De eerste drie dagen van de Tour zijn voorbij. Drie verschillende geletruidragers, drie dagen om er in te komen. Het lukt me nog niet. Teveel afgeleid door het Froomegedoe, teveel WK-voetbal en ook nog eens de redding van 12 voetbaljongens in een Thaise grot.

Of Froome ‘eigenlijk’ ja/nee mee mag doen of ja/nee mag winnen kan me niet eens meer schelen. Mijn grootste angst is dat hij ergens op een berg een drol of een dolk in zijn nek krijgt. Is de pisgooier van 2015 eigenlijk bekend en bestraft? Weten we inmiddels hoe hij het had voorbereid? Thijs Zonneveld speculeerde erover, maar ik heb later nergens over de ware toedracht gelezen.
Als de gooier op vrije voeten is (en waarom zou hij dat niet zijn) en geen bergverbod heeft, kan hij zich nu in alle anonimiteit voorbereiden op het plaatsen van een gore drol in het gezicht van Froome. Kan hij nog gewoon fietsen, hoe bang is hij? Stapt hij af op een tactisch moment, waarmee hij dan toch heeft laten zien dat hij zich niet weg laat pesten.
Salbutamol is geen epo, daar heeft Bert Wagendorp groot gelijk in. Veel wielergekken denken er anders over. Angst voor de bergen bezoedelt mijn kijkplezier.

Bij de koffieautomaat op kantoor vragen ze mij of ik nog wel kijk, of de lol er zo niet helemaal af is.
Ik haast mij te antwoorden dat ik het geFroome zoveel mogelijk negeer en vooral let op de prestaties van onze 14 jongens. Goed getal in de sport. Laat het een voorteken zijn voor hoogtepunten bergop.

Laurens ten Dam (Sunweb)
Tom Dumoulin (Sunweb)
Robert Gesink (LottoNL-Jumbo)
Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
Koen de Kort (Trek-Segafredo)
Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)
Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert)
Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
Wout Poels (Sky)
Timo Roosen (LottoNL-Jumbo)
Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ)
Tom-Jelte Slagter (Dimension Data)
Niki Terpstra (Quick-Step Floors)
Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo)

Bauke Mollema postte op 3 juli een schitterend vergezicht van zijn hoogtestage in Sankt Moritz (Zwitserse Alpen): ‘The legs are ready’. Hij voorzag tijdverlies van een minuut in de ploegentijdrit en is ‘niet per se bang’ voor Tom Dumoulin als concurrent, vanwege diens Giro in de benen. Trek-Segafredo eindigde op +1.16 seconden van winnaar BMC en Sunweb op +11 seconden.
In het algemeen klassement staat Dumoulin 7e en Mollema op de 30e plek. Froome bezet de 18e plek (55 seconden). Antwan Tolhoek staat 6e in het jongerenklassement. Reden tot vreugde in Nederland, dus ik moet en zal nu wel zeer binnenkort in de goede stemming komen.

Vanaf vandaag is het een driedaagse Bretagne wat de klok slaat. De eerste Alp is pas over een week. Mollema moet zijn benen bergklaar houden. Hopelijk doet Dumoulin hetzelfde, maar ook nog even lekker gek in Bretagne en rijdt hij minimaal een dag in het geel.
De organisatie heeft nog een week om de puntjes op de i zetten qua veiligheid in de bergen (en trouwens overal). De nieuwe slogan voor volgers is ‘Wees uw broeders hoeder’. Die aanbeveling stond al in het Oude Testament. Let op elkaar en kijk of je buurman een verdacht pakketje bij zich heeft.
Leipo’s met snode plannen krijgen een bergverbod.

Dé Hogeweg
Latest posts by Dé Hogeweg (see all)