Het wereldkampioenschap is de wedstrijd die wielrennen zo mooi onvoorspelbaar maakt. Er kan van alles gebeuren. Misschien wordt Wout van Aert wereldkampioen, maar net zo goed maakt Benoît Cosnefroy of Matej Mohoric kans. Je kunt als kijker prima achterblijven met een enorme kater of met een hartslag die een uur na afloop nog niet gezakt is.

Het verleden bewijst hoe wispelturig het WK wielrennen kan zijn. In Het WK Wielrennen. 100 sterke verhalen over de regenboogtrui bundelt Patrick Cornillie alle mogelijke weetjes en feiten over 94 jaar WK wegwielrennen. Van Poeske Scherens tot Julian Alaphilippe.

Cornillie heeft geen half werk gedaan. Naast de geschiedenis van het wegkampioenschap voor de mannen beschrijft hij ook het tijdrijden, de geschiedenis van de vrouwen en de baankampioenschappen. Over het WK Veldrijden is er natuurlijk al een apart boek verschenen.

Benoni Beheyt
De aandacht ligt vooral op Belgen en Nederlanders en dat levert vermakelijke verhalen op. Voor de fanatieke wielervolgers zal veel bekend zijn, maar altijd zit er in het verleden wel iets mafs tussen dat je nog niet wist of wat een stoffige herinnering was. Marcel Kint en Albert Richter wiens carrière door de oorlog wordt geknakt. Het gedoe tussen Rik I en Rik II (Van Looy en Van Steenbergen), Benoni Beheyt die per ongeluk wereldkampioen wordt, Coppi en Bartali die elkaar doen verliezen in Valkenburg of het pionierswerk van Nederlandse wereldkampioenen Keetie Hage, Petra de Bruin en Tineke Fopma.

De tragiek mag niet ontbreken in dit boek. Een te grote trui voor een te kleine coureur, wordt het genoemd. Dan komt natuurlijk gelijk weer het verhaal over de sympathieke Harm Ottenbros boven. Heinz Müller, kampioen in 1952, mag ook in dit rijtje waar Cornillie ook Rudy Dhaenens en Igor Astarloa bij zet. Maar ook voor de rare kampioenschappen (en Frank Heinen-personages) van Romans Vainsteins en Oscar Camenzind is er aandacht. En dan is Luc Leblanc nog niet eens genoemd

Rudy Dhaenens
Wat te denken van de grote renners die nooit wereldkampioen werden. Sean Kelly, Roger De Vlaeminck, Miguel Indurain, Gino Bartali en Jacques Anquetil bijvoorbeeld. De charme van het wereldkampioenschap zit in de onvoorspelbaarheid. Zoals een Museeuw die in 1996 zijn afscheid heeft aangekondigd en plots op een loodzwaar bergparcours wint. Vele malen leuker dan de verwachte winst van Cipollini in 2002 op het circuit van Zolder.

Het WK Wielrennen staat vol mooie verhalen en herinneringen in combinatie met prachtige foto’s en affiches. Het is meer een naslagwerk dan een leesboek, maar het is zo volledig dat je er snel op terug zal vallen als je informatie zoekt. Een passend boek bij het WK in Leuven.

Patrick Cornillie – Het WK Wielrennen
100 sterke verhalen over de regenboogtrui
304 pagina’s
Uitgeverij Lannoo
ISBN: 9789401472289

Te koop in de boekhandel of via Bol.com

 

Alex van der Hulst