vimeo

Hij was de smaakmaker van het wielerseizoen. Met zijn “Hey Froomey”, zijn oproep tot een soort van wereldvrede, zijn gescheld op motards, zijn leuke vriendinnetje, zijn wheelies, zijn vele betreurde tweede plaatsen en het uiteindelijke wereldkampioenschap zou Peter Sagan wat kleur in het wielerpeloton hebben gebracht. Hoe kleurloos is het peloton als een wat saaie Slowaak op het schild moet worden gehesen?

Zet Sagan naast Cipollini en er blijft van Peto weinig over. Sagan heeft nog niet de helft van de 189 overwinningen van Mooie Mario. Hij heeft officials nog nooit echt boos gekregen, gooide nooit een fiets door een autoruit, hij verliest dus heel vaak net, heeft in vergelijking met Cipo een saaie stuurpen, is vast heel monogaam, verkleedde zich nog nooit voor de start, begroet collega’s vriendelijk, zonder vuistslagen en zijn vrijetijdskleding is ook maar saai (in vergelijking). Sagan heeft toch vier keer de groene trui gewonnen, kun je tegenwerpen. Ja, dat is omdat hij zo stom was bergetappes uit te rijden, dat deed Supermario natuurlijk niet.

Fiets met spierballen
Je kunt je afvragen waarom je Sagan met de Leeuwenkoning zou moeten vergelijken. Dat heeft te maken met het volgende. Op Bike Motion zagen we een karrenvracht aan mooie fietsen. Toch bleven we net wat langer staan bij het standje van Cipollini. Nooit eerder werd het uiterlijk van een fiets zo goed afgestemd op de naamgever. Protserig is nog een understatement voor het opgeblazen carbon met de functieloze, barokke rondingen. Een fiets met spierballen, die je zelfs in camouflagekleuren kunt kopen.

Om fietsers te verleiden een Cipollini aan te schaffen, maakt de naamgever filmpjes. Zijn Bond-film van drie jaar geleden is een cultklassieker. Dit is Cipollini op zijn best, met vrouwen, vijanden en show (en een helm dragen is voor sukkels). Die film moet meer gekost hebben dan dat er ooit verdiend is met de verkoop van de fietsen. Maar ook dat is Cipollini.

FILM BOND from Mcipollini on Vimeo.

Overdreven pakje
Op Bike Motion keken we naar het nieuwe promofilmpje, voor de zogeheten NK1K. Vergeleken met het Bond-gebeuren is het filmpje nogal saai. Gelukkig trekt Mario uiteindelijk nog een overdreven pakje aan, eentje die eigenlijk echt niet kan.

Het saaier worden van de filmpjes is een zorgelijke trend bij Cipollini. Bij de RB1K twee jaar geleden leek het helemaal mis te gaan. De promo zat boordevol functionele informatie. Het werd alleen grappig toen Cipollini in beeld een berg ging beklimmen. Gelukkig werd de NKTT een jaar later in de markt gezet met wederom een onbegrijpelijk filmpje in het havengebied.

nk1k-anthracite-bici-da-corsa

Nu is er de robot in de tunnel. Geen hoogtepunt in zijn oeuvre (dat om onbegrijpelijke redenen ontbreekt op IMDB), maar gelukkig zijn er nog overdreven fietsen en over the top films. Bedenk of je iemand kent die op een Cipollini zou durven rijden en bedenk dan of er in het huidige peloton renners rijden die zo kleurrijk zijn dat ze een fiets kunnen produceren die precies bij hun imago past. Moet de conclusie dan niet zijn dat we Mario missen?

Cipollini NK1K from Mcipollini on Vimeo.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragAlex van der Hulst
Laatste berichten van Alex van der Hulst (alles zien)