België is wielrennen. België is bier. Geniet van de Ronde met een bier dat past bij je favoriet!

Tom Boonen komt van Mol. Een klein dorp met uiteraard een abdij. De abdij van Postel. En iedere abdij in Belgie heeft een eigen bier, zo ook de abdij van Postel. Helaas wordt het gebrouwen in licentie en goedkoop verkocht door de Colruyt. Boonen verdient een beter bier. Tom Boonen is overal, Tom Boonen is commercieel én toch wordt Tom Boonen goed gesmaakt. Dan denk ik direct aan een Leffe. Ga je voor Tom als ideale schoonzoon, dan zou ik een Blonde Leffe pakken. Ga je voor de Boonen die in een schimmig café een lijntje snuift, dan mag het wat pittiger zijn, de Leffe 9%. Net zo lekker als de Blonde versie maar je raakt sneller idolaat. Leffe wordt gebrouwen door InBev, een conglomeraat van opgekochte brouwerijen. Een veelvraat, net zoals Lefevere. Dus als supporter van Tornado Tom kan je met een gerust hart een kratje Blonde Leffe in huis halen. De licht zoete smaak van dit bier combineert uitstekend met een jonge kaas of een zacht worstje. Mijn favoriete combinatie van Blonde Leffe en wielrennen op TV zijn zoute stengels of een bakje ‘party mix’.

Philippe Gilbert is geboren in Aywaille. Een klein gehucht in de Waalse Ardennen. Het is de streek waar de tijd heeft stilgestaan en waar je van een franc over het algemeen geen euro wordt. Je kan de armoe alleen ontvluchten door óf bier te brouwen óf het verkeerde pad op te gaan óf te gaan wielrennen. Gelukkig koos Philippe Gilbert voor het laatste. Het is een sympathieke Waal (‘hij spreekt zelfs onze taal!’) die als een van de weinigen door Vlamingen als ‘Belgisch’ Wielrenner geaccepteerd wordt. Een eigengereid mannetje uit de Waalse ardennen dat heeft moeten vechten tegen het grote vooroordeel. Alhoewel je nabij Aywaille een brouwerij hebt – Brasserie Fantôme – gaan we voor een goed verkrijgbaar bier dat prima past bij Gilbert. Het donkere kabouterbier Mc Chouffe. Doe je zelf een plezier en haal twee 75cl flessen in huis en een lekker pittige blauwe kaas.

Stijn Devolder is opgegroeid in Kortrijk. Zeg je Kortrijk, dan zeg je brouwerij Bockor. De brouwer van het fantastische bier ‘Omer’. Dat bier won in 2010 de gouden medaille op het World Beer Championchips én ik heb toevallig een krat thuis staan. Helaas is het niet overal verkrijgbaar en dat is toch wel een voorwaarde voor a.s zondag! Nu is uiteraard iedereen welkom om bij mij thuis de Ronde te komen zien én te genieten van een glas Omer met een toastje zalm, maar ja… Nabij Kortrijk ligt het plaatsje Ingelmunster. In Ingelmunster staat een kasteel. En in het kasteel zit familie van Hoensebrouck te genieten van hun Kasteelbier. Ik vind Stijn Devolder een vriendelijke jongeman. De Belgisch Kampioen in Nederlandse dienst, dat was vroeger niet voor mogelijk gehouden. Als kampioen verdient hij alleen het beste: Cuvée du Chateau van Brouwerij Van Honsebrouck (Kasteelbier). Verkrijgbaar bij de meeste slijteren die wel snappen dat bier aandacht behoeft (bv. Mitra). Het donkere zware bier past goed bij een oude geitenkaas. Als je toch bij de Mitra bent (of je favoriete slijterij): vraag of ze wat overjarige flessen Kasteelbier bruin hebben staan. Onlangs een fles Kasteelbier bruin uit 1998 gedugsteerd: Geweldig.

Sebastian Langeveld uit Leiden. Bij de bookmakers de Nederlandse favoriet. Daar past natuurlijk een Nederlands bier bij. En Vlaanderens Mooiste verdraagt geen 1000-in-1-pils van een of andere grote brouwerij, dus Amstel (uit de omgeving van Leiden) valt af. Wat weinig doorsnee consumenten weten is dat Nederlandse (micro)brouwerijen hard aan de weg timmeren om een plekje te veroveren in het bierlandschap. Neem nu Brouwerij de Molen uit Bodegraven. Is helemaal niet zo ver van Leiden, dus mag bij dezen de hofleverancier zijn van het bier voor supporters van Langeveld. Het zal Langeveld Bloed, Zweet & Tranen kosten om de Ronde te winnen en warempel: De Molen brouwt een bier met die naam. Nu is dit wel een bier voor de gevorderde drinker (koffie, chocolade, rooksmaak), dus op eigen risico. Ik ben zelf nog niet zo bekend met de bieren van de Molen omdat ze moeilijk verkrijgbaar zijn. Je kunt ze online, bij de Molen zelf of bij een paar specifieke slijterijen krijgen. Mocht je eender welk bier van brouwerij de Molen tegenkomen en Langeveld staat je na aan het hart: kopen! Een alternatief, van brouwerij Jopen uit Haarlem en verkrijgbaar bij de Mitra, is Jopen Hoppen Bier. Een stevige ge-dry-hopte pint. Helemaal in, jong van geest en geeft genoeg energie voor nog een kasseienmuur. En als je toch bij de Mitra bent: Laat je eens voorlichten over Nederlandse speciaalbieren! Ze hebben er genoeg, ook uit je eigen regio.

Fabian Cancallara. Een zwitser uit Wohlen. Brouwen ze uberhaupt bier in Zwitserland? Ja. Naast melk en chocolade maken ze ook bier in Zwitserland. Echter geen bieren die ik ken of bieren die eenvoudig verkrijgbaar zijn. Tenzij je in Zwitserland woont natuurlijk. Dat er toch een biercultuur bestaat in Zwitserland getuigt het bier ‘Keineken‘. Het staat voor ‘Kein Heineken’ en is een protestbier omdat de Nederlandse brouwerij agressief een plek probeerde te veroveren op de Zwiterse biermarkt. Uiteraard nam Heineken de voorraad in beslag (een luizige 1000 flesjes) en reageerde arrogant met een rechtszaak. Zoals het Goliath heden ten dage betaamt schoot Heineken hiermee in de eigen voet.

Disclaimer: Ik werk niet voor de Mitra noch word ik door de Mitra gesponsord. Het is echter een van de weinige overal aanwezige slijterijen die speciaalbier de aandacht geeft die het verdient!

Bas Van Eijk