Getest: Bontrager RL Road Race Visibility schoenen

By |maandag 4 mei 2015|

‘Er is een pakketje voor je binnengekomen. Met ongelooflijk lelijke schoenen.’ Dat staat in het appje. Tja, over smaak valt niet te twisten, maar ik vind ze wel mooi, die fluorescerend gele Bontrager RL Road Race Visibility schoenen.

bontragergeelHet duurde even voor ik ze kon testen, het voorjaar wilde niet echt op gang komen. De schoenen staarden me aan vanuit de doos en ik droomde weg bij de aanblik. Ik dacht aan De wondersloffen van Sjakie, een strip uit de jaren 70. Sjakie Meulemans, de held uit het verhaal, is een jeugdvoetballer die de kicksen van topaanvaller Voltreffer Vick in handen heeft gekregen. Die voetbalschoenen hebben magische krachten; als Sjakie ze draagt verandert hij van een middelmatige speler in een heuse ster. Zijn de schoenen stuk of is Sjakie ze kwijt, dan bakt hij er niets meer van.

De nieuwe Bontrager wielerschoenen waren, zolang ze nog in de doos zaten, mijn wondersloffen. Zodra ik ze aan zou trekken en mijn BMC zou bestijgen, zou ik veranderen in een ongelooflijk snelle wielrenner. Vermoeidheid zou mij vreemd zijn en zelfs de zwaarste hellingen zou ik met speels gemak nemen.

Toen ik de schoenen aantrok voor een eerste ritje werd ik ruw uit de droom geholpen. Ik was nog steeds een fietser met weinig talent en ik moest mezelf nog steeds uit elkaar trekken om een steile klim te overwinnen. Maar ze zaten wel enorm lekker, en ik zag er met die knalgele schoenen snel uit volgens mijn fietsmaten. Sterker nog, deze schoenen wekten verwachtingen, zo spraken ze.

Dat ze lekker zitten heeft te maken met de stijfheid en de pasvorm van de leest. In tegenstelling tot mijn andere wielerschoenen (Shimano en Sidi) draag ik deze Bontrager RL Road in mijn eigen schoenmaat: 42. Het is niet nodig een grotere maat te bestellen. De neus van de wielerschoen is smal, maar sluit daardoor precies aan rondom de tenen. Ook de buitenzool is stevig en stijf. In marketingspeak van Bontrager garanderen die eigenschappen ‘superieure energieoverdracht en efficiëntie’. Overigens bleven de schoenen zowel bij warmte als bij regenachtig weer lekker zitten.

Een ander sterk punt van deze schoen is het gewicht – 250 gram. Nu ben ik een wielertoerist met bierbuik, dus het gewicht van de schoen is geen factor van belang. Maar ga je voor marginal gains om een halve minuut van je toptijd op Alpe d’Huez af te halen, dan zijn dit je schoenen. De sluiting bestaat uit twee klittenbandjes met daarboven een stevige gesp met twee sluitinkjes. Makkelijk strakker of losser te maken, zelfs tijdens het fietsen.

Goed, deze Bontrager RL Road schoenen zijn misschien niet de wondersloffen die ik er in mijn dagdromen in zag, maar ze zijn wel erg fijn. Deze zomer ga ik meteen testen of ik met deze fietspatta’s mijn tijd op Mont Ventoux aan diggelen kan rijden. U hoort nog van mij.

Bontrager RL Road Race Visibility schoenen

179,95
8.5

Uiterlijk

7.5/10

Comfort

9.0/10

Pasvorm

9.5/10

Prijs

8.0/10

Pros

  • Stijf en stevig
  • Perfecte pasvorm
  • Lichtgewicht

Cons

  • Prijzig
Leon Geuyen

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen

Geef een reactie