Het is Koers naar Keulen - e-vers 3D-scan

Fietsschoenen een paar maten groter dan je gewone schoenen. Logisch! We nemen het als vanzelfsprekend aan. Waarom wordt er altijd bij een fietsschoen geadviseerd om een paar maten groter te kopen? Vreemd, nietwaar? Je voeten doen zeer, je voeten zijn gevoelloos, ze tintelen of ze zijn koud omdat ze afgekneld worden. Ook dit zijn kenmerken die onlosmakelijk met fietsen en schoenen te maken hebben. Dan heb je ook nog het fenomeen dat je de fietsschoen zo strak mogelijk wilt dragen, zodat je bij opwaartse beweging zo veel mogelijk profijt hebt en weinig krachtverlies hebt. Herkenbaar? Bij mij wel, en dus ging ik op zoek naar een alternatief. Ik houd van innovatie. Zeker als deze innovatie gedragen wordt door een goed onderbouwd verhaal. Vroeger had je een stripverhaal over de wondersloffen van voetballer Sjakie. Ik ging op zoek naar mijn eigen wondersloffen, maar dan voor op fiets.

De oprichter van e-vers vroeg zich ook meermaals af waarom fietsers pijn ervaren en bovenal accepteren op de fiets. Is daarnaast een maat te groot kopen niet bedoeld om de tekortkomingen van de schoenen te verdoezelen? Ik had er nog niet eerder bij stilgestaan. Een bikefitting wordt vaak ingezet om een optimale houding op de fiets te bereiken. Alles is meetbaar en ook aanpasbaar. Maar op de schoenplaatjes na doen we niets met onze fietsschoenen. Wederom een opvallend punt wat mij betreft. Oprichter Johannes van e-vers nam me mee op zijn missie om de perfecte fietsschoen op de markt te brengen. Met zijn jarenlange ervaring in de sport, onder andere in het wielrennen, wilde hij al deze tekortkomingen doorbreken. Een revolutionaire schoen met een andere manier van sluiten. Een comfortabele pantoffel met behoud van een harde zool en dus kracht. In eerste instantie wilde e-vers zich reverse noemen. Zij willen verkopen door een klant persoonlijk te benaderen. Dit gaat gepaard met een speciale analyse en een advies op maat. Het principe van massaproductie staat ze tegen. Niet duizenden schoenen op voorraad hebben om ze vervolgens tijdens de uitverkoop tegen bodemprijzen te verkopen. De voeten van de klant vertellen volgens het Duitse bedrijf een verhaal. E-vers luistert, bestudeert en adviseert. De naam reverse slaat dus op omgekeerd denken, vanuit de klant een product aanbieden. Helaas was de naam reverse niet beschikbaar en werd het e-vers.

Kleuren van e-vers schoenen

Ik mail wat op en neer met e-vers. Ik vraag ze hoe alles in zijn werk gaat en hoe zij een maat bepalen. Voor de duidelijkheid; we praten hier over een tailor made schoen. Voordat de productie van jouw handgemaakte leren schoenen gestart wordt hebben zij veel informatie nodig. Om tot een juist advies te komen willen ze aardig wat weten. Er zijn twee opties:
De eerste optie om mijn maat te bepalen gaat door middel van foto’s versturen en zelf mijn voeten opmeten. Een precisiewerkje. Ze willen mijn huidige merk en type schoen weten. Ook de maat van mijn huidige schoen is van belang. Om de exacte afmeting van beide voeten te bepalen komen ze met een tip. Ik moet op een A4-tje gaan staan en een omtrek van mijn blote voeten maken. Vervolgens moet het langste punt gemeten worden. Deze informatie wordt gemaild samen met een foto van beide voeten. Ze vinden het prettig om ook nog een foto te ontvangen van beide voeten op het moment dat ik op de zool van mijn huidige fietsschoen sta. Om te bepalen hoeveel ruimte ik over heb in mijn schoen. Het is net alsof je een maatpak gaat kopen. Alles wordt gemeten en alles is aanpasbaar.
Een tweede optie, een 3D-scan, is nog niet beschikbaar in Nederland. Maar ja, dan heb je wel de nieuwsgierigheid in mij naar boven gehaald. Ik ben getriggerd. Een 3D-scan? Voor een paar fietsschoenen? Cool!

Eind september spreken we af in de voor mij dichtstbijzijnde winkel waar een 3D-scanner staat. Dat is op dit moment in Keulen bij Go3. Zaterdagochtend komm ik aan bij de winkel. “We finally meet,” zegt oprichter en eigenaar Johannes op het moment dat ik de sportzaak binnenloop. Nadat we een smakelijke koffie achterover hebben geslagen, nemen we rustig de tijd om alles door te spreken. Voor ik een daadwerkelijke 3D-scan van mijn voeten onderga kreeg ik eerst een uitleg over het bedrijf e-vers en hun schoenen. Johannes weet een helder verhaal neer te zetten. Zijn onderbouwing en uitleg van het gepatenteerde sluitsysteem van de schoen spreken mij aan. De schoen sluit op een bijzondere wijze, afwijkend van wat al jaren op de markt is. Twee banden kruislings over de voet zorgen voor de juiste steun. Op het moment dat er kracht nodig is blijft de voet netjes in de hak en is comfort gegarandeerd. De twee banden worden op zijn plaats gehouden door een enkele BOA-sluiting. Onderstaande video laat duidelijk zien hoe dit in zijn werk gaat:

Johannes heeft ook een paar e-vers schoenen bij zich in de kleur rood. De beruchte sluiting valt direct op. Het is een maat 44 en voor de ervaring pas ik hem aan. De manier van sluiten is even wennen maar het gevoel in de schoen is prettig en voelt solide aan. Na de uitleg is het tijd voor de 3D-scan. Op het moment van schijven heeft e-vers meer dan 30.000 voeten gescand, geanalyseerd en in de database staan. Deze database helpt bij het bepalen van de juiste maat en pasvorm. Het resultaat van de scan wordt getoetst aan de hand van de eerdere scans. Wat volgt is een persoonlijk advies. Voeten verschillen van afmeting. Dat geldt voor zowel de lengte, de breedte als de hoogte. Het zou uiteraard knap zijn als beide voeten precies gelijk zijn. Geen enkel mens is symmetrisch perfect, zullen we maar zeggen. Onderstaande afbeelding geeft de verschillen aan tussen mijn voeten:

Verschil in voeten na 3D-scan

Voor de scan trek ik een paar hoge sokken aan. De groene en gele sokken reiken tot mijn knieën. Deze sokken stellen de camera in staat om een goed 3D-model van je voet te maken. Ik stap met mijn rechtervoet op de plaat. Johannes maakt de scanner gereed. De camera op het plateau draait een rondje om mij heen. Tijdens deze ronde worden er 40 foto’s gemaakt. De foto’s dienen als basis voor het 3D-model van mijn voet. De scan van de linkervoet gaat op dezelfde wijze. Het resultaat wordt na beide scans online verstuurd. Deze webbased tool laat na een korte wachttijd de resultaten op het scherm zien. Ook kun je jouw maat virtueel aantrekken zodra de resultaten bekend zijn. Zo kun je zien waar de schoen aansluit op jouw voeten. Dat laat deze afbeelding zien:

Virtueel e-vers schoenen passen

Zelfs nadat de scan klaar is valt er nog van alles aan te passen. Als je bijvoorbeeld zelf weet dat er iets meer ruimte bij je tenen nodig is kan dit worden aangegeven. Snel irritatie bij je hak? Ook dit is te customizen. Zo zijn er maar liefst 20 plekken op je voet na afloop van de scan handmatig te bewerken.

Voordat jouw schoenen dan thuis zijn en je er eindelijk een rondje mee kan gaan testen, gaat er een heel proces aan vooraf. Het resultaat van de scan wordt doorgestuurd naar Italië. Daar worden de schoenen handgemaakt. De scan wordt nogmaals door een expert beoordeeld. Al jouw gegevens worden verwerkt wat vervolgens resulteert in de sublieme fietsschoen, geheel op maat.

Het hele proces van de 3D-scan heb ik gefilmd. Je kunt het hier bekijken:

Van e-vers heb ik de 3D-bestanden ontvangen. Zo kun je zien hoe mijn voeten er in 3D uitzien.

3D-weergave linkervoet:

[canvasio3D objPath=”bastiaan gaillard2_left_leg” width=”280″ height=”220″ objScale=”0.50″ lightSet=”1″ Mouse=”on” border=”2″ backCol=”#FFFFFF” dropShadow=”4″ reflection=”shine2″ refVal=”5″][/canvasio3D]

3D-weergave rechtervoet:

[canvasio3D objPath=”bastiaan gaillard2_right_leg” width=”280″ height=”220″ objScale=”0.50″ lightSet=”1″ Mouse=”on” border=”2″ backCol=”#FFFFFF” dropShadow=”4″ reflection=”shine2″ refVal=”5″][/canvasio3D]

Half oktober ontvang ik mijn wondersloffen. Ik kijk er naar uit en ben heel benieuwd wat mijn ervaring zal zijn.