Goed, ik weet ik het. U kan na het veldrijden en het schaatsen elke dag op Sporza terecht voor alle koersen van het voorjaar, van de zomer én van het najaar.

Maar u zal niet altijd voor de buis kunnen zitten, dat begrijp ik.
Daarom, nu al: dit zal er allemaal gebeuren.

Deel 2. We verlieten u na de zware valpartij van Jurgen Van den Broeck in de Giro…

 1. Wilco KeldermanOmdat hij net voor Kerst 2014 zijn sleutelbeen brak – “over een hobbeltje” – heeft Wilco Kelderman zijn planning helemaal moeten omgooien. Daardoor is hij nu top in deze Giro. Hij wint zijn eerste grote Ronde. Drie Italianen en twee Russen – allemaal last van lichte erectiestoornissen – worden gepakt op een nieuwe variant van epo.
 2. Michal Kwiatkowski geeft een heel eigen invulling aan het begrip “vloek van de regenboogtrui”. Een zevende plaats in de derde rit van de Tirreno is tot aan de zomer zijn beste resultaat. Hij wordt wel kampioen van Polen. “Wat mogen we van hem nog verwachten, José?” “Niet veel, Michel. Niet veel.” “Hij is nog jong, José.” “Ik weet het, Michel. Ik weet het.”
 3. Stijn Devolder koerst nog! Hij wordt weer Belgisch kampioen. Daarna verdwijnt hij weer in de buik – neen, in het gat – van het peloton. Johnny Hoogerland bezorgt Roompot een orgasme. Hij wordt Nederlands kampioen. Roompot was tot dan nog geen vetpot geweest.
 4. Eindelijk is het 4 juli. De Tour is thuis.
 5. Sporza heeft in alle stilte een sublieme zet voorbereid. Naast José en Michel zal Mart – “Mag ik Mart zeggen? Ja, dat mag ik!” – Smeets de eerste vier ritten mee verslaan vanuit het Vlaamse commentaarhokje. Maarten en Herbert verslikken zich in hun theetje als ze aan “le grand départ” in Utrecht “le grand monsieur” zien verschijnen.
 6. “Een straffe tijd van Kwiatkowski, José. Heeft hij zich gespaard voor de Tour?” “Ik hoop het, Michel. Ik hoop het.” “De Kneet zie ik in mijn diepste gedachten, Michel.” “Da’s waar, Mart.” “Kijk, een Fransman. Een Fransman in Utrecht, Mart!” “Ah, Dalida, José.” “Was een mooie vrouw, Mart.” “Nou, nou.”
 7. Na vier tweede plaatsen en twee vierde plaatsen in de tijdritten waar hij dit seizoen aan de start kwam, vlamt Tom Dumoulin door Utrecht. Hij wint met acht honderdsten voorsprong op Tony Martin. “Onze Tom – mag ik dat zeggen? – heeft geel! We hebben geel!” “Da’s juist, Mart. Da’s juist.” “Senk joe, Michel. Senk joe, José.”
 8. Hoe subliem de zet van Sporza was, blijkt ’s anderendaags. De kijkcijfers worden vrijgegeven: Sporza: 4.176.345 kijkers – NPO1: 87.978 kijkers.
 9. Jose de CauwerMart, Michel en José praten na in Utrecht. Het wordt laat.
 10. Vicenzo Nibali lost in de Vogezen. Vicenzo Nibali lost in de Alpen. Vicenzo Nibali geeft op.
 11. Tim Wellens wordt tweede in drie bergritten. “Moet hij niet gaan voor het klassement, José?” “Nog niet, Michel. Laat hem maar doen. Hij is nog jong.” “Ja, maar toch, José.” “Neen, Michel. Neen.”
 12. Michal Kwiatkowski wordt vierde in de zestiende rit. Hij zat mee in de ontsnapping van de dag. Maar moet toch lossen. Zijn landgenoot Rafal Majka wint. Het is zijn twee etappewinst. Hij is favoriet voor het WK.
 13. Jurgen Van den Broeck laat weten dat de stage op de Sierra Nevada voorspoedig verloopt. Jammer alleen dat hij gisteren werd aangereden door een onvoorzichtig dametje in haar auto met open dak. Maar de schade valt mee. De Vuelta haalt hij zeker, laat hij weten via Facebook.

Morgen in deel 3: wie wint de Tour? En wie durft het aan om wereldkampioen te worden?

Filip Osselaer

Filip Osselaer (1960) is tekstschrijver, eindredacteur, cineast en
communicatiearchitect. Hij groeide op in de gloriejaren van Eddy Merckx,
Freddy Maertens en Lucien Van Impe. Hij bereidt zich al jaren voor op zijn
eerste beklimming van de Ventoux. Grootste prestatie op de fiets: de ronde
van zijn dorp, koers voor veertienjarigen. Won toen zowel de bergprijs als de
puntentrui voor Wim, Marc, Hendrik en Linda. Favoriete boek: De Renner,
natuurlijk (17 keer gelezen). Te volgen op www.filiposselaer.be en via Twitter: @filiposselaer

Latest posts by Filip Osselaer (see all)