Cees Bol (23) hangt niet onmiddellijk in de lampen als er een feestje is, maar zijn Belgische supporters wél. De ‘gekke wielerbende’ uit Bouwel (bij Antwerpen) was zondag naar Ede gebust om hun idool aan te moedigen tijdens het NK in Ede.
Al bij het handtekening zetten van de elite heren juichten en zongen ze vol overgave voor het podium, unisex gekleed in rode T-shirts met De Cees is van ons erop, ze hadden rode petjes, ze hadden bier en ze hadden kaarten voor een vipbox vlak aan de finish. De zon scheen, maar niet hartverzakkend heet zoals de dag ervoor bij de elite vrouwen wegwedstrijd. Hun Cees kwam aanrijden, Han Kock stelde leuke vragen, meer hadden ze niet nodig.
Een vraag die rondzoemde onder de renners: ‘Waarom hebben wij niet zo’n fanclub?’

Bol, hoe zat het ook alweer met die naam? Eind jaren tachtig reden de Oost Duitse broertjes Jos en Patrick Bol goed in het rond. Jos van Nierop schreef er al eens over. Eind jaren tien hebben we Jetse die een vette wheely kan en Cees met zijn fanclub.
Wat zijn Jetse (1989) en Cees (1995) van elkaar? Geen broers, zelfs geen familie.

Of heel Ede was uitgelopen voor het wielerspektakel, betwijfelde ik vanwege de zondag, die op de prachtige Veluwe nog vaak geëerd wordt als de dag des heren waarop niet gesport mag worden.
Pal achter het podium deed snackbar Kuijkie echter goede zaken, die voornamelijk bestonden uit bier en milkshakes banaan. Twee locals op klompen aten een fritesschotel.
In een ver verleden hoste Ede vaker het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg, te weten van 1892 tot en met 1896 en later nog in 1910.
Het was ook al zo goed toeven in Ede omdat de eikenprocessierups zich nog voornamelijk in park Hoge Veluwe bevond. Vriend W. en ik vonden een geschikte kijkplek langs de Arnhemseweg, vlak na start/finish en vlak bij de verzorgers van team Jumbo-Visma. Allemaal toffe gasten met ook hun vrouwen en kinderen in tenue.

De wedstrijd bestond uit negen ronden van 25,2 km. Zo zagen we de elite heren negen keer langsflitsen. Dat was fijn want als ze allemaal voorbij waren konden we weer even op ons picknickkleed gaan liggen of langs Kuijkie gaan. De weg liep hier ‘vals plat naar beneden’. Razend knap hoe ze in zo’n tempo toch nog een bidon aannamen.

Is het raar als een volwassen vrouw ook een bidon wil hebben? Er werden er hier genoeg weggeworpen. Net toen ik er eentje van de stoep wilde grissen, viel mijn oog op een plukje kinderen aan de overkant. Ze stonden keurig achter een dranghek. Eentje had een spandoek aan twee stokken in zijn handen en hield dat omhoog als de speaker de komst van respectievelijk de kopgroep of het jagende peloton aankondigde. Op diezelfde momenten pakten de twee verzorgers koude bidons uit de Jumbobus en gingen er mee langs de weg staan. Een tweede jongen had een A2 formaat papier met iets er op geschreven in zijn handen. Jongen 3 had een hard rechthoekig bordje in zijn hand. De smeekbedes kwamen op hetzelfde neer: bidons alstublieft bedankt. En dan zou ik ze het brood uit de mond stoten met mijn kinderachtige actie? If you can’t beat them, join them. Op mijn vraag of ik een foto mocht maken reageerden ze heel beleefd en het antwoord op hoeveel bidons ze al hadden was 19. Na twee ronden!

De kopgroep bestond uit Koen Bouwman, de nagelnieuwe Nederlands Kampioen Tijdrijden Jos van Emden, Elmar Reinders, Oscar Riesebeek, Wesley Kreder, Adriaan Janssen, Arne Peters, Thijs de Lange en Luuc Bugter zich los van het peloton. Jammer dat Cees Bol er niet bij was, maar de sfeer was er niet minder om. De negen pakten een maximale voorsprong van ruim 9 minuten. De speaker hield ons luidkeels op de hoogte.

Hangend over een dranghek bespraken twee oudere volgers de koers onder een statige plataan.
‘Heb je die gekke fanclub gezien, Piet?’
‘Ja Jan, machtig mooi. Die Bol voor het eerste jaar bij Sunweb en die kasseienkoers winnen!’
‘Nokere Koerse, bedoel je, Piet.’
Ze hadden nog even tot de volgende passage. Jan deed Piet het hele verhaal uit de doeken van hoe Bol de enige Nederlandse wielrenner met een Belgische fanclub werd. Een aantal Belgen had op Cees Bol geld gewed vanwege zijn leuk klinkende naam. Toen hij als outsider de wedstrijd won, wonnen de wielerfans 2000 euro. Besloten werd dat het geld zou worden gebruikt als startkapitaal voor de fanclub en Cees Bol achterna te reizen, zoals op dit NK. Het was allemaal begonnen als een grap. Na de wedstrijd in contact met Cees. Ze namen een interview af en sloten het gesprek af met de vraag of Cees van kaas houdt. Het antwoord was nog leuker dan de vraag zelf. ‘Ik lust eigenlijk helemaal geen kaas’, had hij geantwoord.
‘Is kaas in het Belgisch dan kees?’ vroeg Piet. De mannen lachten.
Er waren gelukkig wat wolken gekomen, we hadden nog steeds geen rode jeukbultjes en de kinderen van Jumbo-Visma mochten een ijsje van Kuijkie.

De rest van het gesprek konden we niet meer volgen vanwege de spanning of de kopgroep het zou redden tot het einde. We rukten op naar de finishboog. Op 1,8 km voor de eindstreep was het zoals zo vaak gedaan met de voorsprong.
In de licht oplopende sprint speerde Fabio Jakobsen naar de overwinning. Achter hem finishte Danny van Poppel aanvankelijk als tweede, maar omdat hij Ramon Sinkeldam hinderde, werd hij gedeclasseerd. Protest van Jumbo-Visma werd niet gehonoreerd. Moreno Hofland en Bas van der Kooij werden hierdoor tweede en derde.

Het was een fantastisch weekend in de vanaf nu voor altijd bekende wielerstad Ede. Kuijkie zal extra lang met vakantie kunnen dit jaar. Of Cees Bol nog met de Belgen in een Edes kroegje in een lamp heeft gehangen is onbekend.

PS Door het uitvallen van Tom Dumoulin voor de Tour de France van 2019 kwam er plaats vrij binnen team Sunweb voor Cees Bol om zijn debuut in de Tour te maken. Cees Bol is één van de 11 Nederlandse wielrenners die van start zal gaan op 6 juli.

Aantal Nederlanders, namen, ploegen, rugnummer:

  1. Niki Terpstra – Total Direct Energy – 177
  2. Wilco Kelderman – Sunweb – 146
  3. Cees Bol – Sunweb – 143
  4. Bauke Mollema – Trek-Segafredo – 136
  5. Koen de Kort – Trek-Segafredo – 134
  6. Sebastian Langeveld – Education First – 95
  7. Mike Teunissen – Jumbo Visma – 87
  8. Dylan Groenewegen – Jumbo-Visma – 84
  9. Steven Kruijswijk – Jumbo-Visma – 81
  10. Dylan van Baarle – Ineos – 8
  11. Wout Poels – Ineos – 6

En Bol? Die is niet ongezond zenuwachtig voor de Tour de France in het land van de kaas.

Podcast van de Vuelta 2018 uit de serie Bellen met Bol (Jetse) luisteren? klik hier

Podcast De Rode Lantaarn met Cees Bol van 24 juni luisteren? klik hier 

 

@foto’s Dé Hogeweg

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)