De gsm van Roger

By |woensdag 11 april 2012|

14.58 uur. Boonen alleen met nog 52 kilometer te gaan. Dat houdt hij nooit vol! Yes, dan toch niet!

14.59 uur. 28 seconden. Verdoeme!

16.13 uur. *Zucht*

Nooit eerder beleefde Roger zo veel verschillende emoties op zo’n korte tijd. In exact vijfenzeventig minuten gaat het van opluchting over paniek tot een mix van sportieve jaloezie en bewondering. Ten slotte volgt berusting.

Hij houdt zijn gsm in de hand. Zou hij…? Misschien nog even wachten. Het mag ook niet te hard opvallen dat hij vooral sms’t om geen slechte verliezer te lijken.

Verliezer? Wat maakt hij zichzelf nu wijs? Hij, Monsieur Paris-Roubaix. Nog altijd mederecordhouder. Vier is bovendien niet gelijk aan vier. Kijk maar eens naar die tegenstand in zijn tijd. En het materiaal! Zijn overwinningen waren toch een stuk heroïscher.

Anderzijds… 52 kilometer!

Hij had tot vandaag een blind vertrouwen in het fatum gehad. Een soort voorzienigheid die hem vrijwaarde van het verliezen van zijn record. Een onzichtbare kracht die er in 2004 nog voor gezorgd had dat Museeuw lek reed op de strook van Hem.

Museeuw verdiende het niet om vier keer te winnen. Die schijnvertoning van 1996! Nee, dan heeft Roger toch heel wat meer respect voor Boonen.

Zijn gsm rinkelt in zijn hand. De krant! Geen commentaar… Alles wat hij zegt, zou verkeerd geïnterpreteerd worden. Dat Boonen vaker Vlaanderen heeft gewonnen? Ja, maar in zijn tijd…

Hij zwijgt. Straks rakelen ze dat gedoe met Maertens in ’77 weer op.

Het is waar, hij heeft maar één keer De Ronde gewonnen. Maar daarnaast wél Luik-Bastenaken-Luik. En Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije. En zes keer Tirreno-Adriatico. En het WK veldrijden. En…

Ach, wat maakt het ook uit als Boonen volgend jaar zijn vijfde wint? Een palmares zo breed als het zijne zal Tommeke toch nooit bijeen kunnen rijden.

Maar hoe zit het nu met die titel? Zijn er vanaf vandaag twee Monsieurs Paris-Roubaix? Of is Boonen Jeune homme Paris-Roubaix? En hoe moet dat dan als die vijfde zege er écht komt?

Nee, dan heeft hij iets beters bedacht. Boonen is de kasseienprins, le prince des pavés. Ja, morgen zegt hij dát aan de krant. Laat ze dan zelf maar uitmaken wie de kasseienkoning is.

Zijn gsm houdt Roger nog steeds in de hand. Het loopt al tegen zessen. Zou hij nu dan…?

Tim Vuylsteke

Tim Vuylsteke schreef heel lang als losse medewerker voor Campuskrant, het tijdschrift van de KU Leuven. Voorspelde in 2002 dat Nick Nuyens ooit de Ronde van Vlaanderen zou winnen, maar kan die visionaire uitspraak niet bewijzen. Voorspelt nu zwart op wit dat Julien Vermote ooit Parijs-Roubaix wint.

Latest posts by Tim Vuylsteke (see all)

Related Post

Geef een reactie