De zwaluw

By |dinsdag 24 april 2012|

zwaluwDe zwaluw, de hirundinidae zoals u wilt, is een mooi vogeltje. Met zijn kleine, vriendelijke snaveltje pikt hij hinderlijke insecten uit de lucht. Het is dus ook nog eens een nuttig vogeltje. Daarnaast is de zwaluw het symbool van de naderende zomer. Eenmaal teruggekeerd uit warmere oorden, vervult hij onze harten met een diepgeworteld verlangen naar dit heerlijke jaargetijde. Daarmee is de zwaluw ook nog eens de vogel geworden die symbool staat voor hoop. Hoop op betere tijden.

En zo is het ook met het wielrennen in Nederland. Elk jaar weer worden we verblijd met een dapper zwaluwtje dat ergens in Europa ons beeld binnenfladdert. Zou het nu dan toch gaan gebeuren? Komt die goeie ouwe tijd waarin ‘wij’ winnen in klassiekers en ritten kapen in de grote ronden weer terug? We kunnen er bijna niet op wachten! Zenuwachtig wippen we heen en weer in onze luie zetels van waaruit we de koers, pils en chips binnen handbereik, aanschouwen.

Ook in de eerste maanden van het kalenderjaar konden we weer een paar zwaluwen spotten, maar het waren er nog niet zoveel. De zwaluwen van dit voorjaar? De eerste heette Lieuwe Westra. Dapper klapwiekte hij in Frankrijk een hele serie klasbakken uit zijn wiel om vervolgens op indrukwekkende wijze de vijfde etappe van Parijs-Nice op zijn naam te schrijven. Daar op flanken van de Montée Laurent Jalabert kriebelde de lente voor het eerst opzichtig en brutaal aan onze smachtende harten. Vol verwachting keken we uit naar al het moois dat nog zou volgen.

Omdat zwaluw Hoogerland in Milaan- Sanremo te vroeg zijn vrije vlucht verkoos en zwaluw Langeveld crashte op een Vlaams fietspad, moesten we lang wachten op het volgende moment van hoop. Pas op de Noordfranse kasseien konden we ons zwart wit gevederde vriendje weer eens aanschouwen. Lars Boom werd zesde in Parijs-Roubaix en loste een klein stukje in van de hoop die al jaren als een aureool om hem heen hangt. De bijna aan zekerheid grenzende verwachting dat Lars Boom ooit deze helleklassieker op zijn palmares gaat bijschrijven, werd op deze middag nog maar eens een keer bevestigd. Even leek het er trouwens op dat hij ‘best of de rest’ achter een ontketende Tom Boonen zou worden, maar dat bleek nog iets te hoog gegrepen voor de parttime crosser uit Vlijmen. Maar een zwaluw was het zeker. Geen twijfel over mogelijk.

Bauke MollemaDe laatste zwaluw die de hoop in onze harten deed oplaaien, was Bauke Mollema. Voorafgaand aan de Amstel Gold Race was al duidelijk dat hij goed zou zijn. Het vel op de wangen een beetje geplooid, als teken dat hij ‘mager stond’. Het op z’n Ome Willems gedragen koerspetje deed de rest. Even de tv op zwartwit instellen en het leek alsof daar de reïncarnatie van Woutje Wagtmans onze huiskamer in keek. Het zag er goed uit, zoveel was wel duidelijk. Niet voor niets was deze jongen al derde geworden in de Ronde van het Baskenland.

Bauke maakte de verwachtingen waar en bleek de meest constante en hoopgevende zwaluw van het voorjaar te zijn. Zowel in de Amstel Gold Race (10e), de Waalse Pijl (7e) en Luik Bastenaken Luik (6e) presteerde hij naar behoren. De schoolfietser van het Groningse lage land had weer een stapje gemaakt. Volgend jaar gaat hij voor het podium.

Conclusie: Bauke Mollema is de zwaluw van een verder zwaluwarm voorjaar.

Rest er nog één vraag: Is de 18e plaats van Thomas Dekker in de Amstel Gold Race een zwaluwvermelding waard? Of is daarvoor de uitdrukking ‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer’ het meest van allemaal op zijn plaats.

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool (1977) uit Lexmond houdt van de koers. Zowel actief als passief. Passief, languit op de bank of springend voor diezelfde bank (afhankelijk van koersverloop) en actief door het rijden van criteriums. Dat laatste valt niet mee door gebrek aan voldoende tijd en vooral talent. Desondanks toch verzot op de foute muziek, de geur van massageolie en de sterke verhalen die de koers maken wat het is. Schrijven over wielrennen is overigens een prima alternatief. Grote droom is het winnen van ‘zijn’ Ronde van Lexmond. Is realistisch genoeg om te beseffen dat dromen vaak bedrog zijn.
Joost-Jan Kool

Latest posts by Joost-Jan Kool (see all)

Related Post

11 Comments

 1. Leon Geuyen 24/04/2012 at 11:46 - Reply

  Maar dan vergeet je Niki Terpstra!

 2. Jos van Nierop 24/04/2012 at 11:49 - Reply

  Op z’n Ome Willems :-)
  http://www.twitpic.com/9a2a3g

  • Joost-Jan Kool 24/04/2012 at 13:07 - Reply

   Mooie plaat! Wat een treffende gelijkenis!

 3. wielerg@k 24/04/2012 at 12:30 - Reply

  De terugkeer van thomas dekker op e aanvaardbaar niveau is een overwinning op zich. Zeker gezien de uitgebleven grootspraak. Dekker lijkt gelouterd.
  Is Voeckler al genaturaliseerd als Nederlander? Daar zouden jullie ook plezier aan beleven.

 4. Ate 24/04/2012 at 13:21 - Reply

  Theo Bos is wellicht nog geen wereldtop op het moment, maar een sprint winnen van Goss is zeker verdienstelijk..

  En overigens hebben we nog steeds in Nederland de beste wielrenner van het moment, okee, wielrenster dan…

  Als we fietsen zouden benaderen zoals we met schaatsen of de meeste olympische sporten doen zouden we een stuk tevredener kunnen zijn…

 5. Henk Baltussen 24/04/2012 at 13:52 - Reply

  Ik erger me al jaren wild aan de defensieve manier van koersen van de raboploeg. Al jarenlang is er in het voorjaar die hoop dat het wel goed komt. Hierboven wordt gesproken over zwaluwen. Alleen bankier Mollema mag die kwalificatie hebben, de rest zijn zwarte kraaien die zich laf schuilhouden in het peloton. Amper een oranjehemd te zien in een ontsnapping. Enkele tientallen kilometer voor de finish zie je ze vaak opschuiven naar voren. Weer die hoop, verrek zou het toch nog goedkomen. Noppes. Een van de duurste ploegen in het profmetier bakt er niets van. En wat te denken van die dure buitenlanders. Sanchez pakt her en der een ritje, maar het is peanuts. Hoe lang wachten we al op een nederlandse Touretappe-winnaar. Raboploeg, ga eerst maar eens een paar etappes pakken met gedurfd rijden. Dan kun je gaan denken een een tourzege. Ik vestig mijn hoop toch maar weer op de zomer. Tegen beter weten in.
  Geef mij maar Vacansoleil. Nee, ze winnen ook niet veel, maar hebben in elk geval nog wel de intentie om dat te doen.

  • Bjorn 24/04/2012 at 23:30 - Reply

   Beste Henk,
   U weet dat het wielerseizoen bestaat uit meer wedstrijden dan een rondje door Frankrijk? En met de intentie om te winnen, je nog niet gewonnen hebt? De sportwereld draait al geruime tijd niet meer om het gezegde “meedoen is belangrijker dan winnen.” Om Mollema een bankier te noemen gaat mij nogal ver, gelukkig gebruikt u nog net niet het modewoordje “graaier.” Waarschijnlijk geeft u niets om voetbal maar als Nederland een EK/WK speelt vind u dat wel “gezellig” Verder wens ik u veel plezier met het lezen van de Telegraaf.

 6. Frank van Dam 24/04/2012 at 16:04 - Reply

  Wat ik vreemd blijf vinden is de keuze van de Rabo-ploeg om Mollema de Tour te laten rijden i.p.v. de Giro. Hij is nu in vorm, en de Giro van dit jaar is op zijn lijf geschreven. En volgens mij kun je beter derde worden in de Giro dan negende in de Tour. Sterker nog, hij zou die Giro zo maar kunnen winnen.

  • Leon Geuyen 25/04/2012 at 10:36 - Reply

   Begrijp ik ook niet. En trouwens, waarom sturen ze Gesink niet? Die moet toch kilometers maken en hardheid opdoen? Heeft dan een ideaal parcours in de Giro. Beetje meepeddelen en een etappe uitzoeken, lijkt me.

Geef een reactie