Jezelf voortdurend uitdagen om de concurrentie voor te blijven. Dat is topsport. In het boek Gaan voor goud beschrijft Team Sunweb-CEO Iwan Spekenbrink de ‘Keep Challenging’-methode die Tom Dumoulin aan de absolute top bracht. Hoe past dat in de keuze van Tom Dumoulin tussen deelname aan de Giro d’Italia of Tour de France?

De keuze voor Sportman van het Jaar 2017 was eenvoudig. Geen twijfel mogelijk: Tom Dumoulin verdiende die eer.  Na het winnen van de Giro d’Italia van dat jaar won hij ook de wereldtitel tijdrijden. Het zorgde voor spanning bij het Nederlandse sportpubliek. Zou hij zijn titel in Italië proberen te verdedigen of willen strijden om de winst in de Tour de France? Immers, een succesvolle combinatie van beide wedstrijden op topniveau lukt zelden. De spanning in de pers bouwde zich op, waarna uiteindelijk begin januari 2018 naar buiten kwam dat Dumoulin ervoor koos om zijn titel te verdedigen in de Giro. Deze week werd bekend dat hij ook in 2019 kiest voor de Giro d´Italia als zijn hoofddoel – al wordt deelname aan de Tour de France niet uitgesloten.

Kansberekening op de winst

De keuze van Dumoulin voor de Giro vorig jaar was geen toeval, noch een keuze op gevoel. Dit jaar evenmin. Team Sunweb, de ploeg van Dumoulin, probeert koploper te zijn op het gebied van innovatie, en hecht veel waarde aan kennisgedreven keuzes in de topsport. De keuze viel uiteindelijk op de Giro na minutieuze bestudering van de parcoursen van zowel de Giro als de Tour, evenals de vergelijking van Dumoulin met zijn concurrenten. Sunweb koos in 2018 voor de Giro omdat Dumoulin daar simpelweg de grootste kans had om op het podium te rijden, mits hij goed in vorm was. En in vorm was hij; enkel door een fenomenale dag van concurrent Chris Froome kon hij zijn overwinning niet verdedigen.

Mijn verrassing was groot toen bekend werd dat Dumoulin dit jaar besloot om zich ook te richten op een goed algemeen klassement in de Tour de France. Immers, de combinatie van zowel Giro als Tour succesvol rijden is slechts weinigen gegeven. Met dat voordeel dat de start van de Tour de France een week later was dan traditioneel het geval is. Door het WK voetbal was er een extra week tussen de Giro en de Tour, en dus ook een extra week om te herstellen. Misschien dat dat het verschil heeft gemaakt.

Maar ook de keuze voor Dumoulin om de Tour de rijden was geen toeval. Sunweb heeft hierover goed nagedacht, en ook met Dumoulin zelf over gediscussieerd. Zoals Jorn Knops, Performance Manager van Team Sunweb, ook al zei: “Tom is een slimme, intelligente gast, die zelf goed weet waar hij naartoe wil en zelf ook met ideeën komt over hoe hij denkt dat het het beste is. Dan krijg je mooie discussies tussen wetenschap en praktijk.” Vrij vertaald: Tom Dumoulin was benieuwd of hij na een zware Giro de inhoud had om nogmaals met Froome te strijden om de winst in een grote ronde. De wetenschappers van Sunweb waren dat ook. Het kan niet anders dat zowel Dumoulin als de wetenschappers van Sunweb positief verrast waren met de tweede plaats in de Tour de France.

Geen ideaal parcours

Onlangs werd het parcours van de Tour de France van 2019 onthuld. “Geen ideaal parcours voor mij”, aldus Dumoulin, en dat is een understatement. Toch lijkt Dumoulin graag te willen starten in de Tour: “De ploeg wil graag dat ik naar de Tour ga.” Gezien de ambitie van Dumoulin en zijn ervaringen 2018 wil hij dat zelf waarschijnlijk ook. Opvallend, want eerder hield hij nog een slag om de arm. Na de finish van de Tour liet hij weten de keuze te laten afhangen van het parcours: “Het lijkt me logisch om na deze uitslag in 2019 voor de Tour te gaan, al hangt het af van het parcours dat we krijgen. Bevalt dat niet, dan ga ik net zo lief weer van start in de Giro. Want die koers bevalt me enorm.” De organisatie van de Giro lijkt bovendien Tom Dumoulin te willen verleiden om aan de start te staan van hun wedstrijd, door een parcours op maat voor hem te maken. De Italianen presenteerden een parcours met maar liefst drie tijdritten, ook nog eens met een heuvelachtig parcours. Op het lijf geschreven van Dumoulin. Bovendien zijn de bergritten van de Giro van 2019 ook beter verdeeld en minder extreem dan afgelopen seizoen.

Natuurlijk, de Tour de France is de grootste wielerwedstrijd ter wereld en daar horen de grootste renners aan de start te staan. Dus ook Tom Dumoulin. Maar dit soort sentiment alleen is niet voldoende bij het maken van slimme keuzes. Topsport is ook vertrouwen op data en vertrouwen op je eigen krachten. De organisatie van de Tour de France lijkt alles in het werk te stellen om Franse helden als Romain Bardet en Thibaut Pinot de kans te bieden om de Tourzege te strijden, dus het parcours wordt op hen afgestemd. De Giro d’Italia is een enorm grote wedstrijd, waar Dumoulin bovendien van houdt en waar hij na zijn winst en tweede plaats een band mee heeft gekregen. Het was daarom bijzonder dat er door Dumoulin en Sunweb voorgesorteerd leek te worden op deelname aan de Tour de France. Toch bleek deze week dat Team Sunweb op de achtergrond anders dacht: het hoofddoel van Dumoulin blijkt toch de Giro d’Italia te worden.

Dumoulin is nog jong naar de standaarden van ronderenners. Hij heeft nog jaren genoeg om deel te nemen aan de Tour. Juist daarom is het slim om voor de Giro te gaan. Het winnen van deze wedstrijd is immers geen sine cure en bracht hem bovendien al eerder de titel van Sportman van het Jaar. Aan de andere kant kan het hem als sportman sterker maken door juist de uitdaging aan te gaan op een parcours dat hem niet op het lijf geschreven is. Misschien groeit Dumoulin nog wel, waardoor hij ook het verschil kan maken in de bergen. Dat had dan weer gepleit voor deelname aan de Tour. Toch komt het niet als verrassing dat Team Sunweb vandaag bekend maakte dat Dumoulin zich in eerste instantie zal richten op de Giro, mede op basis van de data. Wat mij betreft is dat de enige goede keuze en de keuze die past bij de visie en strategie van de ploeg.

De Keuze 2.0

Met Iwan Spekenbrink sprak ik in het kader van mijn boek Gaan voor goud over de innovatiekracht van Team Sunweb, de keuze van Tom Dumoulin en over de grootste uitdagingen voor het wielrennen. Met de Keep Challenging methodiek probeert hij zijn renners voortdurend uit te dagen om de grenzen te verleggen en om een voorsprong te halen op de concurrentie. Of dat nou op het gebied van trainingsschema’s, data, voeding of kleding is. Het maakt Dumoulin tot hét voorbeeld van succesvolle topsport. Minutieuze voorbereidingen, planmatig toewerken naar je doelen, het verleggen van je grenzen en vertrouwen op elkaars specialismen zijn de ingrediënten om succesvol topsport te bedrijven. Naast een enorme hoeveelheid talent, natuurlijk. Het maakt Tom Dumoulin tot een sportman waar Nederland trots op kan zijn.

Juist daarom vind ik de keuze van Tom Dumoulin en Team Sunweb ook zo logisch. Sunweb en Dumoulin lopen met deze bewuste werkwijze voorop in de Nederlandse sport. Misschien met een tweede Giro-overwinning als resultaat? We zullen het in het voorjaar zien.

Meer weten over ‘Keep Challenging’ en de filosofie waaronder Tom Dumoulin werkt? Lees het in mijn boek Gaan voor goud. Meld je hier aan om op de hoogte te blijven van de publicatie: http://desportbestuurder.nl/gaan-voor-goud/