Als de Giro gewoon soepeltjes verloopt, is het nog steeds spannender dan in 90 procent van de andere koersen. De ‘gewone’ eerste week van de Giro leverde alvast elf opmerkelijke momenten op.

1. Een ontstoken prostaat, wie kent het niet? Dat kan echt alleen, de enige verklaring zijn dat Nicola Ruffoni betrapt werd op groeihormonen en dus niet van start mocht in de Giro. Dat collega Pirazzi, in een test een dag later, ook op groeihormonen werd betrapt is dan wel toevallig.

2. Dit en dit hieronder in zijn aandoenlijke Fabianees blijven brokken in kelen opleveren.

3. Maar goed, terug naar de orde van de dag. De gekke prijs voor de snelste daler werd al snel geschrapt door de Giro-organisatie. Een Italiaans café haakte handig in op deze gratis persaandacht en kwam met een prijs – gratis bier – voor de zwaarste renner die de Stelvio zou passeren. De fietsende biertonnetjes van Het Is Koers overwegen deze prijs ook bij de Eneco Tour te sponsoren.

4. Bijna vergeten, er wordt natuurlijk ook nog gefietst. En waar je in de Tour iedere etappe vooraf kunt uittekenen, kan in de Giro Oostenrijker Pöstlberger (wie had hem niet in de prono?) uit handen van het peloton blijven en honderd kilo kaas in ontvangst nemen als winnaar van de ertussenuit-muizen-prijs.

https://twitter.com/Juan_M_Clavijo/status/860535685576523776

5. Pippo rijdt vooralsnog geen deuk in een pakje boter. Dat betekent niet dat hij nog niks van de rondemissen heeft gezien.

6. Javier Moreno dacht even wat ruimte te creëren door Diego Rosa alvast op te laten gaan in het publiek. Maar dat kostte hem uiteindelijk toch zijn plek. Helpertje minder voor Nibali.

7. Zuid-Europa, dus chaos. Wat hier nu precies gebeurt is niet duidelijk, wel dat Kruijswijk erdoor viel en wat seconden verloor. Zonder erg, zouden ze bij de zuiderburen zeggen, wiens uitzendingen we trouwens ontzettend missen.

8. Erger is het wanneer je rug er als een Siciliaanse pizza uitziet.

https://twitter.com/jeremyroy/status/861978073037762564

9. Of wanneer je finisht in een outfit die meer blootgeeft dan de gemiddelde Oost-Europeaanse Songfestivaldeelnemer.

10. En dan was er uiteraard nog thuisdokter Laurens ten Dam. Die is weleens met zwaardere kwetsuren gefinisht, dus dan kun je onderweg ook wel even zelf je schouder terug in de kom duwen.

11. Dank Luka Pibernik voor dit topvermaak. We zagen hem al aankomen toen hij als een malle het peloton voor probeerde te blijven. Dat worden dus nog twee weken lang practical jokes in het team. En even teruglezen wie dit nog meer overkwam.

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken: