de·cep·tie de; v -s teleurstelling

Ook wel ontgoocheling, kater, tegenvaller. Maar ook misleiding en bedrog. Als iets vandaag de prestaties van de Nederlanders omschrijft is het deceptie. Robert Gesink werd een slecht moraal toegedicht. Het zat tussen de oren was de algemene tendens vorig weekend. Nee, dan Johnny Hoogerland. Het blakend voorbeeld van doorzettingsvermogen en moraal. “Jij bent een bikkel” werd Johnny verteld. “Nee,” zei Johnny, “ik ben Johnny”. Zo ga je met valpartijen om.

Vandaag werd duidelijk dat we bedrogen zijn. Het lag bij Gesink niet aan het moraal maar aan de gevolgen van de valpartij in etappe 5. Had hij op dat moment maar iets gebroken. Iets dat voor de Vuelta gerepareerd kon worden. Barstje in het sleutelbeen bijvoorbeeld, zoals zoveel andere klassementsrenners. Dan had hij met opgeheven hoofd achter in de auto bij de “Breuk” kunnen stappen en volgend jaar beter. Nu kan dat niet meer. De ene helft van Nederland hoopt nu op een ritzege van Gesink. Bijvoorbeeld op Alpe d’ Huez. De andere helft hoopt dat hij nu afstapt en over zeven weken de Vuelta wint. Wat zijn keuze ook is, zijn moraal heeft een knauw gekregen. Omdat wij twijfelden aan zijn moraal. Een deceptie voor Gesink.

Vandaag liet ook Johnny zien niet van roestvrijstaal te zijn. Zijn eerste aanval getuigde van weinig koersinzicht. Vlak na de tussensprint sloot Hoogerland aan bij wat uitbollende sprinters. Met de elleboog vroeg hij om over te nemen. Verbaasd keek hij achterom toen dit niet gebeurde. Zijn tweede aanval getuigde van veel moed. Met Chavanel reed hij op de flanken van de La Hourquette weg op zoek naar punten voor het bergklassement. Weinig koersinzicht en veel moed. Dat is Johnny ten voeten uit. Aan de meet verloor hij 24 minuten én de bergtrui. Johnny heeft genoeg moraal vinden wij. Johnny is gewoon Johnny vindt hijzelf. En echte bergen zijn te hoog gegrepen. Een deceptie voor Hoogerland.

De koers is nog niet verloren. We zijn Gesink en Hoogerland kwijt. Dat doet pijn. Maar wat te denken van Rob Ruijgh! Wie hem bezig heeft gezien bij het Nederlands kampioenschap weet dat dit een “aanstormend” talent is zonder weerga. Reed tijdens dat kampioenschap in zijn eentje de complete Rabobank in de vernieling. Hij plaveide eigenhandig de weg voor Pim Ligthart. Sterker nog, op het plaveisel rolde hij ook nog de rode loper uit voor diezelfde Ligthart. Pim Ligthart werd dan ook Nederlands kampioen. En nu rijdt hij op de de laatste klim van de dag nog voorin. Klein probleem is dat zijn drinken op is. Goed en veel drinken is belangrijk. Dat weet iedere renner. Hij heeft nieuwe drinkbussen nodig. Gelukkig zit er nog een ploeggenoot bij hem. Via het oortje laat hij weten dat hij drinken nodig heeft. “Kom maar halen”, is het antwoord. Hij gelooft zijn oren niet maar laat zich toch afzakken naar de auto. Wat een deceptie.

Chevy Van

De kansen voor Hollands Glorie zijn inmiddels aardig uitgedund op de flanken van Luz-Ardiden. We hebben nog één troef in het spel: Laurens ten Dam. Die rijdt alsof hij gisteren pas de Rock ‘n Roll heeft ontdekt. Lange haren en twee-dagen-baardje zoals het momenteel mode is bij muzikanten. Laurens heeft een Chevy Van en daarom kan Ten Dam wat mij betreft helemaal niets fout doen. Dat doet hij toch. Ten Dam drinkt en eet te weinig en verliest schlemielig twee minuten door een hongerklop. Dat overkomt iedereen een keer. Bij voorkeur vroeg in de carrière opdat je nooit meer vergeet te eten en te drinken. Eten en drinken doe je tot aan de meet. In het Rock ‘n Roll idioom heet de hongerklop overigens “Whapper” getuige het interview na de meet. Teleurstellend woord. Wat een deceptie.

 

Bas Van Eijk