Afgelopen zomer reden we in het camouflageshirt van Le Col. De mesh-achtige stof voelde fijn aan met het hete weer. Nu zijn er een paar maanden voorbij. Door alleen al naar buiten te kijken krijg ik kippenvel. De regen valt met bakken uit de hemel. De temperatuur is gezakt richting het vriespunt. Een waaghals die nu buiten op zijn carbon ros stapt moet kleding aan die aan hele andere eisen voldoet. Het zwarte pakketje met wit Le Col logo viel onlangs bij mij door de brievenbus. Een isolerende waterafstotende broek van het Engelse merk springt mij tegemoet bij het openen van het designdoosje. De lange broek komt uit de HC-lijn van het bedrijf. Deze lijn vertegenwoordigt hun hogere segment. Comfort, luxe en kwaliteit dus.

Le Col is in 2009 opgericht door voormalig professioneel wielrenner Yanto Barker. Deze Brit werd in 1998 nationaal kampioen op de weg bij de junioren. Een paar jaar later vertegenwoordigde hij zijn land samen met Bradley Wiggins in het U23 kampioenschap. In 2011 begon hij het merk, gedreven door zijn focus voor kwaliteit en het verbeteren daarvan. Na zijn afscheid in 2016 van het professionele wielrennen is hij zich volledig gaan toeleggen op de wielerkleding.

In de winter naar buiten

De hashtags #outsideisfree en #werideallweather zijn niet volledig op mij van toepassing. Zolang het lekker weer is rijd ik graag buiten. Ik ben meer van #weridesunnyweather. Met een drupje regen of onder de vijf graden zit ik liever binnen. Dan kruip ik hoog en droog naar zolder om te Zwiften in mijn mancave. Soms ontkom je er niet aan en moet je buiten fietsen met slecht weer. Afgelopen september nog reed ik met een team van Het is Koers in de Ardennen bij The Ride. Drie dagen van regen, kou en wind. Pas dan besef je het belang van goede kleding. “Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding” is een uitspraak waar veel die-hards mee pronken.

Waterafstotend materiaal

Kenmerken van de Le Col-broek die online te vinden zijn spreken mij aan. Ik vind het echter belangrijk dat de geadverteerde kenmerken ook kloppen. De bibs moet waterafstotend en isolerend zijn maar ook goed kunnen ademen. Op de pijpen zijn reflectiestroken aangebracht zodat je goed zichtbaar bent. Daarnaast wordt je zitvlak goed beschermd door een kwalitatieve zeem. Tot zo ver een simpele opsomming van de kenmerken. Op naar de praktijk.

Naar buiten de kou en regen in

Ik rijd een aantal keer met de bib aan, maar de dag dat het er echt om gaat staat er regen en kou op het programma. Op zolder wenkt mijn mancave met Zwift heel verleidelijk naar me, maar tegen beter weten in ga ik toch naar buiten. De fiets op. Koud is het, check. Regen is er ook, check. Wat direct opvalt, is dat de broek inderdaad water afstoot. Mijn jack doet dit namelijk niet en zuigt alles op. De druppels vallen netjes langs de zwarte pijpen. Eenmaal thuis na de rit spuit ik mijn fiets schoon en reinig ik ook de Le Col broek met de tuinslang. Zelfs bij deze grote hoeveelheid water valt er nog een hele hoop af. De marketingterm “Aqua Zero”, bedacht op kantoor achter een bureau, voldoet buiten prima aan de verwachting.

Van koude benen is tijdens de rit geen sprake. Ondanks het gure weer en de regen blijven mijn benen goed geïsoleerd en voelen ze prettig aan. Of de broek goed ademt vind ik een lastig te beoordelen punt. De beentjes zijn na de inspanning niet irritant aan het zweten, dus wat dat betreft een fijne bibs. Al het geadverteerde voldoet aan de verwachtingen. Het zou zo maar eens kunnen dat het marketingteam heeft samengewerkt met het ontwikkelteam. Ze zitten zo waar op één lijn. Chapeau. De zeem is van goede kwaliteit en voelt comfortabel aan tijdens het rammen over de gravelpaden.

Mocht je nog op zoek zijn naar een fijne lange broek voor je kerstverlanglijstje, dan kan ik deze van Le Col uit de HC-collectie zeker aanraden. De broek is beschikbaar in de maten XS tot en met XXL en te koop via de webshop. De prijs à €249 is pittig, maar daarvoor ga je wel droog de winter door.

Volg Le Col op Social Media:

Bastiaan Gaillard

Enthousiast buiten- en binnenfietser. Verslaafd aan Zwift. Begeleidt virtuele #hikritten door Londen, Richmond en op Watopia.
Bastiaan Gaillard

Le Col - Winter bib tights

249,-
9

Waterafstotend

9.5/10

Comfort zeem

9.0/10

Isolerend

8.5/10

Pros

  • Zeem
  • Waterafstotend
  • Reflectie

Cons

  • Prijs