Strade Bianche, de Italiaanse wielerkoers over onverharde grindwegen in Toscane, vindt dit jaar op zaterdag 4 maart plaats. De profwedstrijd is pas toe aan zijn elfde editie, maar kan zich qua populariteit inmiddels meten met beroemde wielerklassiekers zoals Parijs – Roubaix en Luik – Bastenaken – Luik. Sinds vorig jaar kunnen wielertoeristen daags na de Strade Bianche deelnemen aan de gran fondo over een deel van het profparkoers. Voor de meesten van ons ligt Toscane te ver weg en komen de steile Toscaanse hellingen voor velen iets te vroeg in het jaar.

Toch is er een alternatief te bedenken voor Nederlandse fietsers. Ook in Noord-Holland zijn er mogelijkheden om over onverharde wegen te rijden, al zijn het vaak fietspaden met fijngemalen schelpen, zoals in de duinen en op de hei. Toch lijken deze schelpenpaden met een beetje fantasie op de onverharde wegen in Toscane.  Zou het een idee zijn om een tocht te organiseren met enkele van deze paden? Wellicht aangevuld met enkele typische Hollandse klinkerwegen, die in de verte doen denken aan de kasseien uit de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix.

Wielerliefhebbers Sjoerd van den Berg en Norbert Cuiper spraken elkaar onlangs tijdens de eerste editie van het Eerste Haarlemse Wielercafé bij Staal. Ze organiseren namens Het Is Koers een zogeheten HIK-rit in Noord-Holland, die diverse lastige weggetjes bevat. Ze hebben een route bedacht met de beruchte Zuiderkwelweg tussen Medemblik en Kreileroord, die maar liefst twee maal mag worden bedwongen. Ook maken diverse andere klinkerwegen deel van de route en is het Blote Bienenpad, een schelpenpad bij Aartswoud, opgenomen in het parkoers.

Klinkers, kiezels en schelpen. Dat zijn de ingrediënten voor de HIK-rit die zondag 5 maart zal worden verreden. De afstand bedraagt circa 110 km. Gemiddelde snelheid ligt rond de 28 km/h. Vertrek is 10h00 vanaf de wielerbaan aan de Holenweg in Hoorn. De renners worden vanaf 9h30 verwacht in de kantine van de Hoornse Ren- en Toerclub (HRTC), waar ze zich kunnen omkleden en na de rit kunnen douchen. De wielerbaan ligt naast zwembad ‘De Waterhoorn’, dat vanaf de Provinciale Weg richting Enkhuizen staat aangegeven en waar voldoende parkeergelegenheid is.

Deelnemers betalen 2 euro om de kosten te dekken. Deelname is op eigen risico. Er is onderweg geen ravitaillering. Het credo is: samen uit, samen thuis. Om de HIK-rit wat meer cachet te geven hebben de organisatoren een ex-profwielrenner uitgenodigd om mee te fietsen. Wie dat is wordt later bekendgemaakt. Ook zal een fotograaf onderweg actiefoto’s van de deelnemers maken, die na de rit via deze website te zien zullen zijn, samen met een verslag van de HIK-rit.

Lijkt je leuk om mee te doen? Kom dan op 5 maart naar Hoorn en fiets met ons mee!

HIK-rit: Strade Bianche NH
Datum: zondag 5 maart 2017
Afstand: circa 110 km (GPX)
Vertrek: 10 uur.

Locatie: clubhuis HRTC, wielerbaan Hoorn. De locatie ligt aan de Holenweg, naast zwembad ‘de Waterhoorn’.
Adres: Holenweg 14D 1624 PB Hoorn. Telefoon kantine 0229-213568.

De kantine is vanaf 9h15 open. Vanaf 9h30 staat de koffie klaar.

Laat via Facebook even weten dat je meedoet!

Bas Van Eijk
Laatste berichten van Bas Van Eijk (alles zien)