Op de dag van de Zoncolan waren ze er ineens weer. In het zwaarste gedeelte van de beklimming zwalkte er eentje mee met Lorenzo Fortunato. Tot mijn grote ergernis is de wielerwappie terug.  En hoe: deze droeg geen mondkapje en hing zelfs tegen de renner aan.

Wat is een wappie ook alweer? Ik ken ze alleen in de zin van viruswappie, maar heb het natuurlijk even voor u opgezocht. Wappa is Sranantongo/straattaal voor stoned of de weg kwijt, een zonderling persoon, dwaalgeest of gekkie.

Na ruim een jaar van ze verlost te zijn – tel uw zegeningen van de covid-19-periode nog maar even, beste wielerfan – doken ze weer op. Weliswaar met een toegangskaartje van 12 euro waarmee je via het kabelbaantje op de Monte Zoncolan kon komen. De prijs was te laag of maakt niet uit als je met een coureur mee wilt rennen. Blijkbaar.

Deze (of dit?) wappie droeg aan zijn zwarte rugzak een blauw met witte wielerhelm (signalement graag nog even doorgeven aan de wedstrijdboa’s), dus je zou denken zelf fietser = respect voor de space van een renner in actie. Maar nee. Hemeltergende beelden all over again.

Op dit stuk van gemiddeld 13% was de 25-jarige renner alle zeilen aan het bijzetten om de ritzege te pakken, maar of renners nu wel of niet in een kritieke fase van de race zijn: je blijft van ze af.

Tenminste, ik dacht altijd dat dat de regel was.

Terwijl de UCI de regels voor het weggooien van gelletjesverpakkingen en die leuke musettes steeds scherper stelt en handhaaft, laten ze het braakliggend terrein van de regels en straffen voor volgers braak liggen.

Gelukkig won Fortunato zonder van zijn fiets gesleurd te zijn en werd ‘onze Mollema’ knap 5e.

Een andere ergernis deze week kwam weer bovendrijven tijdens etappe 11 over de – best veel – gravelstroken van Toscane. Leuk toch, spectaculaire beelden met dat stof, hoorde ik overal. Ja ja, ongezond voor de longen en onnodig lekkebandenrisico, zal je bedoelen. Je kan ze voor dat laatste net zo goed door een spijkersteeg laten rijden. Nieuw format, UCI?

Als ik aan een hardloopwedstrijd over de weg meedoe, wil ik ook niet dat er kilometers mudrace parcours tussen zitten. Als ik trek heb in modder en kuilen van ongelijke diepte, loop ik wel een obstacle run.

Dus, geachte UCI, houd een wegwedstrijd over de weg en laat het stof aan de Strade Bianche.

Grijp het voorval met de/het Zoncolanwappie aan om de wielerwereld voor de ploeterende renners veiliger te maken. Nu graag, voordat er weer meer dan 1000 fans langs het parcours staan.

Maak hier verder kennis met Fortunato.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of steun ons middels een donatie!

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)