Het nieuwe wielerjaar in 50 stellingen

By |maandag 8 januari 2018|

1. Geen winnaar.

2. Team Sky financiert voortaan het UKAD. In ruil verwerft het inzage in de activiteiten van de UKAD-dopingcontroleurs. Een deal in belang van beide partijen, klinkt het. Als de symbiose goed verloopt, wil het UKAD het dopingprogramma van Team Sky in de toekomst logistiek ondersteunen.

3. Sunweb laat Dopingautoriteit extra controles uitvoeren. Alternatieve kop: ‘Warren Barguil net op tijd vertrokken’

4. Arthur Vichot wint de GP la Marseillaise, de Ster van Bessèges, de Ronde van de Provence, de Tour du Haut Var, de Classic de l’Ardèche en de Royal Bernard Drome Classic om vervolgens een jaar lang van de aardbodem te verdwijnen.

5. Volgens Puck Moonen is er voldoende aandacht voor het vrouwenwielrennen. ‘Zelfs rensters die met moeite een koers uitrijden, kunnen op heel wat mediabelangstelling rekenen.’

6. ‘De renners van Team LottoNL-Jumbo zitten te slapen’ – Renaat Schotte.

7. Het populaire twitteraccount van Michelle Froome @chrisfroome overschrijdt de kaap van 2 miljoen volgers.

8. Michal Schlegel.

9. Tom Dumoulin wint de Tour, een jaar te vroeg volgens zijn planning. Hij spreekt logischerwijs – hoe zou u zelf zijn? – van de grootste ontgoocheling uit zijn carrière. ‘Normaal gezien verloopt altijd alles volgens plan, nu niet. Ik snap zelf niet waarom. Ik ga dit intern evalueren.’

10. Contador pleegt een comeback om de Tour te rijden en valt bergop om de 2 kilometer aan, Landa elke kilometer en Quintana voert een schijndemarrage uit. Valverde wordt in een waaierrit op 10 minuten achterstand gezet, maar maakt die 2 dagen later alle 10 goed met een Hannibalesk offensief in de Alpen. Team Sky kan niet volgen, Sagan rijdt Bouhanni doormidden en Nibali pleegt een moord, grijpt zo geel, doch rijdt lek, waardoor Carlos Betancur alsnog de eerste Colombiaanse Tourwinnaar uit de geschiedenis wordt, maar de Tour is niet spannend genoeg.

11. Volgens de in april te verschijnen André Meganck Papers heeft José De Cauwer een brievenbus op de Britse Maagdeneilanden. De Cauwer ontkent belastingen te hebben ontweken: ‘De brievenbus fungeerde louter als doorgeefluik.’

12. Marlon Sagan excuseert zich publiekelijk voor het bijwijlen kinderachtige gedrag van zijn vader. ‘Maar hij werkt eraan.’

13. Jakub Mareczko wint de Chinese verkiezingen.*

14. Lennard Kämna.

15. In Milaan-San Remo wordt het peloton op de Poggio opgehouden door een reclameblok op Eurosport.

16. De lokale ronde van Kuurne-Brussel-Kuurne wordt verfraaid met een strook bitumineuze voegvullingsmassa.

17. Thomas Dekker vertelt aan de tafel van De Wereld Draait Door openhartig over zijn dopinggebruik. De wielerwereld reageert geschokt.

18. Maarten Vangramberen vraagt aan Froome wat hij ervan vindt dat mensen zich vragen stellen over zijn geloofwaardigheid. Froome sust dat er niets is om zich zorgen over te maken en dat hij nog altijd frieten lust. Maarten Vangramberen is gerustgesteld.

19. Nog in Vive le vélo wordt Mark Cavendish gemarteld tot hij vertelt hoe verbluffend de prestaties en het charisma van Greg Van Avermaet zijn.

20. Zomaar een weetje: Vlamingen hebben 105 woorden om hun liefde voor Greg Van Avermaet uit te drukken. Vlaamse wielerjournalisten naar schatting het twaalfvoud. José De Cauwers kennen 105 woorden om iets anders uit te drukken.

21. Door de tegenvallende weersomstandigheden dit jaar geen Gent-Wevelgem: ‘Het risico op geen waaiers is te groot.’

22. Lance Armstrong zet de wielerwereld weer maar eens in rep en roer. Hij nodigt Wouter Vandenhaute uit voor een fietstochtje in Texas. ‘Hij heeft het wielrennen heel wat leed berokkend, maar toen ik hem opzocht in Oudenaarde trof ik een gelouterd man aan,’ verdedigt Armstrong zijn invitatie.

23. Andrea Vendrame.

24. Tijdens de rechtstreekse uitzending van Parijs-Roubaix op Sporza zijn de drie meest gebruikte woorden (ex aequo): ‘zonder’, ‘Tom’ en ‘Boonen’.

25. De VRT pakt uit met een twaalfdelige docuserie waarin de makers van docuseries over 15-jarige veldrijders op de voet worden gevolgd.

26. In de klasse van voormalig schansspringers doet Primoz Roglic het prima.

27. Worden betrapt op doping: een Mexicaan, drie Costa Ricanen, een Italiaan van Wilier-Triestina, zes Iraniërs, nul Portugezen, een Oostenrijker van Team Felbermayr-Simplon Wels, Riccardo Ricco, de top 10 uit de Ronde van Colombia behalve Oscar Sevilla, Raul Alarcon niet, een mandolinespeler die te lang naar een renner van Bardiani keek, twee pupillen van een verbijsterde Gianni Savio en Chris Froome. Die laatste doet het naar eigen zeggen al heel zijn leven zo en nooit gaf dat een probleem, dus dat telt niet.

28. In zijn nieuwste roman schetst Mario De Clercq een indringend portret van een veldrijder die in feite romanauteur wil zijn.

29. Achttien Belgische renners tekenen een charter waarin ze de rehabilitatie van Lance Armstrong wensen te bespoedigen. ‘Als je het USADA-rapport even wegdenkt, is hij gewoon een kind van zijn tijd.’

30. In een boek onthult de Hongaar Istvan Varjas dat hij dra een controversieel boek publiceert waarin hij belooft te onthullen dat hij in de nabije toekomst een boek zal schrijven over motortjes in het peloton.

31. Fabian Cancellara wint Bordeaux-Parijs. Straf, omdat hij herhaaldelijk op zijn gangmaker moest wachten.

32. Hermann Pernsteiner.

33. Alexander Foliforov: ‘Ik heb de prestaties van Froome altijd al met argusogen bekeken.’

34. Team Sky schorst Froome, Michel Wuyts relativeert het belang van Kuurne-Brussel-Kuurne en een Nederlander wint de Giro.

35. Archeologische opgravingen leggen resten fiets Filippo Pozzato bloot.

36. Michael Albasini wint alle ritten in de Ronde van Romandië. Simon Spilak het eindklassement.

37. Waarom weet niemand: maar in de Tour trekt Thomas De Gendt elke dag ten aanval. Toch is het aan het eind nog spannend wie de prijs voor de Superstrijdlust krijgt: Laurent Jalabert haalt het nipt voor Richard Virenque.

38. Peter Sagan oogst lof omdat hij nukkig en totaal naast de kwestie vragen van wielerjournalisten beantwoordt. ‘Verfrissend en een godsgeschenk voor het wielrennen,’ oordelen diezelfde wielerjournalisten.

39. Danilo Celano.

40. Sep Vanmarcke mag een dagje Ruben Van Gucht volgen op training. ‘Het voorrecht om renner te zijn in de praktijk.’

41. Davide Rebellin wint de derde etappe in de Tour Cycliste International de la Pharmacie Centrale de Tunisie. Een zege die hij opdraagt aan zijn ex-ploegmaat Fausto Coppi die tijdens de Tweede Wereldoorlog in krijgsgevangenschap werd gehouden in Tunesië.

42. In een interview met Cyclingnews haalt Heinrich Haussler fel uit naar jeugdige renners die niet ten volle hun talent benutten. Hij krijgt bijval van Romain Sicard, Carlos Betancur en Anthony Vanden Borre.

43. Omloop Het Nieuwsblad klinkt nog altijd als godverdomme roepen in het Vaticaan.

44. De Mucovereniging weet Chris Froome te strikken als nieuw uithangbord van een campagne. ‘Ik heb zelf sinds jaar en dag last van muco – hoe spreek je het verder uit, ah muco alleen volstaat. Ik weet dus wat het is. Zeer vervelend.’

45. Benjamin Prades.

46. De publiekelijke biecht van Jonathan Vaughters zorgt voor verwarring en controverse: ‘Ja, ik denk dat Joe Dombrowski een grote ronde kan winnen.’ Commentatoren zijn snoeihard: ‘Dit kan een sport die kampt met een geloofwaardigheidsprobleem missen als een wielrenner een astmavrij bestaan.’

47. Op de viering van 20 jaar Festina-Tour ontbreken heel wat Vlaamse hoogwaardigheidsbekleders. Patrick Lefevere is verontwaardigd: ‘Ik wist van niks.’

48. Dankzij een crowdfunding van Het is Koers, de befaamde wielerblog, kan Jetse Bol een ritzege in de Ronde van Portugal kopen. Bol versiert zo een transfer naar W52.

49. José Joaquin Rojas wint in de sprint een etappe in de Vuelta. Hij dacht dat er nog een groep met 5 renners voorop reed.

50. Edvald Boasson Hagen wint een belangrijke koers. Mensen hebben het inmiddels wel door dat deze zogenaamde stellingen uit je duim gezogen zijn. Hoeft niet extra in de verf worden gezet. ^mv

* De auteur is zich ervan bewust dat vrije verkiezingen in China een onmogelijkheid zijn. Doch wil hij zo nogmaals benadrukken dat Mareczko in China alles wint wat er te winnen valt. Zelfs imaginaire verkiezingen.

Matthias Vangenechten

Matthias Vangenechten (geboren in het jaar dat Rebellin zijn eerste profwedstrijd reed en ook op de dag dat Eddy Merckx het levenslicht zag) gelooft dat ironie en twijfel het bestaansrecht van wielrennen zijn, al is hij daar niet zeker van. Er lag een grootse carrière voor hem in het verschiet als sportjournalist, maar gelukkig herwon hij tijdig zijn zelfrespect en gaat hij nu door het leven als zelfverklaarde manager van Gianni Wespelaer.

Related Post

Geef een reactie