Tour-directeur Christian Prudhomme moet zich toch even achter zijn oren hebben gekrabd toen hij de startlijst van de Giro onder ogen kreeg. Het was alsof álle klassementsmannen ter wereld voor het honderdste roze gingen. Chris Froome bleef min of meer over. En met zijn suprematie van de afgelopen jaren, leek het Tourklassement een gemaakte zaak. Tot de generale repetitie in de Dauphiné. Want is Froome wel zo goed?


 
De afgelopen twee jaar was de Dauphiné een makkelijke prooi voor Froome. Dit jaar gaat het echter moeizaam. Sterker nog: in de tijdrit (normaal gesproken een van de wapens van de geboren Keniaan) valt hij volledig door de mand. Een hard gelag, zo twee weken voor de Tour de France. Juist nu zou de renner in Britse dienst in vorm moeten komen, om daarna in het geel te kunnen pieken. Van goede benen is echter nog geen sprake.
 
Andere renners ruiken hun kans. Richie Porte lijkt de grootste uitdager van Froome te worden. De Australiër van BMC is in wereldvorm en rijdt niet voor niets in de leiderstrui van de Dauphiné. En ook klasbakken als Alejandro Valverde en Fabio Aru lijken klaar te zijn voor een goede klassering in De Ronde. De eeuwige outsiders zijn goed in de bergen en met twee korte tijdritten op het programma lijken ze allesbehalve kansloos. Datzelfde geldt voor Daniel Martin en Romain Bardet. Beide renners hebben in de Dauphiné rond de twee minuten achterstand, maar kunnen zomaar een prachtig klassement rijden. En wat te denken van Alberto Contador? De Spanjaard leek de afgelopen jaren afscheid te moeten nemen van de top, maar zegt zelf op de weg terug te zijn. Sterker nog: Trek – Segafredo wil zijn contract verlengen. Ook Nairo Quintana maakt nog kans, al heeft hij wel een Giro in de benen.
 
Het ontbreken van toppers als Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin en Bauke Mollema (rijdt niet voor klassement) maakt misschien niet eens zo veel uit. Zolang Chris Froome nog niet in wereldvorm is, zal de spanning om te snijden zijn. De renners die normaal strijden om plek twee kunnen met wat goede ontsnappingen in de eerste twee weken zomaar tot het laatst meestrijden om met het geel om de schouders Parijs binnen te rijden.
 
Zo kunnen we toch nog uitkijken naar een spannende Tour.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLaatste berichten van Leander Mascini (alles zien)