Dag beste wielervolgers en Giro-lovers, wat een week vol echt Italiaans drama was het. Wat vinden jullie ervan dat de Giro onthoofd is en wat vinden jullie van de Nederlanders na week 1?
Op de rustdag is het rijtje in het algemeen klassement als volgt:

13. Thymen Arensman
31. Koen Bouwman
56. Sam Oomen
69. Bauke Mollema
101. Oscar Riesebeek
160. Daan Hoole
161. Martijn Tusveld

Van de tien kleine negertjes die startten zijn er nog maar zeven over. Wie nu meteen woest wordt omdat hij/zij/het het woord ‘neger’ leest en Twitter bestijgt om mij nare dingen te wensen: dat was vroeger een liedje, een aftelrijmpje waarbij een gezelschap van tien kleine negertjes bij ieder couplet kleiner wordt. Wie dat geen leuk liedje vindt: ik had gedurende de week een heel ander liedje in mijn hoofd bij het etappevolgen. Op verschillende dagen was dat zelfs hetzelfde liedje. Wie denkt ‘wat is dit nu weer voor een stukje van een chauvinistisch vrouwtje over wielrennen dat nauwelijks over de koers gaat’: dat klopt.

De giornatas particolares van Tom en Stevie zijn voorbij, dus kan Nederland na week 1 het beste de renners koesteren die nog in de race zijn, vieren dat Arensman zo hoog in het klassement staat en dat Bou en Bau nog wat van plan zijn (etappe pakken).

Zaterdagvond na de overwinning van Ben Healy (tof haar) sprak ik op een verjaardagsfeest in een schuur in het Westland een oude schoolvriend van mijn vriend. Hij is ook wielergek en vroeg boven Iggy Pops Lust for life uit wat ik van Evenepoel en Roglic vond. Ik schreeuwde ‘niks’, maar hij verstond het niet. De vriend had nog meer scherpe koersinzichten, maar die kon ik dan weer niet helemaal volgen. Sorry G.
Het was een dansfeest. De jarige was 65 geworden, speelde luchtgitaar op Dream on van Aerosmith en we zongen nog hard, lang en gelukkig mee. Songfestival? Nooit van gehoord.

Die dagen waarop dat liedje van de Doors in mijn hoofd zat, waren de regendagen en dat waren er veel, letterlijk en figuurlijk. Op woensdag regende het pijpenstelen, stapte Ramon Sinkeldam niet meer op (maag) en viel Evenepoel na een hond in het peloton. ‘It’s always the same in Italy,’ zei hij daarover. In diezelfde situatie zou Niki Terpstra gezegd hebben: ‘Waiting for the sun, hè.’
Op donderdag had David Dekker (knap 2e in etappe 2) twee streepjes op zijn coronatest en Lars van den Berg startte niet door maagpijn en koorts. Lijken me wel genoeg exits zo.

Is het erg dat Evenepoel naar huis is? Ik vind voor de wedstrijd van niet, maar ik hoop wel dat we later nog eens horen of het hem ook wel goed uitkwam omdat hij aanvoelde dat hij de Giro niet kon winnen. Of dat ei wat hij op maandag van Scaroni (Astana) kreeg en al fietsend in zijn hand hield er wat mee te maken heeft. En of hij in de heli zijn vier ploeggenoten heeft besmet.

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)