Tom BoonenHet was een van de best bewaarde geheimen in het peloton, tot nu. Het is Koers! onthult: Tom Boonen heeft een beestje!

Om welk soort beestje het precies gaat, hebben we nog niet kunnen ontdekken, maar wellicht is het een soort kever. Het wezentje draagt immers schildjes op zijn rug. Als je heel goed kijkt, kun je ’t tijdens de koers zien zitten. Op de schouder van Boonen, of soms vlak bij zijn oor.

De schildjes van het beestje zijn zwart dit jaar, met centraal enkele logo’s. Van Omega Pharma. En van Quick-Step. Maar het heeft ook al regenboogschildjes gedragen. En gele en groene. En zwart-geel-rode. Schildjes schilderen is de hobby van het beestje. Zoals grote mensen ’s avonds miniatuurrennertjes schilderen, zo gaat het beestje na een zware werkdag aan de slag met zijn schildjes. En Boonen kijkt toe en ziet dat het goed is.

Waar Boonen gaat, daar gaat het beestje, al een hele carrière lang. Samen hebben ze de grootste successen beleefd. Ze wonnen in Meerbeke, in Parijs, in Madrid, in Roubaix. Maar het beestje heeft ook veel ellende gekend. 2013 was een rotseizoen: het kreeg een infectie in januari, had het koud in maart, botste tegen een paaltje in april en kampte met een blessure aan het zitvlak – waar dat ook zit – in juli.

Het beestje is echter een positivo: het is altijd blijven geloven in een succesvol 2014. Het staat ook altijd klaar met goede raad voor Boonen, al hoort hij die niet altijd in volle finale. “Jasje niet uit!” riep het beestje zaterdag op de Taaienberg. “Jasje niet uit, ik heb het koud!”

Een cijferfetisjist is het ook, het beestje van Boonen. Lijstjes zijn zijn ding. Tijdens de lokale rondjes zondag schreeuwde het Boonen zonder ophouden in het oor dat hij alleen recordhouder kon worden in Kuurne, en dat hij dan weer een reeks kon neerzetten, zoals in 2012. “Straks ook in Wevelgem, Tom! En in de Ronde! En in Roubaix! Eat your heart out, Roger!”

Ja, in het heetst van de strijd laat het zich soms meeslepen door zijn emoties, het beestje, en dan moet Roger De Vlaeminck er al eens aan geloven. Maar even nadien heeft het beestje alweer spijt van zijn uithaal, want stiekem is het wel fan van Le Gitan – het heeft zelfs speciale Brooklyn-schildjes gemaakt.

Zijn US Postal-schildjes heeft het beestje weggegooid, in 2004 al. Niet vanwege de doping – daar praat het beestje niet vaak over (“Over de koers moet het gaan!”), al is het er natuurlijk wel tegen – wel omdat het als cijfertjesfreak heilig overtuigd is van de Vloek van de Zesde Tour. Vol ongeloof zag het Armstrong destijds wéér winnen, vol opluchting keek het tijdens die surreële januarinacht naar Oprah.

Het beestje van Boonen. Zodra je weet dat het er zit, laat het je niet meer los.

Latest posts by Tim Vuylsteke (see all)