Mooiste moment van de week: de zege van John Degenkolb. Op de streep wees hij naar de hemel en dan weet je al dat daar een diep verhaal achter zit. De overwinning was bitterzoet na twee jaar moeizaam herstellen van zijn Spaanse trainingsongeluk in 2016. Hij wilde in ieder geval nog één keer een grote rit winnen om op te dragen aan zijn overleden vriend en ‘tweede vader’ Jorg.
Marijn de Vries schreef in Trouw – over hun ontmoeting in 2013 – dat Degenkolb levenslust voor tien had. Die was ver te zoeken geweest, maar nu is hij zurück. Niet alleen voor de sympatieke Duitser, voor de hele Trek Segafredo-ploeg is deze overwinning een oppepper. Bauke Mollema staat op een 14e plek met +1.58. De dag na zijn harde val in de krankzinnige kasseienetappe liep hij volgens eigen zeggen als een oude man door het hotel met een pijnlijke bloeduitstorting op zijn rug.
Tom Dumoulin (Sunweb) staat op plek 15 met +2.03 en Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo NL) op plek 16 met +2.06. Wat gaat dit trio doen in de Alpen?

Website Wielerflits houdt op de dag dat de Tour pas echt begint een poll met de stelling of een kasseienrit thuishoort in de Tour de France. 83% zegt ja, 17% zegt nee. Ik hoor bij de laatste groep. Reden? Het is pure sensatie, levensgevaarlijk en gekkenwerk om zo’n rit in een drieweekse wedstrijd op te nemen. Om de haverklap werd er gevallen of lek gereden (of een achterwiel helemaal naar de vaantjes), de renners zaten stof te vreten (longen!) en door dat stof was er ook nog eens slecht zicht. Er waren veel te veel hemeltergende situaties door veel te veel stroken en te veel publiek dat de blokkadeblokken in de gootjes blokkeerde. En en en. Als de organisatie dit verstaat onder spannend en aantrekkelijk maken van de Tour kunnen ze net zo goed een dag een mountainbikeparcours en een dag beachrace toevoegen. De renners kilometerslang over mul zandstrand laten ploeteren ziet er ook spectaculair uit. Dat is bovendien goed voor de handel: elke renner een beachbike met dikke banden. André Greipel oefende op de rustdag alvast en reed tot aan het water om zijn verjaardag met een duik te vieren.

Vandaag begint de Tour pas echt. De renners rijden van Annecy naar Le Grand-Bornand. Er zijn vijf toppen te beklimmen en – o spektakel! – er is een onverhard pad opgenomen in deze etappe. Als dat maar goed gaat.
De voorlaatste klim heet Col de Romme (1297 m, 1e categorie). Dat is dan wel weer leuk en ontspannend, omdat daarmee een verkapte groet wordt gebracht aan de schaatser met de kenmerkendste overwinningslach Gianne Romme.
Ik verheug me op de mooiste glimlach van vandaag, ohne Zweifel die van Degenkolb.

Foto Gorilla on the beach – tijdlijn Greipel 16-7-18

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)