Vloeken als Jan Raas, godverdomme

By |dinsdag 17 april 2012|

Wie briest er nog in het peloton? Wie vloekt, tiert en scheldt zijn ploegmaten stijf? Er wordt te veel getwijfeld en te weinig gevloekt onder Nederlandse renners. Dat is de onuitgesproken conclusie na drie Nijmeegse wielertalkshows met kenners. Eerder werd hier al over de wieleravond geschreven. In de laatste editie kwamen Theo de Rooij en Piet van Katwijk aan het woord.

Zoals in de eerdere edities ging het wederom over de beroerde prestaties van de Rabobankploeg. “Als ze niet beter kunnen, dan is er niks aan te doen”, sprak Van Katwijk berustend. Die geslagen houding is ook uit Rabokringen te horen. Opvallend genoeg viel iedere editie van de wieleravonden de naam van Jan Raas. En in de laatste editie, aansluitend op de Amstel Gold Raas, uiteraard ook weer.

Jan Raas zou nooit zijn schouders hebben opgehaald bij renners die niet beter konden. Op geen van de wieleravonden is het uitgesproken, maar juist de mentaliteit van Raas mist bij Nederlandse renners en ploegleiders. Het kan zijn dat de Rabo-renners niet beter kunnen, maar dan mag er best eens gescholden worden, dat ze goedverdoemme de volgende keer wel de boel op de kant gooien.

Niemand kon beter schelden dan Jan Raas. Henk Lubberding vertelde met smaak hoe hij meer scheldwoorden om zijn oren kreeg, dan een Gilles de la Tourette-begeleider op een slechte dag, toen hij ooit naar een kopgroep sprong waar zijn kopman Raas in meereed. Ook werden herinneringen opgehaald aan Raas als ploegleider. Hoe hij, als renners niet deden wat hij wilde, soms met enkel een carrosserie bij de finish arriveerde. Uit woede had hij tijdens de koers het hele interieur van de auto gesloopt.

Zoals Raas zich op een koers kon richten, zoals hij zijn woede kon omzetten in trapkracht, zoals hij alles en iedereen in de gaten hield, dat zag je de laatste jaren alleen bij Armstrong nog. Er is ook een ander uiterste dat goed blijkt te werken. Compleet afgesloten zijn van de buitenwereld met het verstand op nul. Zoals Zoetemelk goed kon en zoals ook Andy Schleck bekend staat.

Het lijkt alsof de meeste Nederlandse renners tussen die twee uitersten bungelen. Tankink kan prachtig vloeken, maar is te weinig leidend bij Rabo. Raas’ provinciegenoot Hoogerland lijkt me een virtuoos vloeker, maar Johnny is weer lang niet zo geslepen als Raas. De tierende Zeeuw wordt node gemist in het Nederlandse wielrennen. Tijd dat er weer eens keihard op het stuur wordt geslagen, met dito ploegleiders. Want onder Raas was Breschel zondag nooit zo lafjes, zonder ploegwerk te doen, achter de dranghekken verdwenen in de Amstel Gold Race. In dat geval was er zelfs geen carrosserie meer over geweest van de ploegauto.

Jan Raas won vijf keer de Amstel Gold Race, twee keer de Ronde van Vlaanderen, Milaan – San Remo en Parijs – Roubaix, hij won tien etappes in de Ronde van Frankrijk en werd wereldkampioen in 1979. Lees hier een prachtig portret over Raas en die winst.

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken:


Latest posts by Alex van der Hulst (see all)

Related Post

4 Comments

 1. Leon 17/04/2012 at 15:33 - Reply

  Mee eens. Maar Jan Raas heeft zich totaal teruggetrokken uit de wielersport, dus wie kan die taak op zich nemen bij Rabobank? Moet ook nog eens iemand met voldoende autoriteit/overwicht zijn…

  • Jos van Nierop 17/04/2012 at 16:55 - Reply

   Ton Boot? Louis van Gaal?

 2. F. van der Veen 18/04/2012 at 23:44 - Reply

  De cultuur binnen die ploeg klopt niet, er zit geen must in om te winnen en er is geen plan. Boom wil de Ronde van Vlaanderen en Paris Roubaix winnen maar komt al niet mee in de “kleine” Vlaamse klassiekers en staat alleen in de Tireno op het podium van een etappe. Ga eerst eens de E-3 prijs winnen en ga dan voor de grote happen. Verder deugt de ploegleiding niet, allemaal halve zachten die geen weerwoord hebben en zich schikken naar pseudo vedetten als Geesink en Boom.

 3. John van Hoorn 22/04/2012 at 22:04 - Reply

  Leuk dat jullie het youtube-filmpje gebruiken dat ik heb gemaild!

Geef een reactie