Het spektakel van Steenwijk is dit jaar geheel Nederlands. Om dat te benadrukken staat er geen ex-
Beatle op de Markt te spelen, maar doen de Bijtels dat. En is niet Froome maar Wout Poels een van de publiekstrekkers. Samen met de noorderlingen Bauke Mollema, Pieter Weening en Lieuwe Westra. De entree is gratis. Het Wilhelmus staat op de mouwtjes van de vier in oranje gestoken renners van Roompot. Er zijn bitterballen, en met zeven bochten in de plaatselijke ronde is ook de beruchte ‘Nederlandse’ bocht 7 aanwezig. Al blijft het gedurende de avond gissen welke van deze bochten nu bocht 7 is.
En er blijft meer onduidelijk tijdens deze 48e editie van dit wielerspektakel.
Zo is er het het briefje van Wout Poels. Een wat gefrommeld papiertje dat hij voorafgaand aan de start van het criterium bijna ongezien uit een van de zakken achter zijn rugnummer tovert, terwijl hij ondertussen op de foto gaat met het zoontje dat door zijn moeder met veel goesting richting de Limburger geduwd wordt. Als Woutje handtekeningen uitdeelt, lezen Albert Timmer en Tom Leezer het. Westra en Weening trekken zich met z’n tweeën zelfs even terug nadat zij een blik op het papiertje van Poels werpen. Wordt daar een Friese combine gesmeed? Wanneer ook Mollema het gekreukelde document door zijn vingers laat glijden, wordt de nieuwsgierigheid alleen nog maar groter.
Wat staat er op?
Het gluten- en ketonenvrije dieet van Sky, misschien? Dat renners op een succesvol gewicht brengt? Het verlanglijstje van oud-renner Henk Lubberding die op zijn verjaardag de winst van de dernyrace aan Roelof Groen moet laten, een regionale topper van weleer? Is het de voorlopige selectie van bondscoach Johan Lammerts voor de wegwedstrijd van het WK in Richmond? Of is het een lijstje met de te winnen premies? Met daartussen natuurlijk het gewilde tweepersoons matras. Michael Boogerd won er naar verluidt ooit ook één. Wat uitstekend van pas bleek te komen toen hij na de koers stapelverliefd werd op de rondemiss.
Nadat het startschot klinkt en Wout Poels nog even met zijn hand aan een achterzak van z’n tricot voelt, ontrolt zich voor de ogen van het enthousiaste publiek een heerlijk wedstrijdscenario. In de eerste ronden wordt er nog behoedzaam gereden over de Steenwijker steentjes. Eerst feeling krijgen met die scherpe, soms haakse bochten. Al snel trekken ondermeer Sinkeldam, Kruiswijk en Slagter zich echt op gang en vormt zich de eerste kopgroep van de avond. Vier grijze vrouwtjes, nippen aan een bekertje koffie en zien dat Mollema het achtervolgende peloton aanvoert. Vlak voor hun neus staat een kamper met een Astanavlag op het dashboard. Lieuwe Westra toont zich zeer actief op de klinkertjes, maar rijdt ze niet uit de straat. Dat doe je als voormalig stratenmaker niet. De man uit Monaco wint de prijs voor de meest strijdlustige renner.
Als de koers halverwege is, ontsnapt Leezer en blijft hij zo lang weg dat het publiek tijd genoeg heeft om op de Markt een biertje te scoren, en bitterballen. 5 ronden voor het einde laat Albert Timmer de vrijbuiter die in hem schuilt, los, en plaatst een vlijmscherpe demarrage. Alleen Weening en Mollema kunnen hem nog terughalen. Net op tijd. Mollema wint. Voor Weening en Timmer.
En Wout Poels? Die leest de koers goed, vanavond, en combineert dat met zijn recente ervaring om aan kop te rijden. Hij gaat het vaakst als eerste over de streep en wint daarmee de puntenprijs.
Uit het boekje.
foto’s: Henri Santing
- Joris on Tour: La Planche des Belles Filles (etappe 20) - 20/09/2020
- Joris on Tour: Champagnole (etappe 19) - 19/09/2020
- Joris on Tour: La Roche-sur-Foron (etappe 18) - 18/09/2020
Jammer dat je het enige juiste antwoord niet hebt gegeven van wat er op het papiertje stond ;-)
idd en best zielig dat dit zelfs bij een rondje ronde Steenwieker Toren nog nodig is. Dat we met de Tour de France bedonderd worden okay, maar….