Geen enkele Nederlander gaat deze Tour voor het geel. Maar is het erg dat geen van onze landgenoten het klassement als doel ziet?

In 2016 ging een drietal voor een goede klassering. Voor Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Wilco Kelderman waren de verwachtingen hooggespannen. Dumoulin liet merken dat de Tour vooral een voorbereiding was op de Olympische Spelen, maar toen hij een jaar eerder de Vuelta ook zo benaderde, pakte hij bijna de eindoverwinning. Mollema reed al jaren met de beste mee naar boven. Bijna ieder jaar staat hij in het top 10 van het klassement. Kelderman piekte al eerder in de Giro en wilde vooral laten zien dat hij nog altijd een eindklassement kan rijden.

Uiteindelijk eindigde alleen Mollema ‘kort’ in het klassement. Op plek 11. Maar dat had heel anders kunnen lopen als Chris Froome geen seconden had gekregen toen zij in een groepje op de motorrijder knalden. Ook nam de Trek-renner daarna veel risico, waarna hij nog een keer viel. Dat kwam hij niet meer te boven. Maar: die paar dagen dat Mollema virtueel op het podium stond, maakten veel goed. Nederland leefde naar het geel. En dat zit er dit jaar jammer genoeg niet in.

Diezelfde Mollema moet na een zware Giro namelijk knechten voor Alberto Contador. Tom Dumoulin doet niet mee en richt zich op de Vuelta. Wout Poels is niet meegenomen door Sky. De inmiddels ervaren Robert Gesink heeft aangegeven niet voor het klassement, maar voor ontsnappingen te gaan. Andere klassementsrijder van weleer Laurens ten Dam mag ook mee in ontsnappingen en zal niet voor het geel gaan rijden.

Dus zullen we dit jaar geen Nederlandse spanning in het klassement gaan voelen. Jammer. Want hoe leuk was het niet om Dumoulin in zijn strijd om het roze te volgen? Heel Nederland leefde mee toen Dumoulin de berm op zocht en zich daarna weer wist terug te vechten. Na de afsluitende tijdrit barste een heus volksfeest los. De Limburgers reden nog net niet toeterend door de wijk.

Met een beetje geluk zullen wij deze Tour bij iedere etappe op het puntje van ons stoel zitten. Jos van Emden kan misschien nog wel de tweede tijdrit winnen. Dylan Groenewegen wordt steeds sterker in de sprint. Gesink en Ten Dam gaan voor ontsnappingen en kunnen ook zomaar een etappe winnen. En je mag het niet hopen, maar wat als Contador valt? Dan kan Mollema ook zomaar een bergetappe op zijn naam schrijven.

Een gele zomer zit er misschien niet in voor ons Nederlanders, maar een oranje zomer is helemaal niet zo’n gekke gedachte. Want zijn een paar etappes niet net zo mooi als een plek op het podium in Parijs?


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLaatste berichten van Leander Mascini (alles zien)