Het Baskische Etxeondo viert feest. Het is op de kop af 45 jaar geleden dat het zijn oorsprong vond in Billabona bij een kleine boerderij. 45 jaar passie en vakmanschap, dat moet gevierd worden dachten ze in het zuiden. Het is Koers mag op gepaste afstand in Nederland deelgenoot zijn van deze verjaardag en test een mooie roze set voor de zomer.

Tom Dumoulin in de regenboogtrui

Hoewel het merk dus al een flinke tijd actief is in de wielerwereld werd het bij mij pas echt bekend in de afsluitende tijdrit in de Tour van 2018. Tom Dumoulin, toen nog rijdend voor Sunweb, moest zijn tweede plek verdedigen in het algemeen klassement. Primoz Roglic zat hem op de hielen.  Als regerend wereldkampioen moest hij starten in de regenboogtrui, maar die waren ze uit het oog verloren bij de Nederlandse ploeg. Zijn tijdritpak was spoorloos.

Sunweb en kledingsponsor Etxeondo hebben er toen alles aan gedaan om zo snel mogelijk een pak bij Tom te krijgen. Diezelfde dag werd en een nieuw pak genaaid op de maten van Dumoulin en van het Baskenland met een noodgang naar de startplek van de tijdrit gebracht. Zo kwam alles net op tijd goed en werd dit een prachtige reclame voor de Basken.

Vanaf die tijd zit Etxeondo (spreek uit Etsjondo) bij mij op de radar.

Orhi Bibshorts

We gaan deze zomer genieten van prachtige items uit de nieuwe collectie. Te beginnen met de Orhi bibshorts. Deze broek komt uit de pro-lijn en heeft een zeem voor de langere tochten of om serieus mee te koersen.  De naadloze Urraki-zeem is gemaakt uit zes verschillende delen die bestaan uit geheugenschuim zoals je dat kent van een matras of kussen.

De broek is strak vormgegeven en op het geborduurde zwarte logo en het rode pro-label na vind je geen gekke items aan de broek die afleiden. Een broek waar je uren mee in het zadel kunt zitten zonder pijn of irritatie.

Etxeondo Alde

Op de pijpen zijn aan de zijkant reflecterende stroken aangebracht. Wat ik mis, maar wat wellicht niet nodig is door de pasvorm, zijn siliconen grippers. De test moet uitwijzen of de broek op zijn plaats blijft zitten en of de pijpen niet omhoog kruipen.

De broek is bij je fietsspeciaalzaak én in de online shop van Etxeondo te koop voor 159,- euro en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Voor de beste broek van het Baskische merk vind ik de prijs te rechtvaardigen.

Alde jersey

De nieuwe collectie van de Basken is schitterend en de Alde jersey is daar geen uitzondering op. Ze maken gebruik van zomerse kleuren in fraaie combinaties. Wij krijgen een opvallende kleur om te testen en zullen met het koraalroze shirt niet geheel onopgemerkt blijven deze zomer. Naast deze kleur vind je online en in de winkels nog zes andere variaties van de Alde. In de damescollectie heet het shirt de Alda en is in diverse kleuren beschikbaar.

Op het eerste gezicht vertoont de achterkant van de jersey niks geks. Drie traditionele zakken waarvan de middelste is afgewerkt met een reflecterende strook is vrij normaal. Een klein gaatje met daarbij een recycle-logo trekt mijn aandacht. Ze noemen dit bij Etxeondo de Green pocket, een ecologisch zakje waar je verpakkingen van repen en gels in kwijt kunt. Goed initiatief om zo te voorkomen dat men rommel op de grond gooit en bovendien blijven je telefoon en huissleutel vrij van klevende gel. Onder de drie zakken aan de binnenkant is de jersey afgewerkt met een siliconen gripper om alles goed op zijn plaats te houden. De rits aan de voorkant is uitgerust met een slotje. Zo kun je het shirt op warme dagen half open doen, waarbij de rits niet automatisch verder open gaat. De naadloze mouwen zijn met een laser gesneden en zitten in de juiste maat strak om de armen zonder te knellen.

Etxeondo Alde

De Alde hoort bij de pro-lijn en wisselt voor 129,- euro van eigenaar. In tegenstelling tot de broek vind ik dit wel aan de hoge kant. Gesoigneerd op de fiets zitten heeft zijn prijs en daar maakt Etxeondo geen uitzondering op.

Zowel de broek als het shirt beschermen je tegen huidveroudering door de zon. De bescherming staat gelijk aan factor 50.

De weg op in een maatpak van Etxeondo

Een (te) vroege zomerse dag in februari en wat schaarse dagen in maart. Dan heb je de momenten wel gehad waarop je kort-kort op de fiets kon zitten. Ik zag mijn kans schoon en trok de fraaie set van Etxeondo in maart en april aan en reed er wat fijne ritjes mee.

‘Dit zijn fijne spulletjes, niet zo maar dertien in een dozijn,’ hoor ik mezelf denken bij het aantrekken van al dit moois. Om te beginnen bij het shirt, dat zit als een op maat gemaakt pak. Het sluit overal perfect aan en voelt bovendien aan als een soort zijden pyjama. Het is nog lang geen tijd om naar bed te gaan als ik op de fiets spring, maar ik zou er zo mee kunnen wegdromen. Ik draag van de bibs en de jersey maat M en met mijn 1.80 aan hoogtemeters en 80 kilo schoon aan de haak zit dit dus perfect.

Ik vroeg me aan het begin af of ik de siliconen band zou missen onderaan de pijpen van de bibs. De broek kruipt niet omhoog en heeft deze functionaliteit dus ook niet nodig zo blijkt.

Etxeondo Alde

Hoewel de broek redelijk standaard is qua looks ben ik zeer te spreken over de zeem. Het is niet voor niets dat mannen als Lars Boom de zeem van Etxeondo in hun nieuwe gesponsorde kleding van een andere merk lieten naaien. De zeem is van uitzonderlijke kwaliteit.

Na wat kilometers met bijbehorende training krijg ik het warm en hierbij merk ik dat het shirt prima ademt. Het is nog geen hoogzomer en de temperaturen zijn niet extreem hoog, maar de Alde ventileert fijn en verkoelt mijn lichaam.

Ik merk wel dat het een uitdaging is om mijn rommel in de green pocket te krijgen. De toekomst moet uitwijzen of het gaat wennen en of ik er gebruik van blijf maken.

Conclusie

Ik trap zo’n 150 kilometer weg in de set van Etxeondo en kan zelfs tijdens mijn langste rit geen negatief punt verzinnen over de bibs en het shirt. Het ziet er gelikt uit, het voelt heerlijk zacht aan en de kwaliteit spat ervan af. Ik word er hebberig van want op de site van de Basken staat nog veel meer moois.

Als ik iets moet noemen dan is het de green pocket, want ik denk dat ik die in de praktijk weinig gebruik, puur vanwege het kleine gaatje waar het afval in moet. Mijn telefoon en huissleutel scheid ik altijd netjes van mijn eten onderweg, dus heb ik geen ervaring met klevende spullen in mijn achterzakjes.

Deze set kost samen 288,- euro en dat vind ik een flinke uitgave. Daarom zie ik het ook als investering in mijn fietsplezier. Voor dit geld zit je uren fijn op de fiets zonder irritaties en kun je bovendien goed gekleed voor de dag komen bij je fietsmaten.

Voor wie wel gesoigneerd op de fiets wil zitten met een beperkter budget, heeft Etxeondo de Garai jerseys in het assortiment. Net zo fraai en 30 euro goedkoper. Qua bibs kun je eens kijken naar de Kom want die is zelfs 50 euro goedkoper en zo kom je op een schitterende set voor 208,- euro.

Winactie

Tijdens de laatste uitzending van Het is Koers TV spraken we over het merk Etxeondo en keken we naar de zomercollectie. Wie jarig is trakteert en daarom mogen we de koraalroze Alde jersey weggeven. Wat je daarvoor moet doen is simpel. Stuur je antwoord op de volgende vraag aan tv@hetiskoers.nl: Naar welke beklimming in Baskenland is de zeem van Etxeondo vernoemd?

Door deel te nemen aan de winactie abonneer je je gelijk op de nieuwsbrief van Etxeondo.

Bastiaan Gaillard