Het kwam gisteren ter sprake in De Avondetappe. Mart Smeets vertelde terloops dat er op 24 juli een soort Michael Boogerd-dag wordt georganiseerd in Utrecht. Lichte consternatie op Twitter, want waar, hoe, wat en waarom? Gelukkig zat er in de mailbox van het hetiskoers.nl nog een persbericht, dat we bij hoge uitzondering dan maar integraal plaatsen. Komt-ie.

Tien jaar geleden laatste Nederlandse overwinning in de Alpen

Op 24 juli is het tien jaar geleden dat er voor het laatst een Nederlandse wielrenner won in de Alpen. In zijn nieuwe boek La Plagne beschrijft Gerard Marlet deze onvergetelijke dag in de Tour van 2002.

De Tour de France arriveert deze week in de Alpen. Alle Nederlandse klimmers hebben hun klassementsaspiraties moeten laten varen. Ze gaan nu voor dagsucces in een grote Alpenrit. Het is echter alweer tien jaar geleden dat een Nederlander een grote bergetappe won. Op 24 juli 2002 won Michael Boogerd de Koninginnerit van de Tour van dat jaar. Zijn uitgangspositie van die dag was vrijwel identiek aan die van de Nederlandse klimmers van dit jaar. Hij had een grote achterstand in het algemeen klassement opgelopen, net als zijn kopman Levi Leipheimer. Boogerd mocht die dag dus aanvallen, Lance Armstrong kon hem laten gaan.

In La Plagne, een onvergetelijke dag in de Tour doet Gerard Marlet minutieus verslag van de heroïsche rit van Michael Boogerd over de Galibier, de Telegraphe, de Madeleine naar de finish op de top van la Plagne. Hij laat zien hoe, en analyseert waarom, Boogerds kansen gedurende die rit keerden, waarom hij op de slotklim alsnog naast de zege leek te grijpen en waarom het uiteindelijk toch allemaal goed kwam. Hierdoor won Boogerd als eerste Nederlander sinds Gert-Jan Theunisse in 1989 een Alpenetappe. Een prestatie die sindsdien niet meer is geëvenaard.

In hetzelfde boek plaatst Gerard Marlet Boogerds carrière in perspectief. Als eerste plaatsen niet mee zouden tellen stond Michael Boogerd voor de periode waarin hij actief was bovenaan de ranglijst van renners; hij is de grote winnaar als het zou gaan om de tweede tot en met de tiende plek en de grote verliezer als het gaat om de eerste plaats. Ook verloor Michael Boogerd in tien jaar tijd tien keer een grote klassieker aan renners als Rebellin, Di Luca, Vinokourov en Camenzind. Renners die later allemaal zijn betrapt op doping.