Le Tour de FranceSportliefhebbers blijven de jongste tijd almaar op hun honger zitten. En dat drijft hen tot wanhoop. Zo zijn er zelfs al gevallen gesignaleerd van lieden die plots naar vrouwentennis beginnen te kijken. Gelukkig is er beterschap op komst. Niet dat de Tour de France het mooiste is dat het wielrennen heeft voortgebracht. Het is en het blijft naar wielernormen een commercieel gedrocht, maar is tegelijkertijd ook van publicitaire goudwaarde en van levensbelang voor de wielersport. Naar goede gewoonte wordt er voor de Tour een draaiboek in elkaar geknutseld dat tot in het kleinste detail gevolgd wordt zodoende er niets fout kan lopen. Zo ook dit jaar. Naar nog betere gewoonte hebben we dit draaiboek kunnen bemachtigen en delen we graag de inhoud met u. Opdat u de komende Tour niet voor voldongen feiten wordt geplaatst.

5 juli Bij de start wordt er één minuut stilte gehouden voor de niet-selectie van Bradley Wiggins. De internationale gemeenschap beraadt zich over verregaande sancties tegen Team Sky zoals een pufferembargo. 

6 juli Een valpartij schrikt het peloton op. Er zijn meer dan drie renners bij betrokken, maar geen Jurgen Van den Broeck. De VRT brengt een extra Journaal naar aanleiding van deze zonderlinge gebeurtenis, de Vlaamse kranten drukken extra bijlagen. Van den Broeck zelf blijft er opvallend rustig bij: ‘Den Tour is den Tour.’ De valpartij werd veroorzaakt door een renner van Orica-GreenEdge wiens drinkbus niet in zijn bidonhouder bleek te passen en vervolgens een enorme ravage aanrichtte in het peloton. Een belangrijk slachtoffer van de valpartij is Laurens ten Dam die bij Belkin wordt vervangen door Dirk Kuijt. 

7 juli Zitstaking in het peloton. Alle Ventolin in Groot-Brittannië is op. De apothekers waren er niet voorzien op een peloton van 198 renners dat drie dagen lang het Britse vasteland zou doorkruisen. De ASO wordt door de UCI verantwoordelijk gehouden voor deze organisatorische blunder. ‘Er was niet één apotheker met nog Ventolin. Very disappointing,’ twittert Chris Froome. 

8 juli Een etappe zonder geschiedenis. Toch wordt er in De Avondetappe een uur gekletst over koetjes en kalfjes. ‘Als er niks te melden is, dan kreeg ik verschrikkelijk op mijn donder van oudere collega’s als ik het toch deed,’ vertelt een verbouwereerde Tom Egbers. ‘Tom moet niet zo ouderwets doen, dat is televisie anno nu,’ aldus Mart Smeets. 

9 juli Roger De Vlaeminck krijgt tot grote ontsteltenis van hemzelf geen wildcard voor de kasseienetappe. De rit zelf wordt bij ontbreken van Bradley Wiggins gewonnen door Chris Froome die van de UCI een TUE kreeg vanwege zijn kasseifobie en per helikopter over de kasseistroken mocht vliegen.

10 juli Michel Wuyts is uitverteld. Hij was de enige mens op deze aardbol die erop rekende dat Tom Boonen in de Tour zou starten en heeft zich dus ook als dusdanig voorbereid. Hans De Clercq neemt het in de Sporza-commentaarcabine voor de rest van de Tour van hem over. 

11 juli Jan Bakelants wordt bij Omega Pharma-Quickstep tijdens het avondeten ontmaskerd als Markel Irizar. Ploegmaats vonden het vreemd dat Jan Bakelants zo goed Spaans kon spreken. Maar men begon pas echt onraad te ruiken toen hij ook nog eens honderduit over zijn etappezege in de Tour vorig jaar begon te vertellen.

Fernando Escartin12 juli Fernando Escartin dient een klacht in tegen Bauke Mollema vanwege plagiaat.

13 juli Sportgebeurtenis van de dag: Bradley Wiggins wint de Ronde van Oostenrijk. Ook vermeldenswaardig is dat Sébastien Reichenbach in de Tour op Messiaanse wijze iedereen naar huis rijdt.

14 juli Franse nationale feestdag. Dus geen eerste rustdag. 

15 juli Eerste rustdag. Dus geen Franse nationale feestdag. Maar wel een dopinggeval. Gonzalo Bayarri Esteve bekent dat hij zijn derde plaats na Aitor Osa en David Etxebarria in de Ronde van het Baskenland in 2002 niet op havermout en water heeft behaald. Michael Boogerd schuift zo een plaatsje op naar de derde plaats, Mario Aerts wordt vierde. 

16 juli Brian Cookson neemt ontslag als UCI-voorzitter. Mart Smeets volgt hem op. De Avondetappe zal gepresenteerd worden door David Walsh. Smeets neemt meteen al een eerste belangrijke maatregel: hij plaatst Lance Armstrong aan het hoofd van de anti-dopingcommissie. ‘Ook dat is topsport,’ aldus Smeets. 

17 juli Riccardo Ricco’ heeft zijn welverdiend klimrecord op Alpe d’Huez eindelijk beet. Hij duikt twee minuten onder de recordtijd van Pantani. ‘Zonder onderweg te puffen,’ laat hij optekenen. ‘Dit record zal de tand des tijds doorstaan.’

18 juli In Duitsland wordt een man ontdekt die Andy Schleck op zijn pronobriefje had staan. Hij wordt ontoerekeningsvatbaar verklaard en in quarantaine geplaatst in een psychiatrische instelling. 

19 juli Door de plotse sympathie bij vele wielervolgers voor Alberto Contador, vanwege het onophoudelijk bestoken van Chris Froome, ontploffen er overal ter wereld ironiemeters. Nog diezelfde dag wint Mirsamad Poorseyedigolakhour de Tour of Qinghai Lake. Met zijn puntenzakje raakt hij stilaan incontournable voor WorldTourploegen. Helaas voor de Iraniër sponsort Vacansoleil geen wielerploeg meer. 

20 juli Froome maakt bekend dat hij een nieuw boek zal uitbrengen. Het zal de titel dragen Door de pijnstillergrens. Volgens de Franse sportkrant L’Equipe zou diezelfde Froome 25.000 dollar gedoneerd hebben aan de UCI om een antidopingprogramma te bekostigen. Hij wil zo de nimmer eindigende strijd van de Internationale Wielerunie tegen doping steunen. De overige wielermedia zijn in alle staten: dopingverhalen breng je op een rustdag.

21 juli Tweede rustdag. Patrick Lefevere voelt zich weeral het slachtoffer en zoekt naarstig naar een schuldige om een klacht tegen in te dienen om die vervolgens te kunnen laten vallen. Op deze tweede rustdag bekent Zbigniew Piatek doping te hebben gebruikt in het begin van zijn carrière. Zijn eindzege in de Szlakiem Grodów Piastowskich van 2005 behaalde hij naar eigen zeggen wel op water en brood.

22 juli Eerste dag na de tweede rustdag. Een loodzware bergetappe wacht op de renners. Er eindigen vier Spanjaarden bij de eerste drie. Patrick Lefevere denkt eraan om een proces aan te spannen tegen Juan Miguel Mercado omdat hij de verwachtingen bij Quickstep nooit helemaal heeft kunnen inlossen.

23 juli Patrick Lefevere ziet af van verdere gerechtelijke stappen tegen Juan Miguel Mercado. ‘Ik zet de procedure niet door, omdat we dan weer vertrokken zijn voor enkele jaren. Wat heb ik eraan als men over twee, drie jaar beslist dat ik gelijk heb? Ik heb mijn punt gemaakt en ga niet blijven tegen Mercado’s schenen schoppen.’

24 juli In de pittige etappe met aankomst op Hautacam wordt Andy Schleck 18de. Hij krijgt een salarisverhoging en mag het van de ploegleiding de komende twee dagen rustig aan doen. 

25 juli Chris Froome krijgt een attest van UCI-arts Zorzoli om bloeddoping te mogen gebruiken. Volgens de UCI het meest efficiënte middel om zijn hardnekkige verkoudheid te bestrijden. 

26 juli Alejandro Valverde wint de slottijdrit over 54 kilometer. ‘Als Pozzovivo meedeed, had ik deze tijdrit natuurlijk nooit gewonnen,’ blijft hij de bescheidenheid zelve. Opvallend: Valverde haalt na 12 kilometer al Chris Froome in en Piti bijt vervolgens in diens knokige schouder. ‘Zo’n dingen gebeuren nu eenmaal in het heetst van de strijd.’ 

27 juli Jurgen Van den Broeck wordt voor de derde keer in vijf jaar tijd vierde in de Tour. Greg Van Avermaet is niet onder de indruk.

 

Matthias Vangenechten
Laatste berichten van Matthias Vangenechten (alles zien)