naaldVandaag publiceert het Franse dagblad L’Équipe een lijst van de UCI die aangeeft hoe sterk renners in de gaten werden gehouden in de aanloop naar de afgelopen Ronde van Frankrijk op basis van vastgestelde bloedwaarden. De renners worden gerangschikt op een schaal van 0 (niet verdacht) tot 10 (uiterst verdacht).

De eerste vraag die bij me opkomt: what’s the point? Goed, speculeren kan leuk zijn – ook ik wilde de namen op de lijst graag zien – maar de UCI en L’Équipe speculeren nu eigenlijk hoe groot de kans is dat een bepaalde renner zijn prestatie te danken heeft aan het gebruik van stimulerende middelen. Feitelijk wordt er een gokspelletje over de ruggen van de renners gespeeld. Zet uw geld maar in, we gaan spelen om de eerstvolgende renner die betrapt wordt. Hier hebt u de quoteringen van het wedkantoor.

Nogmaals: what’s the point? Om maar eens een beladen woord uit de kast te trekken: hier worden renners gedemoniseerd, waarvan op geen enkele wijze is bewezen of valt te bewijzen dat ze doping hebben gebruikt. Met de publicatie van dit lijstje wordt een fiks aantal renners opgezadeld met een verdenking. Fijn, UCI.

Nog een laatste punt ter overdenking: waar staan de mensen die daadwerkelijk betrapt zijn op de doping in de afgelopen maanden? Ik bedoel maar. Geef me nu dan maar antwoord op de vraag. What’s the point?

Update: The Inner Ring schrijft een goed stuk en komt tot dezelfde conclusies

Leon Geuyen

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen

Related Post