Weet iemand wat Team Jumbo-Visma aan het doen was tijdens Milaan-Sanremo? Maar liefst 250 kilometer sleurde Jos van Emden (18-2-1985, 1.86 m, 74 kg) op kop. Achter ‘El Tractor’ reden zijn ploegmaten Wout van Aert (15-9-1994, 1.87 m, 78 kg) en Primoz Roglic (29-10-1989, 1.77 m, 66 kg). Was het de bedoeling dat Van Emden dit huzarenstukje voor zijn ploegmaat Van Aert deed? Ik snapte er niks van.

Sinds de les die de ploeg geleerd had van al het kopsleurwerk in de Tour de France van 2020 zouden ze dit toch juist niet meer doen? Anderen profiteren ervan en hoeven niks te doen achter zo’n tractor. Pogacar pakte destijds Roglic de eindzege af in rit 20. In 2021 ging het misschien wel iets beter wat betreft smijten met krachten, maar nu dacht ik er weer aan.

Hoe mooi Van Emden de koppositie ook stond en hoe sympathiek hij ook is, toch zag het er niet slim uit. Ter afleiding van de vraag ‘waarom’ liet ik me door Karsten Kroon meevoeren in de ándere wereld van Van Emden, de wereld van de vogelaar. Kroon vertelde dat Van Emdens favoriete vogel de blauwe kiekendief is. Waaróm is gedurende het 8 uur (!) durende tv-verslag op Eurosport niet duidelijk geworden. Of misschien wel, maar leed ik toen net aan een wegtrekkertje.

Wat mij betreft had een inkijkje in de romantische Van Emden ook wel in de uitzending gepast, er was tijd genoeg voor: tijdens de negentiende etappe van de Ronde van Italië 2014, een klimtijdrit, stapte Van Emden van zijn fiets af om zijn vriendin Kimberley ten huwelijk te vragen. Nadat ze “ja” gezegd had fietste hij de etappe verder uit (en werd 120e van de 156).

Zo’n verhaal vertellen zou echt iets voor collega-romanticus Jeroen Vanbelleghem zijn geweest. Die gaat immers deze zomer trouwen (en Kroon is uitgenodigd).

Al het kopwerk mocht niet baten. Matej Mohoric (19-10-1994, 1.85 m, 70 kg) won. Van Emden finishte uiteindelijk als 158e. Van Aert werd 8e en Roglic 17e (maar die wilde ‘iets terugdoen’ voor Van Aert). Bij Wielerflits wees ploegbaas Plugge naar het team rond Mathieu van der Poel, dat die niks hadden bijgedragen. En: “Het is wat het is, dit was weer een wijze les. Straks is Quick-Step Alpha Vinyl wel terug op volledige sterkte en dan hebben wij er wél een bondgenoot bij.”

Daar is-ie weer: de wijze les. Hoeveel moeten er nog volgen?

Als beloning mag Van Emden hopelijk deze week een koppeltje kiekendieven spotten.

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)