Louis en Igor

By |dinsdag 2 september 2014|

Louis Vervaeke“Nog even”, denkt Louis.

“Nog even wachten. En dan ga ik.” Hij voelt de benen niet. God allemachtig, wat is hij sterk. Maar toch, nog even wachten. Het is nog ver. Te ver, waarschijnlijk. Ja, het is te ver. Maar dan gaat hij – zomaar – op de trappers staan, en is hij weg. God allemachtig, wat voelt hij zich goed. Ginder, in de verte, rijdt de kopgroep. Maar dat zijn de mannen die van zichzelf weten dat ze straks, boven op La Toussuire, niet zullen winnen. Daarom rijden ze nu ook al in de kopgroep, denkt Louis. Neen, dat zijn geen winnaars, daar vooraan.

Maar hij wel. Louis weet het van zichzelf. Hij klimt naar de top van de Col du Molard. En straks, op de Col de la Croix de Fer, pakt hij de kopgroep en laat die achter. God allemachtig, wat voelt dit goed. Louis kan klimmen. Hij denkt aan later, daar in de zevende bocht van La Toussuire. Nog maar net heeft hij getekend bij Lotto-Belisol. En zie me hier nu klimmen. Hij lacht bij zichzelf. God allemachtig, ik doe het. “Ik haal het”, juicht Louis. “Ik haal het!”

“Nog even”, denkt Igor.

“Nog even wachten. En dan ga ik.” Hij voelt zich goed. God allemachtig, wat doet dat deugd. Gewoon met vrienden en vriendinnen. Gewoon lekker uit, even niet aan de koers denken. Dat komt morgen dan wel weer, denkt Igor. Maar nu even niet. Het is fijn, hier. Gewoon een fuif. En gewoon jong zijn. Maar dan gaat hij – zomaar – midden in de nacht. Ik kom eraan, mama. Nog even. En dan. Sporen. Een trein. Niets.

Louis Vervaeke won het afgelopen weekend de laatste etappe in de Ronde van de Toekomst. Hij is klimmer. Over vijf jaar wint hij de Tour.

Igor Decraene vond het afgelopen weekend de dood. Hij is voor altijd wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Hij is voor altijd achttien.

Filip Osselaer

Filip Osselaer (1960) is tekstschrijver, eindredacteur, cineast en
communicatiearchitect. Hij groeide op in de gloriejaren van Eddy Merckx,
Freddy Maertens en Lucien Van Impe. Hij bereidt zich al jaren voor op zijn
eerste beklimming van de Ventoux. Grootste prestatie op de fiets: de ronde
van zijn dorp, koers voor veertienjarigen. Won toen zowel de bergprijs als de
puntentrui voor Wim, Marc, Hendrik en Linda. Favoriete boek: De Renner,
natuurlijk (17 keer gelezen). Te volgen op www.filiposselaer.be en via Twitter: @filiposselaer

Latest posts by Filip Osselaer (see all)

Related Post

4 Comments

 1. Gerdjan Kipping 02/09/2014 at 14:02 - Reply

  Dat kan niet. Over vijf jaar wint Sam Oomen zijn eerste Tour.

 2. note aime 02/09/2014 at 19:00 - Reply

  Louis kennende wint hij de tour zo veel inzet en karakter plus de wil om te winnen en diep te gaan
  Dit zijn de dingen die het verschil maken ,dus onthoud de naam Louis V. word nog een groot renner

 3. Stephan 03/09/2014 at 00:26 - Reply

  Allemaal fout, Tom Dumoulin gaat over 5 jaar de Tour winnen. Moet iemand het hem alleen wel even vertellen. Igor dat is, wat de oorzaak ook is, natuurlijk een verschrikkelijk tragisch geval. Zo jong en dan zo aan je einde komen, dat gun je niemand.

 4. Davy 03/09/2014 at 12:40 - Reply

  Mooi stukje, lame comments

Geef een reactie