Wielrenners kunnen zich blindstaren op een fiets. Terecht natuurlijk, maar soms gaat het te ver. Dan moet ook de groep perfect zijn, wordt er lang over banden getwijfeld en ondertussen wordt de portemonnee steeds lichter. Kind van de rekening zijn dan uiteindelijk bril, helm en schoenen. Doodzonde want juist op die vlakken kun je winst boeken. Nou ja, niet met die bril, maar wel met schoenen en helm.

Basis vs top
Net als veel andere fietsers stonden we daar zelf wat sceptisch tegenover aanvankelijk. Al jaren reden we met een basismodel helm van Specialized en allang niet meer stevige Shimano-schoenen. Tot Specialized ons dit voorjaar hun nieuwe helm en schoenen in handen drukte om te proberen.

En als het verschil zo groot is, gaat er een wereld voor je open. Van afgeschreven materiaal naar de spullen die de profs gebruiken. En in het geval van Specialized (Quick-Step en Sagan) ook nog eens de accessoires waarmee zo ongeveer alle voorjaarskoersen mee zijn gewonnen.

Evade
Om met de helm te beginnen. De S-Works Evade zoals hij officieel heet. Het is een nieuwe versie van het model dat voor sommige profs iets te broeierig werd. Dus moest de nieuwe Evade beter koelen en niks aan aerodynamica inboeten. Dat is volgens Specialized gelukt. Ze claimen zelfs dat het dankzij de luchtstromen onder de helm koeler is met helm dan zonder. Dat zal vast eerder in het lab zijn dan in de praktijk. Toch zit hij perfect en lijk je zonder helm te fietsen. Afstellen gaat zonder enige moeite en voor zover het proefondervindelijk vast te stellen is, lijkt de aerodynamica uitstekend te zijn. De snelste helm ooit, claimt Specialized.

Raket
Misschien is het de informatie dat de Evade op 40 kilometer 50 seconden sneller is dan een traditionele helm, maar het voelt echt alsof je hoofd de punt van een raket is wanneer je het ding op hebt. Als je een oude niet-aero helm gewend bent, kun je bij jeuk nog weleens via een van de vele gaten op je hoofd krabben. Dat kan niet meer. En het andere onbelangrijke nadeel is dat jaloerse haters je gaan vergelijken met een dobber als je de opvallende hyper green/acid lava variant draagt. Maar wit en zwart zijn ook beschikbaar.

Schoenen
Dan de schoenen. Die zorgen voor een veel grotere verbetering dan gedacht. De S-Works 7 heeft op alle punten het beste van het beste. Een zool die zorgt dat kracht zo recht mogelijk op de pedaal terechtkomt. Materiaal dat ijzersterk is. En een schoen die zich als het ware om je voet heenzuigt en toch ruimte geeft in je voorvoet. Het verschil met die oude schoenen is dat plots alle kracht die via je voet loopt ook naar je pedaal gaat en niet verdwijnt ergens aan een zijkant.

Jakobsen
Het is een prettige ontdekking en zorgt direct voor betere prestaties. “Je moet wel even de tijd nemen om aan de schoen te wennen”, zei Fabio Jakobsen (toen nog neo-prof zonder de overwinningen in Nokere Koerse en Scheldeprijs) bij de presentatie. Daar heeft hij gelijk in, want zeker in de eerste ritten wringt de schoenen in het gebied onder de enkel. Een gevoel dat langzaam verdwijnt als de schoen zich naar je voet vormt. En dan heb je dus perfect schoeisel.

Perfectie heeft een prijs. In het geval van de S-Works Evade helm 249 euro en de S-Works 7 schoenen 359 euro. Het is nu eenmaal profmateriaal waarbij schoenen of helm geen excuus meer kunnen zijn. Vooral de schoenen geven je een enorme sprong in prestaties. Het is zelfs de vraag of een gelijke investering in je fiets ook zo veel verbetering geeft.

Alex van der Hulst

S-Works Evade

249,90
9.3

Comfort

9.5/10

Gewicht

9.5/10

Aerodynamica

10.0/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Pros

  • Aerodynamica
  • Gewicht
  • Comfort
  • Sluiting
  • Koeling

Cons

  • Prijs