intxaustiOp een verloren dinsdagochtend in oktober – oké, ter plaatse was het dinsdagmiddag – werd de UCI WorldTour 2013 geruisloos afgesloten. Je moest al een dag vrij hebben, Eurosport kunnen ontvangen én bereid zijn een uur van je leven op te offeren om live te kunnen zien hoe Beñat Intxausti de grootste zege uit zijn carrière boekte (hoewel… eigenlijk was dat die Girorit naar Ivrea).

Over de wedstrijd zelf hoort u ons niet klagen: de Tour of Beijing was best een vermakelijke koers dit jaar, zeker met die aankomst bergop in de voorlaatste etappe. Maar als sluitstuk van de WorldTour? Op een dinsdag, in een land zonder koerstraditie, en met geen enkele renner uit de top zeven van de rangschikking aanwezig? Het is alsof je de Tour op een weekdag zou laten finishen in de straten van Mourioux-Vieilleville, alsof de Wimbledonfinale zou worden betwist tussen Ruben Bemelmans en Thiemo de Bakker, alsof de Wereldbeker voetbal in de winter zou plaatsvinden in Qatar.

Pete Cossins schrijft in een opiniestuk in Procycling Week: “Rather than a bang, the season goes out with a shrug in Beijing.” Behalve de winnaar maakt nauwelijks een renner zich druk om de WorldTour-eindstand, en bij de fans zien we hetzelfde. Het seizoen is afgelopen na Parijs-Tours. Punt. Het seizoensoverzicht in commentatorpoëzie verscheen nota bene al maandag op HetisKoers!

Kan de UCI daar iets aan doen? Ja, Peking afschaffen, of op zijn minst van plaats wisselen met de Ronde van Lombardije, die wél de top van de ranking weet te strikken, en wél de uitstraling heeft om als grande finale te fungeren.

Maar dat is nog niet voldoende: geef de renners ook een trui om voor te strijden! Als je ziet hoe wild ze worden van de regenboogtrui, wat ze allemaal zouden doen voor de gele…  Bovendien is er voor de Continental Tours wél een leiderstrui en is er ook een trui voor de leider van de Wereldbeker in elke wielerdiscipline waar die nog bestaat – inclusief het vrouwenwielrennen op de weg. In de beginjaren van de ProTour bestond er trouwens ook daar een (witte) leiderstrui, maar die is afgeschaft. In Mijn droomjaar schrijft Philippe Gilbert dat dit op vraag van de ploegen gebeurde. De reden voor die vraag kennen we niet, maar het staat vast dat er heel wat lobbywerk nodig zal zijn om die WorldTour-trui in het peloton te krijgen.

Anderzijds lazen we deze week op VeloNation dat de UCI een ontwerpwedstrijd lanceert voor een nieuwe versie van de Wereldbekertrui voor de vrouwen. Ze zijn daar in Aigle dus niet ongevoelig voor mooie tricotjes. Vandaar: als we nu eens zelf een WorldTour-trui zouden maken, en die dan via een connectie in de koers aan Brian Cookson bezorgen? Ideeën voor ontwerpen kunnen worden opgestuurd naar info@hetiskoers.nl. Verboden zijn truitjes met blauw en zwart als centrale kleuren. Aanbevolen zijn dan weer oranje ontwerpen (kwestie van Euskaltel nooit te vergeten) en truitjes met – we zeggen maar wat – een logo waarin zowel bergen en een tandwiel als een vulpen figureren. Succes!

Latest posts by Tim Vuylsteke (see all)