Martijn Veltkamp is psycholoog. In het boek De verborgen motor analyseert hij met aansprekende voorbeelden van toen en nu het waarom binnen het wielrennen: waarom heeft een kleine kopgroep een grotere kans van slagen dan een grote kopgroep? Hoe kan het dat renners van TI-Raleigh het wielrennen lange tijd domineerden en dat Henk Lubberding als luxeknecht een palmares heeft waar de gemiddelde kopman voor zou tekenen? Dat Armstrong de meerdere was van Ullrich blijkt logisch. Dat Schleck uiteindelijk aan het kortste eind trok in zijn tweestrijd met Contador ook, alhoewel dit in de honderdste Tour de France niet zo had hoeven zijn.

In begrijpelijke taal en aan de hand van de relevante wetenschappelijke onderzoeken wordt in dit boek duidelijk uitgelegd hoe belangrijk intrinsieke motivatie is en dat extrinsieke motivatie naast een bron van bovennatuurlijke krachten ook een valkuil kan zijn.

Ik las dit boek ten tijde van een fietsreis door de Pyreneeën. Ik ben van nature geen klimmer en zag op tegen het hooggebergte. Ik wil niet zeggen dat dit boek mij er doorheen gesleept heeft, maar het gaf me wel degelijk bruikbare tips om een klim hors catégorie zoals de Tourmalet onbevangen aan te vatten. Ik weet bijvoorbeeld van mijzelf dat ik te weinig eerzucht heb om niet af te stappen. Ik fiets voor de lol, niet om als held de boeken in te gaan. Met die wetenschap en een gewicht van 100+ kilo kun je eigenlijk net zo goed niet beginnen aan een klim van 17 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6% en stukken tot 11%. Mijn motivatie om toch aan die klim te beginnen was simpelweg ‘nu we er toch zijn’. Ik stel me voor dat ongeveer de helft van de lezers nu denkt ‘wat een lul’; ook de bron van die gedachte wordt prima uitgelegd in dit boek.

Tot mijn eigen verbazing viel de klim wel mee en op de punten dat het even lastig werd kon ik mijzelf middels de opgedane kennis eenvoudig voor de gek houden, zodat afstappen niet eens in me op kwam. Een sterk staaltje toegepaste wetenschap, al zeg ik het zelf.

Naast leuk en leerzaam voor de sportieve fietser en geïnteresseerde wielervolger is het boek mijn inziens ook nuttig voor mensen die werkzaam zijn in de wielersport. Het boek leert je verschillende typen renners en hun motivatie te herkennen en belangrijker nog: hoe hiermee om te gaan. Het boek brengt goed onder woorden wat eenieder eigenlijk al wel weet, het aantal aha-erlebnissen was in mijn geval dan ook niet op twee handen te tellen. Alle theorieën worden uitstekend verduidelijkt met voorbeelden en anekdotes uit de praktijk. Aanrader!

De Verborgen MotorTitel: De verborgen motor
Auteur: Martijn Veltkamp
Taal: Nederlands
Bladzijden: 224
Uitgever: Prometheus Bert Bakker
Verschijningsdatum: juni 2015

Te koop via Bol.com voor €19,95

Bas Van Eijk
Laatste berichten van Bas Van Eijk (alles zien)