Laat de rest van de week maar volgen…

Test: Monday TY Blue (Tan Lines Optics)

Maandag; wie heeft geen moeite met de eerste dag van de week? Na een heerlijk fietsweekend staat de werkweek weer voor de deur en is het doorgaans vijf dagen vooruitkijken naar de volgende fietstocht op zaterdag of zondag. Maandag; waarschijnlijk de dag waarop er door fietsfanaten het minst gefietst wordt. Dat gaat niet op voor de heren achter Tan Lines Optics uit Amsterdam. Een bedrijf dat zich vooral richt op de enthousiaste amateur. Tim en Jeroen van deze nog jonge startup kennen elkaar al geruime tijd, hebben een passie voor ondernemen en wielrennen. Het liefst fietsen ze samen op … maandagavond.

Het zal waarschijnlijk tijdens één van de maandagavond fietstochten zijn geweest dat zij zich afvroegen waarom een kekke zonnebril van bijvoorbeeld Oakley of 100% om en nabij de 200 euro moet kosten. Dat moet anders kunnen. Ze stapten daarom in het gat tussen de ‘high-end zonnebrillen’ van de marketing-boys in het dure segment enerzijds en het segment brillen zonder herkenbaar verhaal of visie anderzijds. Het eerste model dat Tan Lines Optics lanceerde is de ‘Monday’. De kosten van deze bril bedragen €98,00. Het Is Koers mocht dit model testen en om kort te gaan: Prima bril voor een prima prijs!

Als ik mijn fietsbril-collectie bekijk – uiteraard liggen al mijn brillen netjes in het daarvoor bestemde fietsbril-vakje in mijn fietskast – dan zie ik de ontwikkeling van de fietsbril door de jaren heen. De ‘Monday’ van Tan Lines Optics past daar prima tussen.

De eerste indruk is prima. In een geel doosje wordt de bril aan huis geleverd, voorzien van een persoonlijk briefje. Kijk, daar houd ik van. In het doosje zit de ‘Monday TY Blue: een wit montuur, gele pootjes voorzien van rubber aan het eind en spiegelende blauwe glazen. Niet zo oversized als waar ik normaliter mee fiets, maar de bril heeft zeker een stijlvol design! Ook de pasvorm is goed en niet onbelangrijk: Het frame is van TR90, daardoor buigzaam, erg licht en vrijwel onbreekbaar. Je voelt de kwaliteit. De bril wordt standaard geleverd met twee soorten lenzen. Het ontwerp vind ik smaakvol en blijft ook op een terras niet onopgemerkt. Naast de TY Bleu zijn er nog zes versies van de Monday, van klassiek zwart tot wit / geel met spiegelglazen. Bekijk alle modellen op de productpagina.

De eerste testrit met de Monday TY Blue is een rondje met de mountainbike omdat mijn racefiets een laatste check voor de zomervakantie krijgt. Het is prima fietsweer. Een typisch Hollandsch wolkendek, aangename temperatuur, weinig wind en droog. Ideaal voor de eerste test: zon en wolken en daardoor veel overgangen van licht naar donker. De ‘Monday’ zit comfortabel en ondanks de donkerblauwe glazen heb je genoeg licht en contrast. De kleuren worden goed doorgegeven en bij het inschieten van een donker stuk bos hoeven je ogen niet te wennen. Ondanks het ruwe terrein en veel gestuiter over singletracks blijft de bril prima op mijn neus zitten, dat heb ik met andere brillen wel anders meegemaakt. Top!

De grote test volgt een week later: De ‘Monday’ wordt mijn fietsbril tijdens de vakantie in Annecy. Keus heb ik trouwens ook niet, want bij het inpakken van de auto raakt mijn eigen fietsbril zoek tussen alle vakantiespullen. Dit blijkt echter geen probleem, want de ‘Monday’ is mij prima bevallen!

Het meer van Annecy is voor mij bekend terrein. ‘Thuiskomen’ klinkt wel heel sentimenteel, maar het is in ieder geval een omgeving die ik zeer prettig vind. Ik ken de fietsmogelijkheden hier dan ook goed. Rond het meer is het vlak en in de directe omgeving liggen een aantal prachtige cols om de klimmersbenen te testen. Ik ben echter niet het type fietser dat compleet afgetraind en op souplesse een berg op danst. Laat ik het zo stellen; tijdens een afdaling kan ik dankzij de zwaartekracht aardig meekomen. Ik vind het fietsen in de bergen echter wel het summum van vakantievieren. Een (onbekende) col op fietsen, compleet stuk gaan en snakken naar de cola als je eindelijk die selfie van jezelf met het col-naambordje hebt gemaakt. Echter, naarmate een klim zwaarder wordt gaat alles mij irriteren: De fietshandschoenen moeten uit, het shirt gaat los en de bril moet af.

Het fietspad rondom het meer van Annecy is redelijk vlak en in de zomer ontzettend druk met fietsers, wandelaars, hardlopers, skaters en alles wat zich op twee wielen kan voortbewegen. Dat betekent opletten geblazen en steeds ver voor je uit kijken. Met deze review in het achterhoofd bedenk ik me tijdens het fietsen op dit drukke fietspad dat ik alles scherp zie en nooit tegen het montuur aan kijk. Dat geeft een prettig en veilig gevoel.

Dan volgt de beklimming van de Semnoz (vanaf Annecy). Ik vind dit dus echt een rotklim: Louter bomen, asfalt en een nietsontziend stijgingspercentage. Uit voorzorg heb ik mijn fietshandschoenen niet aangetrokken en wordt het shirt al snel opengeritst. Het is 34 graden en wolkeloos. De fietsbril blijft langer op dan ik (achteraf) verwacht had. Pas tijdens de laatste twee kilometer begint ook de bril me te irriteren en schuif ik ‘m in mijn helm. Ik denk dat dit wel wat zegt over de pasvorm, het comfort van de ‘Monday’ en de manier waarop je door de glazen kijkt.

Na een welverdiende cola ‘dans le sommet’ is het tijd voor de afdaling. Uit ervaring weet ik dat het stuk van de Semnoz naar Col de Lesschaux een aantal fijne bochten heeft, maar ook drie hele lange, rechte en snelle stukken. Tijdens de afdaling zit de ‘Monday’ als gegoten. De wind waait niet hinderlijk achter de glazen en het zicht is onverminderd scherp. Ik kan bochten ver doorkijken zonder dat het montuur iets van zicht wegneemt en de overgang van licht naar donker is geen enkel probleem.

Tijdens de overige fietstochten in mijn vakantie blijft mijn mening over de bril zeer positief: Prima zicht en zeer comfortabel. En niet onbelangrijk: de goede looks van de bril en de prijs van net geen honderd euro maken het af. Aanrader. Let op: De brillen zijn alleen te koop via de website van Tan Lines Optics.

Toekomst:

Nu de ‘Monday’ gelanceerd is, wordt er achter de schermen gewerkt wordt aan de ‘Friday’. De eerste samples van deze bril zijn gemaakt en qua looks heeft deze bril een iets klassiekere uitstraling. Het wordt een model wat ook op het terras hoge ogen gooit, maar die technisch gezien wel een op-en-top sportbril is: Licht qua gewicht en ook hier het vrijwel onbreekbare TR90-frame. Daarnaast liggen de plannen voor een retro-bril genaamd ‘Yesterday’ ook al klaar.

Conclusie:

De ‘Monday’ is mij meer dan prima bevallen en behoort inmiddels tot mijn favoriete fietsbrillen. Waar ik de afgelopen tijd vooral oversized brillen droeg heeft vooral het comfort en het fijne zicht van de Monday TY Blue me verrast. Je voelt dat je een hoogwaardige sportbril draagt die ook nog eens betaalbaar is. En eerlijk gezaegd vind ik dat laatste ook belangrijk. Van mij mag de hele week gevuld worden met modellen van Tan Lines Optics!

Kans maken op een model van Tan Lines Optics?

Stuur een foto met je huidige zonnebril naar @hetiskoers op twitter / facebook en/of Instagram én volg Tan Lines Optics op Instagram  maak kans op het model van Tanlines! De winnaar wordt bekend gemaakt door Tan Lines Optics via hun kanalen.

Plussen:

  • Comfortabel
  • Zicht
  • Licht
  • Prijs!

Minnen:

  • De Monday is gewoon een hele fijne fietsbril.

Zou ik toch iets moeten noemen, dan is het een persoonlijke mening: De bril mag wel iets spannender. De bril zou iets meer mogen shinen, nog iets prominenter onder je helm zichtbaar zijn. Dit weegt echter niet op tegen de pluspunten.

Robbert Flim
Laatste berichten van Robbert Flim (alles zien)

Tan Lines Optics: Monday

98
8.5

Looks

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Comfort

9.0/10

Snelheid

7.5/10

Pros

  • Comfortabel
  • Zicht
  • Licht
  • Prijs

Cons

  • Weinig flashy