Boekrecensie: Het zwarte gat (poëzie) – Harmen Malderik

By |dinsdag 21 februari 2017|

Poëzie, het is niet gemakkelijk te recenseren. Een gedicht raakt je of vermaakt je, of het doet niets met je. Een tussenweg lijkt er niet te zijn. De sportgedichten in de bundel Het zwarte gat van Harmen Malderik zijn van het type ‘light verse’. Geen zware kost, maar goed te consumeren kleine pareltjes met observaties en ervaringen.

De ene keer dicht Malderik over zijn eigen ervaringen als fietser (‘Knarsend en krakend vervolg ik mijn / tocht – op het lint blinkt het tranenvocht / in dunne druppels op een rij’), de andere keer over gebeurtenissen uit de koers, zoals wanneer hij schrijft over Fabian Cancellara en de Muur: ‘In Geraardsbergen staat een muur / die is bedoeld om een vluchtende Zwitser te stoppen’.

De vorm van Malderiks gedichten is strak; rijm en vooral metrum zijn telkens belangrijk, alsof de regelmatige cadans van de stug doormalende fietser doorklinkt in de dichtregels. Gaat het over een zware klim, dan zoeken de woorden en gedachtenspinsels zich schokkend (en vaak zonder rijm) een weg door het gedicht, terwijl een lichtvoetig onderwerp ook vraagt om een lichte vorm met speels rijm en een kwinkslag.

Malderik dicht veel over wielrennen en schaatsen, maar ook hardlopen en (sporadisch) voetbal komen aan de orde – al is de toon is het meest lyrisch als het over wielrennen gaat. Terecht natuurlijk, want wielrennen is de meest poëtische sport.

De gedichten in Het zwarte gat roepen herkenning, ontroering of een glimlach op en daarmee zijn ze wat mij betreft geslaagd.

Rentree

Als je de vergetelheid zoekt
in je vrije najaarspak, weet je
wel wat je dan moet doen?

Als je je lamlendig voelt in je
benauwde wintertooi, wacht je dan
op een zandbak die van verre roept?

Als je je nieuwe kleren toont op
de catwalk van de woestijn, waan
je je dan op een modeshow?

Als je eindelijk, door de zon verbrand,
met de hele zooi vertrekt uit Gent, ken
je dan de modder en het slijk nog wel?

Als je over de kwaremontse keien stampt
of paddestraatse stenen stoempt, ben
je dan vergeten wie of waar je bent?

Of verlang je naar een zomerzon
in Kuurne, Harelbeke of Wevelgem?

 

Titel: Het zwarte gat
Auteur: Harmen Malderik
Bladzijden: 68
Uitgever: Aspekt B.V.
Jaar: 2016

Te koop bij o.a. bol.com voor €10,95

Leon Geuyen

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen

Related Post

Geef een reactie