Zo ongeveer het halve peloton rijdt met de Oakley Jawbreaker rond. De huidige wereldkampioen is misschien wel het bekendste voorbeeld. En ook de nummer twee zie je geregeld met een Jawbreaker rijden.

Nu wil hij, Cavendish dus, nog weleens iemand over het hoofd zien in een sprint. Maar wie, zoals wij, zo gelukkig is de Jawbreaker een tijdje te testen weet zeker dat je met deze bril onmogelijk iemand of iets kunt missen.

Het formaat van het glas, dat in het midden doorloopt tot aan een flink eind aan de zijkanten, geeft perfect zicht. Tel daar ook maar een zeer comfortabele pasvorm bij op. Je kunt de brilpootjes in drie standen verlengen. Dat je iets op je neus hebt, ben je zo vergeten.

jawbreaker-hero

Misschien wel het grootste pluspunt is dat het gehannes bij het vervangen van glazen voorbij is. Bij goedkopere modellen moet je altijd vrezen voor bril of glazen als je van donkere naar lichtere glazen gaat. Soms moet je een bril of glas half dubbel vouwen om dat glas eruit te krijgen waardoor er op termijn altijd iets kapot gaat. In het geval van de Jawbreaker klik je het onderste deel van het montuur open waarna je zonder enige moeite het glas vervangt.

De Jawbreaker lijkt een enorm gevaarte waarmee je er veel te flitsend uit gaat zien als wielertoerist, maar zelfs dat valt mee. Die science fiction uitstraling van de bril lijkt zich aan te passen aan de drager, wanneer die een wat bescheiden uitstraling heeft zal de bril niet eens detoneren.

Alleen de prijs is natuurlijk een minpunt voor de vele bezitters van een bescheiden portemonnee. Honderdvijftig euro is een behoorlijke aanslag op het budget. En toch kan er niet worden gezegd dat de bril het geld niet waard is. De beste graadmeter in een test is immers het antwoord op de vraag: wil je nog terug naar je oude bril? Dat antwoord is driewerf nee!

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken:


Oakley Jawbreaker

170
8.4

Pasvorm

9.0/10

Styling

8.0/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Afwerking

9.0/10

Ademend vermogen

8.0/10

Pros

  • Comfortabele pasvorm
  • Perfect zicht
  • Goed verstelbaar
  • Makkelijk glazen vervangen

Cons

  • Prijs