Het mooie zomerse weer staat onderhand wel voor de deur en hopelijk mogen we binnenkort weer meer ondernemen nu het einde van de coronatunnel in zicht lijkt. Fietsen staat bij mij voor vrijheid en daarmee bedoel ik dat je kunt gaan en staan waar je wilt. Ik fiets veel bij mij in de buurt en met wat langere duurritten kom ik wat verder van huis, maar af en toe pak ik de auto om naar een voor mij onontdekt gebied te rijden. Hoe vervoer je nou gemakkelijk je fiets en wat nou als je met een maatje op avontuur gaat? Daarvoor heb je handige fietsdragers en al gauw denk je dan aan Thule. Want zeg je fietsdrager, dan zeg je Thule.

Thule fietsdrager voor de trekhaak uit 1992

Het Zweedse bedrijf is ondertussen al meer dan 75 jaar actief in het bedenken van oplossingen om avonturen eenvoudiger te maken, zoals zij dat zelf creatief benoemen. Waar eerst de focus lag op ski- en dakdragers, verplaatste dit zich langzaam naar de fiets.

Een kleine 30 jaar geleden kwam Thule voor het eerst met de handige fietsdrager op de trekhaak zoals wij die nu ook nog kennen. Het assortiment is in al die jaren flink uitgebreid met onder andere kinderwagens, rugzakken en daktenten. Het bedrijf ademt buitenleven en richt zich sterk op een actieve levensstijl.

Thule EasyFold XT 2 handig in te klappen

Mijn schuur is klein en de ruimte beperkt. Op zolder heb ik nog wel wat kastruimte over, maar om nou een enorme fietsendrager twee trappen op te slepen zie ik niet zitten. Thule heeft hier een praktische oplossing voor bedacht die mij aanspreekt. Voor deze test mogen we gebruik maken van de Thule EasyFold XT 2 en zoals de naam al doet vermoeden kun je deze drager inklappen. Eenmaal ingeklapt houd je een draagbaar geheel over wat zowel in mijn schuur als op zolder makkelijk op te bergen is. Als ik de drager niet gebruik, staat hij niemand in de weg in een vrije hoek van de schuur. Omdat de EasyFold bijna 18 kilo weegt laat ik hem in de schuur. Iets te zwaar om omhoog te tillen naar zolder.

Thule EasyFold XT 2

Robuuste stabiele drager

De drager kan maximaal twee fietsen aan en is geschikt om maar liefst 60 kilo te kunnen dragen. Dat betekent dat je met een e-bike ook prima uit de voeten kunt met deze drager. Het geheel voelt robuust en stevig aan. Dat vind ik belangrijk, omdat ik zuinig ben op mijn fietsen. Thule heeft ook dragers voor drie fietsen in het assortiment.

Wil je met de fiets op pad, dan zet je de fiets vast met de afneembare en verplaatsbare fietsarm. Hier zijn er twee van; bij het grote publiek staan ze beter bekend als eendenbek. Door het aandraaien van de knop grijp je het frame van je fiets vast zodat hij geen kant op kan. Pas wel op bij carbon, want je moet er niet aan denken dat je te hard draait en zo je frame beschadigt. De twee fietsarmen hebben een AcuTight knop met koppelbegrenzer die klikt wanneer de optimale grip is bereikt. De fietsen kunnen op deze manier nooit te hard worden aangespannen. Thule heeft daarnaast een Carbon Frame protector beschikbaar voor nog meer bescherming van je carbon frame.

De grijpers houden je fiets vast en de gespen over de wielen houden alles nog eens keurig op zijn plaats. Je fiets kan echt geen kant op. Dit is makkelijk te demonstreren door gebruik te maken van kantelfunctie van de drager. Om bij je kofferbak te komen is het vrij eenvoudig om de drager een stuk te kantelen. De ontgrendeling van de drager werkt met een knop aan de achterkant van de drager. Met een gekantelde drager kan de kofferbak gewoon open en kun je overal bij. De fietsen hangen hierdoor schuin, maar vallen er niet vanaf. Sterker nog, ze kunnen geen kant op. Ze blijven op hun plaats en dat geeft vertrouwen als je met je dure fiets op de drager in de auto rijdt.

Onder de drager vind je een 13-polige stekker om de verlichting aan te sturen op de drager. Bij mijn oude auto had ik hier nog een verloopje bij nodig, op de nieuwe past deze zonder het hulpstuk.

Vijf jaar garantie

Standaard hebben producten in Nederland een garantie van twee jaar en daar maakt Thule geen uitzondering op. Je kunt deze garantie verlengen door je product online te registreren binnen twee jaar na aankoop. Dan krijg je er drie jaar bij van de Zweden, zodat je in totaal vijf jaar aanspraak kunt maken op  reparaties of eventueel vervanging en dat stel ik als consument op prijs.

De Thule fietsdrager mee naar Limburg en het Kroondomein

Het doel was om deze fietsendrager te testen met een rit naar Frankrijk, maar dat werd gedwarsboomd door een hardnekkig virus. Omdat ik wel van wat mooie tochten houd, heb ik de drager wel een aantal keren op de auto gezet om Nederland te verkennen.

Zo nam ik de gravelbikes mee op de EasyFold naar Limburg en het Kroondomein voor wat fraaie onverharde rondjes. Het plaatsen van de drager op de trekhaak is heel simpel. Dat je de drager kunt opklappen is ook met het plaatsen op de trekhaak heel fijn. Je hebt op deze manier goed zicht wat je doet en bij het aansluiten van de stekker heb je alle ruimte. Er zit geen uitstekend deel van de drager in de weg.

Thule EasyFold XT 2

Ervaring met de EasyFold XT 2

Het plaatsen van fietsen is puzzelen op de EasyFold XT 2. De twee fietsarmen zijn van verschillende lengtes en hierdoor is het passen, schuiven en proberen. Naast het verschil in lengte heb je ook nog de mogelijkheid om de armen te verplaatsen en zo zijn er legio mogelijkheden om de rijwielen vast te maken.

Waar grijp je de eerste fiets vast en past de tweede er dan nog wel naast, vraag ik mij de eerste keer af. Om eerlijk te zijn is dit in het begin lastig en ben ik er veel handiger in geworden na verloop van tijd. Ik nam verschillende fietsen mee en ook verschillende modellen. Twee gravelbikes is geen probleem en ook met racefietsen heb je geen uitdaging. Het staat binnen mum van tijd vast en je rijdt vervolgens zonder zorgen met je fietsen achterop naar de bestemming.

Bij wijze van grap heb ik ook twee kinderfietsen meegenomen naar het bos bij mij in de buurt. Zo konden de kinderen lekker fietsen terwijl ik met de hond aan de wandel ging. Ook deze kleinere fietsen met brede tassen, een krat voorop en verschillende framehoogtes passen makkelijk op de drager.

Conclusie

Diverse fietsen had ik op de trekhaak tijdens een handvol ritten in Nederland. De fietsendrager geeft extra vrijheid om zo met de eigen fiets te kunnen genieten van al het moois wat ons land te bieden heeft.

Een snelle blik op internet leert mij dat deze drager voor zo’n 600 euro te koop is. Dat is niet mals en een flinke investering. Bedenk wel dat je hier jaren plezier van hebt en dat je de fietsen veilig vervoert. Thule heeft goedkopere varianten in het assortiment die je niet kunt inklappen of waarbij het gewicht van de fiets lager moet zijn bijvoorbeeld.

Het gemak waarmee ik de drager op de trekhaak plaats is fijn. Als ik dan beoordeel hoe simpel en snel de fietsen zijn vastgemaakt, kan ik alleen maar positief zijn. Ik ben onder de indruk van de Thule EasyFold XT 2 fietsdrager. Er zal niet voor niets Easy in de naam van de drager zitten. Het werkt zoals je verwacht en je komt niet voor verrassingen te staan.

Bastiaan Gaillard