familie!) en Kurt Hovelijnck. Als de juiste naam een voorwaarde is om Flandrien én Leeuw van Vlaanderen ineen te worden maken deze drie heren van Crelan – Euphony kans om de 100ste Ronde van Vlaanderen te winnen. Maar het zal niet zo zijn. Ook de eerste hoogmis werd gewonnen door een simpele naam: Paul Deman. Flandriaanse* namen als Buysse, Briek Schotte, Odiel Defraye en Cyriel Van Hauwaert kwamen pas later of helemaal niet op het hoogste schavot terecht. En Devolder vind ik nu eenmaal geen echte naam. Zelfs op Sporza noemen ze hem Volderke. Ooit iemand Odiel Odieleke horen noemen? Misschien zijn deerne, des nachts in de bedstee, maar ieder ander die zijn naam kleineerde kon het niet of toch heel lastig navertellen. Hauwaertje, onbestaand! Oké, Briekske wordt wel eens gebezigd maar immer als koosnaampje voor diezelfde Volderke. Het is eigenlijk een schop na als je er over nadenkt. Volderke mag dan deze editie ook niet winnen om meerdere redenen. Ten eerste is hij maar een verkleining van de echte Flandrien en ten tweede heeft hij in de twee jaar dat hij bij Vacansoleil – DCM fietste geen deuk in een pak gesmolten gezouten roomboter gereden, na zijn 2 eerdere overwinningen, in de Ronde van Vlaanderen. Wint hij wel, zou je er bijna iets van gaan denken.

Het geijkte rijtje is eenvoudig: Sagan, Cancallara of in mindere mate de geblesseerde Boonen. Ik hoop op Nederlands succes maar wel van een Belg want wat mij betreft moet een Belg de Ronde winnen: Leukemans voor Vacansoleil – DCM.

Martijn Sargentini – Andrey Bikkazakova Amador (Movistar)
De revelatie van dit Vlaamse voorjaar komt uit een bananenrepubliek. Hij koerste er nooit in temperaturen onder de twintig graden. Toch reed hij de E3 Harelbeke in kniebroek en met afgestroopte armstukken. Bij een gevoelstemperatuur van min vijf handhaafde hij zich in de kleine groep die als eerste in Wevelgem arriveerde. Zijn vader is een Costaricaan. Zijn moeder een Russische. Zijn voornaam luidt Andrey. Zijn achternaam Amador. Drie sterren voor de Ronde.

Herman Loos (vanuit Zuid-Frankrijk) – Thomas Voeckler (Europcar)
Op het gevaar af volledig verketterd te worden: Thomas Voeckler wint. Lange ontsnapping in groepje, zo overleven en diep in de finale wagentje aanpikken bij twijfelende groep van favorieten. Op Muur en Bosberg euhm derde Kwaremont en Pater overleven, beetje linkeballen en op twee kilometer van de meet weg.

Thijs Zonneveld gaat van ellende opnieuw beginnen koersen om dit onrecht in de toekomst te vermijden :-)

Stefan Couperus – Fumiyuki  Beppu (Oreca Greenedge)
1. Fumiyuki Beppu; Was in de versie van 2011 120e. Heeft destijds naar eigen zeggen vooral het parcours verkend. Om in 2013 het Aziatische wielrennen definitief te wortelen in heilige grond.
2. Daniel Oss; tijdrijder die allengs uit de schaduw van het toch al te grote gilde der ‘tijdritspecialisten’ treedt. Lijkt steeds beter te gedijen in koud Vlaanderen. Bij BMC groots dit voorjaar.
3. Matti Breschel; Omdat je er stilaan vanuit kunt gaan dat als je eenmaal uit de wurggreep van de Rabobanks martelcommando verlost bent, je gaat winnen. De Nick Nuyens van dit voorjaar.

Matthias Vangenechten – Maxim Iglinsky (Astana)
1 Maxim Iglinsky 2 Peter Sagan 3 Sylvain Chavanel. Het bijhorende wedstrijdverhaal:

Fabian Cancellara pakt uit met een vroege aanval op de Koppenberg op 64 km van de aankomst. Iedereen verrast, ook Sagan die de Koppenberg op één wiel oprijdt. Cancellara lijkt het te gaan halen totdat hij aan de voet van de Paterberg een monumentale inzinking krijgt. Intussen heeft Iglinsky zich weten losrukken van de achtervolgers en rijdt op en over de geparkeerde Cancellara naar de zege. Sagan wacht te lang af en wint met de vingers in de neus de sprint van Chavanel. Sportief gezien een verlies voor Sagan, maar wel een dik contract bij Astana voor volgend seizoen rijker…

Wibe Balt – Matthieu Ladagnous – (FDJ)
Ik zal nooit vergeten hoezeer die opdonder,- die parvenu, die oorvijgtsjech met zijn malle vertoningen, die snoeshaan die aanmatiging tot zijn eigen handelsmerk verhief, nou ja dat stuk onverlaat dus- in de E3 prijs aan stront werd gereden door Fabian Cancellara. Iedereen werd overigens naar huis gereden door Spartacus. Daarom wint Cancellara, omdat hij alles heeft om zijn publiek te bekoren. Stijl, klasse, bescheidenheid, ach al waren het maar zijn wapperende manen die hem onderscheidden van Peter Sagan.

Omdat de pronostiek er is voor de verrassing zeg ik nu eens niet Cancellara. Ook niet Frederic Amorison, die (bij deelname) de te kloppen man zal zijn.  Ik zeg niet Boonen, hoezeer hij ook zou moeten winnen in zijn fraaie kampioenstrui. Neen. Ik zeg Matthieu Ladagnous die met zijn pompende bovenbeenhammen, zijn pure rennerszit de boel aan diggelen demarreert. Ja! En Oscar Gatto, die zo sterk was in de Driedaagse de Panne gaat mee. De rest, Pozzato bijvoorbeeld, heeft het nakijken.

Tom de Zeeuw – Alexander Kristoff (Katusha Team)

Bart den Blanken – Filippo Pozzato (Lampre – Merida)
Nadat op de Taaienberg Tom Boonen zijn gebruikelijke / onnodige aanval heeft geplaatst rijden op de Koppenberg Cancellara, Sagan en Pozzato weg. Cancellara vormt de motor van de groep en Sagan waagt zich onklopbaar terwijl Pozzato weinig werk verricht en profiteert van een mindere verhoudingen tussen de Zwitser en de Slowaak. Op twee kilometer van de meet ontploft de verhouding tussen Cancellara en Sagan en gaat Pozzato rechts van de weg er vandoor op zijn Zoetemelks. Sagan probeert nog Cancellara over te halen om het gat te dichten maar de Zwitser weigert iets te doen. Pozzato gaat er uiteindelijk met de zege vandoor en in de prestigesprint om de tweede plaats gooit Cancellara vakkundig de deur voor Sagan, die daarover boos wordt, maar het sprintje wel verliest. Daardoor dus 1. Pozzato, 2. Cancellara en 3. Sagan. En Tom Boonen? Die gaat in de afdaling van de Steenbeekdries hard onderuit en moet vrezen voor Parijs-Roubaix. Al met al dus een Ronde van Vlaanderen waar nog lang over nagepraat zal worden.

Leo Aquina – Niki Terpstra (OmegaPharma – Quickstep)
Tom Boonen is door allerlei pech in het vroege voorjaar niet sterk genoeg. Dan blijven er twee topfavorieten over: Peter Sagan en Fabian Cancellara. Als die twee elkaar het leven maar zuur genoeg maken, ligt het open. En als het open ligt, kan Tom Boonen opeens ook weer winnen. Wielerwichelarij. De koers voorspellen kan niet, maar achteraf is alles logisch. Wat dachten jullie van Niki Terpstra?

Luk Catrysse – Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quickstep)
1 Chavanel
2 Roelandts
3 Cancellara

 

Wibe Balt

Wibe Balt zag het leveren van een bijdrage aan Tourkoorts.nl als zijn hoogste levensdoel. Nu dat bereikt is, overweegt hij zijn onderwijscarrière nieuw leven in te blazen door een lesmethode op de markt te brengen waarin kinderen leren dat niet Eddy Merckx maar Melchior Mauri de grootste renner ooit was. Hij is al op blz. 7. Voor geïnteresseerden, op die bladzijde staat de volgende opdracht: ‘Teken eerst Eddy Merckx. Teken daarna Melchior Mauri. Wat valt je op?’ Wibe Balt zelf: ‘Dat is toch een wonderbaarlijk goeie opdracht. Honi soit qui mal-y pense!’

Latest posts by Wibe Balt (see all)

Related Post

3 Comments

 1. Frank 31/03/2013 at 11:05 - Reply

  mijn pronostiek:
  1)Winnaar, Wouter Van Den Haute
  2)Rik Van Wallegem
  3)Van Herreweghen
  …………….
  …………….
  Rode lantaarn: Jan modaal

  • Remco Baggelaar 31/03/2013 at 22:12 - Reply

   De democratisering van het wielrennen heeft de omgekeerde weg gevolgd. Bottem-up. Van volkssport tot een sport waar intellectuheulen over opscheppen in het café. Ik vond Marc Uytterhoeven een prima wieler-commentator, maar intellectuheulen in “ons’ peloton? Nee dank U was in mijn tijd de overheersende moraal: ik werd nog net geen professor genoemd om over snorren en baarden maar te zwijgen. Urs Freuler was de enige met een snor. Maar om even op Frank terug te komen: dat ge-bemoei van zelfbenoemde intellectuelen leidt vroeg of laat tot rampen, zie wat ze aan De Ronde hebben aangericht. Stel U de demarrage van Fabian Cancellara eens op de Muur voor. Ze moeten eigenlijk van onze koers afblijven.

 2. theo janssen 31/03/2013 at 12:20 - Reply

  Ik Hou het toch op Tom Boonen.
  Hij word beschermd door Nikki Terpstra En Sylvain Chavanel.
  En als Tom het onverwachts niet aankan geeft hij de andere twee de vrye hand.

Geef een reactie