Aan de vooravond van de Tour de France van 1995 gebeurt er iets bijzonders. Het Tourpeloton zou bestaan uit 20 teams van elk 9 renners maar opeens is daar een 21-ste team. Een gecombineerde team bestaande uit 3 coureurs van het Italiaanse ZG Mobili en een zestal van het Duitse Telekom.

Telekom wint de twee jaar erna de Tour (met Riis en Ullrich) maar heeft in 1995 blijkbaar nog niet zoveel in de melk te brokkelen om zonder discussie Tourdeelname af te dwingen.

Als de Duitse ploeg met renners als Zabel en Ludwig (zie de foto) halverwege juni in eerste instantie niet tot de verkoren ploegen behoort, reageert het volgens de Volkskrant ‘ontzet’. Ook ZG Mobili had op een uitnodiging gerekend maar de Tourdirectie moest een keuze maken, stelt ze. ‘Onze graadmeter waren de prestaties van de laatste tijd’, stelt directeur Jean-Marie Leblanc die een week later alsnog zwicht voor de twee teleurgestelde ploegen.

Leblanc komt met een redelijk uitzonderlijke oplossing: een gecombineerde ploeg. Misschien is het iets voor de organisator van de Vuelta die komend jaar voor de beschikbare twee wildcards moet kiezen uit drie pro-continentale Spaanse ploegen. En uit het Corendon van Mathieu van der Poel die graag naar Spanje komt.

Uniek is een combi-ploeg niet. Zo is er in 1958 – als er met landenteams wordt gereden – de Nelux-ploeg. Acht Nederlandse renners met onder andere Wim van Est en vier Luxemburgers. Charly Gaul is een van die Luxemburgers. Hij wint de Tour, waarschijnlijk dankzij die Nederlanders ;-)

Jos van Nierop